Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Πογκρόμ κατά των Σέρβων στο Κόσοβο-Οργή Βελιγραδίου κατά ΝΑΤΟ και Πρίστινα-"Ζεσταίνεται" σύγκρουση στα Βαλκάνια

Η κλιμάκωση μεταξύ των τοπικών αρχών και των Σέρβων συνεχίζεται εδώ και αρκετές ημέρες στα βόρεια του Κοσόβου. Το βράδυ της 29ης Μαΐου, περισσότεροι από 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στους δρόμους.

Αιτία για την αναταραχή είναι οι εκλογές για τους αρχηγούς των δήμων Βόρειας Κοσόβσκα-Μιτρόβιτσα, Ζβετσάν, Ζούμπιν-Ποτόκ και Λεπόσαβιτς. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι δήμαρχοι οικισμών παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με εθνικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές νέων δημάρχων διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, οι Σέρβοι ψηφοφόροι τις μποϊκόταραν. Ως αποτέλεσμα, μόνο το 3% περίπου των ψηφοφόρων συμμετείχε στις εκλογές. Λόγω της έλλειψης σερβικής προσέλευσης στους ψηφοφόρους, εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας έγιναν δήμαρχοι και στους τέσσερις δήμους.

Οι Σέρβοι που κατοικούν σε αυτές τις βόρειες πόλεις της περιοχής βγήκαν σε διαμαρτυρία, μη επιτρέποντας στους νέους δημάρχους να εισέλθουν στα διοικητικά κτίρια. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, ξεκίνησαν την Παρασκευή.

Στις 29 Μαΐου, στρατιώτες της αποστολής KFOR της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναπτύχθηκαν γύρω από δημοτικά κτίρια σε τρεις βόρειους οικισμούς, καθώς και στη γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ στην πόλη Σεβέρνα Μιτρόβιτσα. Στο Ζεβτσάν, Λεπόσαβιτς και Ζουμπίν Ποτόκ δημιούργησαν ζώνες ασφαλείας γύρω από τα κτίρια.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR στην περιοχή χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον των άοπλων διαδηλωτών. Πλάνα από το Ζβετσάν επιβεβαιώνουν ότι οι Σέρβοι άρχισαν να αντιστέκονται στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και στους μαχητές της KFOR μόνο αφού οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Επίσης, ένας αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου άνοιξε πυρ κατά του άοπλου πλήθους. Συνολικά, 52 άμαχοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι δυτικοί σύμμαχοι του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασαν επισήμως τις ενέργειες της Πρίστινα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναγνώρισαν τις εκλογές με πενιχρή προσέλευση ψηφοφόρων.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε τον στρατό να προχωρήσει στα σύνορα με το Κόσοβο. Απευθυνόμενος στο έθνος, είπε ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν να προκαλέσουν μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Βελιγραδίου και ΝΑΤΟ εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ οι ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR δεν προστατεύουν τους αμάχους, αλλά μάλλον τους «ψεύτικους» δημάρχους. Σε αυτό το πλαίσιο, η νατοϊκή δύναμη θα αναπτύξει 700 επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή.

Ο Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν θα επιτρέψει διώξεις, πογκρόμ ή δολοφονίες στο Κοσσυφοπέδιο. Το πρωί της 30ης Μαΐου, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας για να τους προτρέψει για άλλη μια φορά να ηρεμήσουν την Πρίστινα. Την ίδια ημέρα φέρεται να είχε προγραμματιστεί και συνάντηση με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Ρωσία παραμένει ο κύριος σύμμαχος του Βελιγραδίου. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι στο κέντρο της Ευρώπης επικρατεί μεγάλη σύγκρουση, όπου, το 1999, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά η Δύση έχει χαράξει μια πορεία για την πλήρη υποταγή του καθενός που με κάποιο τρόπο εκφράζει τη δική του άποψη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ