Βαλκάνια

Υπουργός Άμυνας Στογιάνοφ: Η Βουλγαρία συνεχίζει να προστατεύει τον εναέριο χώρο της με υπευθυνότητα

Ο Αρχηγός Άμυνας Ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ παρουσίασε μια ανάλυση της κατάστασης και της προετοιμασίας των Ενόπλων Δυνάμεων το 2022 και ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της για την προστασία του εναέριου χώρου της με υπευθυνότητα.

Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν αναμένει ότι η χώρα αυτή θα λάβει κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF) για τον εξοπλισμό και την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία. Τον Ιανουάριο, ο Στογιάνοφ είπε ότι η Βουλγαρία είχε κάνει αίτηση για αυτό και έστειλε τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Στογιάνοφ πρόσθεσε ότι η Πολωνία έχει υποβάλει αίτημα για ανάκτηση οικονομικών πόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν θεωρεί τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ως πραγματική πιθανότητα, δήλωσε ο Στογιάνοφ με αφορμή τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τον έλεγχο των στρατηγικών επιθετικών όπλων New START.

Όσον αφορά την έκκληση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, προς τις χώρες της ΕΕ να προμηθεύσουν επειγόντως στην Ουκρανία πυρομαχικά από τα δικά τους αποθέματα, ο Ντίμιταρ Στογιάνοφ εξήγησε ότι δεν ελήφθη επιστολή με τέτοιο αίτημα από την Υπουργείο Άμυνας. "Το Υπουργείο Άμυνας έχει απόθεμα, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά μας έγγραφα. Εάν επιτρέψουμε την εξαγωγή, σημαίνει παραβίαση των κανονιστικών εγγράφων στη Βουλγαρία", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η χώρα πρέπει να έχει και να διατηρεί ορισμένα αποθέματα. 

Ο υπουργός είπε ότι αυτή η χώρα έλαβε μία προσφορά για μια πλατφόρμα αντικατάστασης για τα μαχητικά MiG-29, αλλά ήταν οικονομικά απαράδεκτη. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες με τη Γαλλία, τη Σουηδία και το Ισραήλ.

Ο Στογιάνοφ επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι αυτή η χώρα καθυστερεί για τις λεγόμενες «τριγωνικές συμφωνίες», σύμφωνα με τις οποίες, εάν η Βουλγαρία συνάψει συμβόλαιο με άλλη χώρα για την παροχή δυτικού οπλισμού, μπορεί να στείλει στην Ουκρανία κάποιο από τα παλιά της σοβιετικά όπλα. Οι τριγωνικές συμφωνίες έπρεπε να γίνουν από την τακτική κυβέρνηση, είπε.

Οι τριγωνικές συμφωνίες Ελλάδας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Τσεχίας και Πολωνίας ολοκληρώθηκαν την περίοδο Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος, σημείωσε ο υπουργός. Εξήγησε ότι είναι πολύ αργά για να μιλήσουμε για τέτοιες συμφωνίες. Εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί, με τις τριγωνικές συμφωνίες μόνο συμβατότητα, επεσήμανε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ