Βαλκάνια

Ο Πούτιν δημιουργεί το "δυτικό Κοσσυφοπέδιο" με αυτονόμηση του σερβικού τμήματος της Βοσνίας

Με αφορμή την εκλογική νίκη του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μ. Ντόντικ και της Ρωσίας αυξάνει κατακόρυφα η περίπτωση “έκρηξης” στην περιοχή μας.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ.Ντόντικ, ηγέτης των χιλιάδων Σερβοβόσνιων που χωρίστηκαν το 1995 με την συνθήκη του Ντέιτον από την μητέρα Σερβία, μίλησε σήμερα για “ανεξαρτησία” της σερβοβοσνιακής περιοχής και την ένωση της με την Σερβία.

Καθώς το διεθνές σκηνικό λόγω Ουκρανίας είναι πραγματικά εκρηκτικό, ειδικά τις δηλώσεις Πούτιν για ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, έρχεται στο παιχνίδι και το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, που ετοιμάζεται με ρωσική βοήθεια να αυτονομηθεί και μετά να ενωθεί με την Σερβία στα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου με ρωσικό σχέδιο σε εξέλιξη.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   

“Πιστεύω σε μια ανεξάρτητη Δημοκρατία της Σερβίας! Μια μέρα θα πάρουμε το 49% της βοσνιακής επικράτειας”, δήλωσε ο ίδιος ξεσηκώνοντας τους Σερβοβόσνιους.

Ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μίλοραντ Ντόντικ συγκέντρωσε τους υποστηρικτές του σήμερα στη Μπάνια Λούκα, και είπε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα σίγουρα θα γίνει ανεξάρτητη.

Μετά από πρόσκληση του Ντόντικ, η Ανεξάρτητη Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία (SNSD) διοργάνωσε την άφιξη πολλών ακτιβιστών του κόμματος στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπάντζο Λούκα ως απάντηση σε παρόμοιες συγκεντρώσεις που είχαν προηγουμένως οργανωθεί από πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος δεν δίστασε να προσβάλει όλους όσους λένε ότι η σερβοβοσνιακή πλευρά  είναι οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, λέγοντας ότι είναι Σέρβοι και έτσι θα παραμείνουν .

Ανοίγει δεύτερο μέτωπο στην Βοσνία από την Ρωσία

Το Κρεμλίνο φέρεται να ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βαλκάνιοι πολιτικοί επιστήμονες υποψιάζονται την ίδια στιγμή το άνοιγμα ενός νέου «δεύτερου μετώπου» μεταξύ ΗΠΑ και  Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι μέσα στα σχέδια.Στις 2 Οκτωβρίου διεξήχθησαν εκλογές στη Β-Ε, οι οποίες έκριναν την τύχη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ ήταν ο νικητής σε αυτόν τον αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αυτός που στην πραγματικότητα είναι ο ηγέτης της σερβικής μειονότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Διοργανώθηκαν πολλές διαμαρτυρίες και ζητήθηκε από την ειδική επιτροπή επανακαταμέτρηση των ψήφων, υπό την πίεση των Βρετανών και των Γερμανών, έτσι η τοπική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναγκάστηκε να συμφωνήσει να αναθεωρήσει τις ψήφους.

Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε λίγο πριν την έκρηξη σε αυτήν την χώρα, ενώ δεν είναι τυχαία η μετακίνηση της 101η αμερικανικής αερομεταφερόμενης μεραρχίας στην Ρουμανία.  

Σημειώνεται ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Β-Ε έχει αυξηθεί αρκετές φορές, αλλά τώρα είμαστε κοντά στο παρα πέντε δηλώνουν σερβικές πηγές.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Glushko έχει ήδη αναφέρει ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης και επίσης ελπίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση κρίσης θα ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με το σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Ταυτόχρονα, θέλω να πω ότι αυτό δεν αλλάζει καθόλου τη στάση μας απέναντι σε γνωστούς πολιτικούς ηγέτες της Β-Ε. Είμαστε πολύ ευγενικοί με τον Μίλοραντ Ντόντικ ως ηγέτη του σερβικού λαού, ο οποίος στέκεται σταθερά στη θέση της προστασίας των νόμιμων συμφερόντων των Σέρβων», είπε ο Γκούσκο.

Η Βοσνία είναι μια χώρα με συλλογική προεδρία που περιλαμβάνει έναν Κροάτη, έναν Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο.

Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), και χει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Milorad Dodik, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ