Χθες αναφέραμε την αποστολή 11 μεγάλων φορτηγών που ήταν κατάφωρτα με βαρύ οπλισμό ( όλμους και βλήματα) με στόχο να εξοπλιστεί ο στρατός του Κοσόβου με τουρκικά όπλα, ως μία έμμεση παρέμβαση του καθεστώτος Ερντογάν στα τεκταινόμενα στην πρώην σερβική επαρχία στην οποία διαβιεί και τουρκική μειονότητα.
Πριν λίγο έχουμε την δημοσιοποίηση Βίντεο με την μεταφορά σερβικών αρμάτων μάχης M-84 και συστημάτων αεράμυνας Strela-10, στην συνοριακή γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο.
Πρόκειται για σερβικά άρματα μάχης M-84, τα οποία έχει εκσυγχρονίσει ο σερβικός στρατός και αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Strela-10.
Το M-84 είναι το κύριο σερβικό άρμα μάχης τρίτης γενιάς, μια παραλλαγή του σοβιετικού T-72.Το M-84 βρίσκεται ακόμη σε υπηρεσία στην Κροατία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Το 9K35 Strela-10 είναι ένα σοβιετικό εξαιρετικά κινητό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς. Είναι οπτικά στοχευμένο και χρησιμοποιεί οπτική/υπέρυθρη καθοδήγηση. Το σύστημα προορίζεται κυρίως για την αντιμετώπιση απειλών χαμηλού υψομέτρου, όπως τα ελικόπτερα. "9K35" είναι η ονομασία GRAU.
Η KFOR αποστέλει συνεχώς δυνάμεις στην περιοχή
Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, “το δράμα συνεχίζεται και η KFOR στέλνει νέα στρατεύματα.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», ανακοίνωσε η KFOR στον λογαριασμό της στο Twitter.
“Η KFOR έχει την ικανότητα και το προσωπικό να παρέχει ένα ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες υπό την εντολή του ΟΗΕ βάσει του ψηφίσματος 1244 του 1999”, ανέφερε η KFOR στο Twitter.
Όπως επισημαίνει η ίδια περαιτέρω, "από τον Οκτώβριο ενισχύουμε την παρουσία μας, μεταξύ άλλων με επιπλέον στρατεύματα και περιπολίες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αυτήν την εβδομάδα. Αναμένουμε από όλους τους παράγοντες να συντονιστούν στενά με την KFOR και να απέχουν από προκλητικές επιδείξεις δύναμης, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και ασφάλεια όλων των κοινοτήτων».
Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και όλα κινούνται προς μια άγνωστη κατάσταση
Αλβανοί αξιωματούχοι τόνισαν σε δημοσιογράφους στην περιοχή ότι «οι Σέρβοι αποχώρησαν από τα όργανα εξουσίας. Καλούν σε πόλεμο. Η κατάσταση είναι σοβαρή, το κράτος του Κοσσυφοπεδίου καλείται να δράσει”.
Ο ειδικός σε συνταγματικά θέματα, Μουχάμετ Κελμέντι, σχολίασε τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση Κούρτι για την ίδρυση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία.
“Η κατάσταση στο βορρά είναι ακόμα τεταμένη και πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από σερβικές ομάδες που ελέγχονται από το Βελιγράδι”, δηλώνει ο ίδιος.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα στην περιοχή, και το ότι δεν έχουμε ακούσει “πιστολιά” είναι θαύμα, αφού είναι γνωστό η εθνοτική κόντρα ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους, με δεδομένο ότι η σερβική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω διότι σε διαφορετική περίπτωση θα απολέσει μια για πάντα την πρώην σερβική επαρχία.
Σέρβοι διαδηλωτές μπροστά στο κτίριο της σερβικής προεδρίας ζητούν δράση στο Κοσσυφοπέδιο
Εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν χθες, μπροστά από το κτίριο της σερβικής Προεδρίας για να απαιτήσουν την ανάκληση των συμφωνιών των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.
Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε το Κίνημα για την υπεράσπιση του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια, ζητήθηκε επίσης η αποκατάσταση όλων των αρμοδιοτήτων του κράτους της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και η επιστροφή των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας.
Το πλήθος κάλεσε τον Σέρβο Πρόεδρο να στείλει επιστολές στους ομολόγους του στη Μόσχα και το Πεκίνο απαιτώντας να ασκήσουν βέτο στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.
Οι ίδιοι φώναζαν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία και προσβλητικά σχόλια κατά του Βούτσιτς.
Ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς, αρχηγός του συντηρητικού εθνικιστικού κινήματος “Ντβέρι”, είπε ότι η επανένταξη του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία είναι ο πιο σημαντικός κρατικός στόχος.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν ακουστεί το παραμικρό, υπάρχει σαφώς άμεσος κίνδυνος γενίκευσης των επεισοδίων και των ταραχών, σε ένοπλη αντιπαράθεση, στην οποία σε δεύτερο χρόνο, αν δεν παρέμβει άμεσα η διεθνή κοινότητα, μπορεί να εξελιχθεί σε μια χερσαία σύγκρουση, παρ’ όλη την παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αφού οι Σέρβοι φέρονται να παίζουν τα ρέστα τους μετά το 1999.