Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να αποφασίσουν μέχρι τον Μάρτιο εάν αποδέχονται το διεθνές σχέδιο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Ευρωπαίος απεσταλμένος Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε τηλεοπτική εκπομπή του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει η Agerpres.
Ερωτηθείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες εάν συμφωνούσε μόνο ένα από τα μέρη, ο Σλοβάκος διπλωμάτης εξήγησε: «Η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει ανάλογα και θα υποστηρίξουμε περισσότερο ένα από τα μέρη και θα μειώσουμε τη στήριξη για το άλλο μέρος».
Πρόκειται τόσο για τη μείωση των επενδύσεων όσο και για την πολιτική και οικονομική στήριξη από τη Δύση, διευκρίνισε. Ο Λάιτσακ έδειξε επίσης ότι «υπάρχει προθεσμία, γιατί μέχρι τον Μάρτιο θα ξέρουμε αν προοδεύουμε ή όχι, και αν δεν προοδεύουμε, θα ξέρουμε γιατί, ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό».
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά από μια δεκαετία ανταρτοπόλεμου εναντίον της κυβέρνησης που εδρεύει στο Βελιγράδι. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Αλλά οι φιλοδοξίες και των δύο για ένταξη στην Ένωση εξαρτώνται από την επιτυχία της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, απεσταλμένοι από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία πραγματοποίησαν συνομιλίες με Σέρβους και Κοσοβάρους ηγέτες για να τους πείσουν να υπογράψουν μια συμφωνία 11 σημείων για να αμβλύνουν τις εντάσεις που επικρατούν μετά την ένοπλη σύγκρουση του 1998-1999.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί το σχέδιο, αλλά όχι τη συμφωνία του 2013 με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπογράφηκε πριν από την εντολή του και η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας ένωσης ημιαυτόνομων τοποθεσιών όπου οι Σέρβοι είναι στην πλειοψηφία τους .
Το νέο σχέδιο καλεί και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν προηγούμενες συμφωνίες, αλλά ο Κούρτι υποστηρίζει ότι αυτό θα σήμαινε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έχανε την κυριαρχία του, καθώς θα δημιουργούσε ένα νέο κράτος εντός κράτους. Οι δυτικοί μεσολαβητές απορρίπτουν αυτή τη θέση. Μετά από πέντε συναντήσεις με διαφορετικούς απεσταλμένους την περασμένη εβδομάδα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν είπε εάν το Βελιγράδι θα συμφωνούσε με το σχέδιο.
Σε τηλεοπτική ομιλία του, ωστόσο, εκτίμησε ότι η χώρα του θα χαθεί «οικονομικά και πολιτικά» χωρίς δεσμούς με την Ε.Ε. Παράλληλα, ο αρχηγός του κράτους αποκάλυψε ότι η Δύση του έστειλε την προειδοποίηση ότι η Σερβία θα υποφέρει εάν προσπαθήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία με το Κόσοβο. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Σερβία δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, αλλά θα πρέπει να σταματήσει να ασκεί πιέσεις ενάντια στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς. Κάθε μία από τις δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να ανοίξει γραφεία αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της άλλης και να συνεργαστεί για να επιλύσει τα υπόλοιπα ζητήματα. Οι δυτικές δυνάμεις είναι εκνευρισμένες από την αδιαλλαξία Βελιγραδίου και Πρίστινα, αναφέρει το Reuters. Υπάρχουν φόβοι ότι οι συχνές διαφορές μεταξύ της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και της αλβανικής πλειοψηφίας της επικράτειας θα μπορούσαν να εκφυλιστούν σε ευρύτερη σύγκρουση.