Ένοπλες Συρράξεις

Ανάλυση: Οι πολιτικοοικονομικές-στρατιωτικές συνέπειες στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας του πολέμου στην Ουκρανία

"Η Ευρώπη μετατρέπεται σε μια σκοτεινή και κρύα ζούγκλα", είναι ο τίτλος οικονομικής έκφανσης άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ, ενδεικτικού για το πως οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται ότι θα είναι ο χειμώνας στην Ευρώπη χωρίς το φυσικό αέριο της χώρας τους, το οποίο αναφέρει τα εξής:

"Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ζωγράφισε μια ασπρόμαυρη εικόνα του κόσμου. Είπε, «Η Ευρώπη είναι ένας κήπος, ενώ  το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι ζούγκλα». Περαιτέρω, ο Ισπανός Μπορέλ αποκάλεσε τους Ευρωπαίους «προνομιούχους ανθρώπους», από το οποίο προκύπτει ότι, κατά τη γνώμη του, τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη «ζούγκλα» και είναι άγριοι. Την ίδια ώρα, ο Μπορέλ αποκάλυψε το μυστικό της πρόσφατης ευημερίας της Ευρώπης, λέγοντας:

«Η ευημερία μας βασίζεται στη φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τη Ρωσία». Ο επικεφαλής ευρωπαίος διπλωμάτης θα μπορούσε να συνεχίσει αυτή τη σκέψη, σημειώνοντας, για παράδειγμα, πώς αρπακτικά από την Ευρωπαϊκή του Ένωση, παραβιάζοντας τους όρους της «συμφωνίας σιτηρών», εξάγουν εκατομμύρια τόνους φθηνών σιτηρών από την Ουκρανία στους κάδους τους και όχι στις χώρες που λιμοκτονούν, της Αφρικής και της Ασίας. Αλλά ο κύριος Ευρωπαίος διπλωμάτης σιώπησε για αυτό…

Στα τέλη του τρέχοντος έτους, θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο η επόμενη 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία, πιστεύω, δεν θα ακουστεί τίποτα εκτός από παράπονα και θρήνους.

Αν τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τέρψη όλων των «πρασίνων», μείωσε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε την οικονομία, φέτος η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης στράφηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η καταστροφή από τρομοκράτες τριών σειρών των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να επιστρέψουν στην ενεργό χρήση ορυκτών καυσίμων.

Παρεμπιπτόντως, ως αποτέλεσμα της οργανωμένης δολιοφθοράς, περίπου 750 χιλιάδες τόνοι από το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου, το μεθάνιο, πετάχτηκαν στην ατμόσφαιρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ο κύριος μαχητής κατά της παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ξεκινά την περίοδο θέρμανσης θερμαίνοντας εκ νέου λέβητες με καύση άνθρακα. Αυτόν τον χειμώνα, οι Ευρωπαίοι θα ζεστάνουν σόμπες με κάρβουνο και σπάνια καυσόξυλα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί τρεις έως τέσσερις φορές. Οι δυτικές χώρες άρχισαν αμέσως να μιλούν για την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους να διασφαλίσουν την «ουδετερότητα άνθρακα» και την αδυναμία επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού έως το 2050.

Πριν από ένα χρόνο, στη σύνοδο κορυφής στη Γλασκώβη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τις αφρικανικές χώρες για χρησιμοποιώντας άνθρακα, και σήμερα αγοράζει ενεργά εκατομμύρια τόνους αυτού του «βρώμικου καυσίμου» από τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

Στην Ευρώπη ουσιαστικά δεν υπάρχει φυσικό αέριο και αναγκάζονται να αγοράζουν τα 412 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως που χρειάζονται για μια άνετη ζωή. Μπροστά στις ελλείψεις φυσικού αερίου και στις υπέρογκες τιμές του, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν τα μέλη τους να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο για να γεμίσουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%.

Ταυτόχρονα, το ρωσικό αέριο δεν θα είναι διαθέσιμο για αγορά. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ δημιουργεί ένα καρτέλ καταναλωτών που δεν είναι πλέον ικανοποιημένοι με τους νόμους της αγοράς. Το όγδοο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων εισάγει ανώτατο όριο τιμών για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Αυτή είναι μια κακή επιλογή, με την οποία πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφωνούν, αλλά φαίνεται να είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες επιλογές.

Όσο για τη Ρωσία, η χώρα μας, φυσικά, δεν θα πουλήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο με ζημιά.

Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη αναγκάζεται να αγοράσει ακριβό αμερικανικό αέριο και να μεταφέρει τη βιομηχανική της παραγωγή στις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξοργίστηκε που η χώρα του πληρώνει τέσσερις φορές περισσότερα για το αέριο των ΗΠΑ από ότι πληρώνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Οι προβλέψεις για την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ τείνουν σε αρνητική περιοχή, ο ρυθμός του ευρωπαϊκού νομίσματος μειώνεται απότομα. Αυτό ακριβώς προσπαθούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες  προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία τους, η οποία διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στην κρίση, σε βάρος του αποδυναμωμένου ανταγωνιστή τους.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ρουβλίου επίσης υποχώρησε απότομα. Αυτά τα άλλοτε ισχυρά παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα το ευρώ και το δολάριο ,αποδυναμώνονται σημαντικά από την παρασιτική Ουκρανία, την οποία έχουν καταλάβει πλήρως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βλέπουμε πώς υψώνονται κύματα λαϊκών διαμαρτυριών στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού, του Βερολίνου και άλλων πόλεων της Ευρώπης, που εναλλάσουν τους ανεπαρκείς πρωθυπουργούς από τις καρέκλες τους.

Δυστυχώς, η επάρκεια αυτών των πολιτικών έρχεται μόνο μετά την παραίτησή τους.

Και τότε, εντελώς ακατάλληλα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε εγκαίρως η απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ + να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γι' αυτό οι τιμές της αμερικανικής βενζίνης ανέβηκαν και δημοσκοπικά ο Τζο Μπάιντεν έπεσε.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναγκάζεται να απελευθερώσει επιπλέον 10 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου του. Συνεχίζει να δημιουργούνται φούσκες στα χρηματιστήρια, στις αγορές ακινήτων και στις αγορές δημόσιου χρέους, καθυστερώντας τις προθεσμίες για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Φαίνεται ότι πλησιάζει η ευλογημένη εποχή που οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου.

Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όλα αλλάζουν.

Οι «Κήποι της Εδέμ», στους οποίους ζούσαν μέχρι πρόσφατα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, μετατρέπονται σταδιακά σε μια σκοτεινή και κρύα ζούγκλα. Εν τω μεταξύ, οι φιλικές χώρες της Ασίας και του αραβικού κόσμου που συνεργάζονται με τη Ρωσία αναμένουν καλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2022, η Σαουδική Αραβία  κατά 7,5%, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  5,4%, η Ινδία 6,2%, το Ιράν 3,7%, ξεπερνώντας την  ανάπτυξη της αυτοικανοποιημένης Δύσης.

Την ημέρα που η ΕΕ ανακοίνωσε το όγδοο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων, ετοιμάστηκε μια διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η οποία, ειδικότερα, προβλέπει την προμήθεια εκατομμυρίων τόνων ρωσικών υδρογονανθράκων στο Ιράν χωρίς κανένα περιορισμό οροφής.

Ένας διεθνής μεταφορικός διάδρομος Βορρά-Νότου αναπτύσσεται μέσω του Ιράν και της Κασπίας, που συνδέει τη Ρωσία με τις χώρες του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού Ωκεανού. Με πρωτοβουλία της Ρωσίας, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο οποίος θα αναπληρώσει τους όγκους των εξαγωγών φυσικού αερίου που χάθηκαν ως αποτέλεσμα της δολιοφθοράς στο Nord Stream

Η ρωσική οικονομία, υπό τις συνθήκες του πιο αυστηρού αποκλεισμού από τη «συλλογική Δύση», άντεξε.

Ταυτόχρονα, το μέλλον της Ρωσίας δεν φαίνεται απαισιόδοξο, οι ροές εξαγωγών ενέργειας αναδιανέμονται, νέες αγορές για σιτηρά και λιπάσματα δημιουργούνται, η επεξεργασία πρώτων υλών βαθαίνει στην επικράτειά μας, οι εισαγωγές ενός ευρέος φάσματος αγαθών αντικαταστάθηκε και κατασκευάζεται ένας ουσιαστικά νέος ειρηνικός πυρηνικός αντιδραστήρας βασισμένος σε γρήγορα νετρόνια.

Ενώ οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ πέφτουν σε ύφεση, η Ρωσία βγαίνει σιγά σιγά από αυτήν.

Γίνεται σαφές ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης που έχει φουντώσει, η «πράσινη» κλιματική ατζέντα που διαφημίζεται ευρέως από τη Δύση θα είναι αποτυχημένη. Δεν υπάρχει αναγκαστική άρνηση των χωρών της ΕΕ από τον άνθρακα, επομένως, η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού θα πρέπει να αναβληθεί τουλάχιστον έως το 2060.

Ο πανικός στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει νικηφόρα η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και μέχρι η Δύση να εγκαταλείψει τις αυτοκτονικές κυρώσεις κατά της χώρας μας.

Η ζωή δείχνει ότι χωρίς ρωσικούς φυσικούς πόρους και χωρίς καλές σχέσεις με τη χώρα μας, η σταθερή ύπαρξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι αδύνατη."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι σύμφωνα με το Ρωσικό άρθρο, ο Πούτιν βρήκε λύσεις διοχέτευσης του φυσικού αερίου της χώρας του μέσω Ιράν αλλά και Τουρκίας, ενώ παράλληλα λόγω της διακοπής ουσιαστικά παροχής του στην ΕΕ, η τελευταία θα περιέλθει σε οικονομική ύφεση, σε αντίθεση με χώρες του Αραβικού κόσμου των οποίων οι οικονομίες θα γνωρίσουν ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα μετατοπίσει χρονικά την στροφή της στην πράσινη ενέργεια, επανερχόμενη στον ρυπογόνο για την ατμόσφαιρα άνθρακα.

Παράλληλα βάλει κατά των ΗΠΑ και των ηγετών της ΕΕ, μερικοί εκ των οποίων λόγω της ενεργειακής κρίσης πλρηρώνουν το τίμημα απώλειας της εξουσίας στις χώρες τους.

Εκτίμησή μας είναι ότι το πρόβλημα για τη Ρωσία δεν είναι το παρόν αλλά το μέλλον.

Δηλαδή με την παγίωση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, μακροπρόθεσμα χάνει περισσότερα η Μόσχα και όχι οι Βρυξέλλες.

Η μετατροπή της Τουρκίας λόγου χάρη σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς Ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, σκοντάφτει στο γεγονός ότι θα πρέπει η ΕΕ να θέλει να πάρει φυσικό αέριο, από εκεί μεταγενέστερα.

Αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αφού αφενός η ΕΕ την παρούσα ομολογουμένως ενεργειακά χρονιά, καλείται να βρεί και θα βρεί λύσεις μεσοπρόθεσμες τουλάχιστον, ενώ παράλληλα τα επόμενα χρόνια θα στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην "πράσινη ενέργεια".

Κατά συνέπεια είναι αμφίβολο κατά πόσο η ΕΕ θα έχει ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, σε ίδια  έκταση και βαθμό τουλάχιστον που το έχει ανάγκη σήμερα.

Αντιθέτως η ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αντιλαμβάνεται τη Ρωσία ως απειλή για την ίδια, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των χωρών μελών της και στην επαύξηση της αποτρεπτικής της ικανότητας, ανεξαρτητοποιούμενη σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από τις ΗΠΑ, οι οποίε θα στραφούν στον Ειρηνικό.

Κοινώς η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία πέτυχε να "αναστήσει" το ΝΑΤΟ αφενός και  αφετέρου να μετατρέψει  τα επόμενα χρόνια σταδιακά την ΕΕ από οικονομική  και σε στρατιωτική υπερδύναμη, την οποία θα έχει απέναντί της.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ