Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Άρματα πηγαινοέρχονται-Δωρεά Ρωσικών T-72A από τα Σκόπια στο Κίεβο-Τί γίνεται με τα BMP-1 της Ελλάδας;

"Η Βόρεια Μακεδονία θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είνα τα εξής:

"Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα δωρίσει στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού γραφείου Τύπου που επιβεβαίωσε η υπουργός Άμυνας Slavjanka Petrovska.

Μιλάμε για τανκς «τρίτης γενιάς» από το τάγμα, που προβλέπεται να διαλυθεί σύντομα.

Ωστόσο, δεν έχει ειπωθεί ακόμη τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η δωρεά.

Η κυβέρνηση έδωσε επίσης εντολή στη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης της χώρας, την υπηρεσία για υπηρεσίες ήχου και οπτικοακουστικών μέσων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, να καλέσει τους καλωδιακούς φορείς να απαγορεύσουν τα χρηματοδοτούμενα από τη ρωσική κυβέρνηση κανάλια Russia Today και Sputnik.

Οι πάροχοι καλωδιακής τηλεόρασης έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να ενημερώσουν τη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις ενέργειες που θα λάβoyn. Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης στους χειριστές ότι η σύσταση για την απαγόρευση των καναλιών που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία προέρχεται από την ΕΕ, η οποία απαγορεύει τα ρωσικά κανάλια πληροφόρησης.

Ωστόσο σε twitter αποσαφηνίζεται το θέμα της δωρεάς οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, όπου αναφέρεται:

Η Βόρεια Μακεδονία αποφάσισε να δωρίσει τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία - αυτό επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Η πΓΔΜ διαθέτει ~30 άρματα μάχης T-72A, με τουλάχιστον 8 από αυτά να είναι γνωστό ότι μεταφέρονται επί του παρόντος στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζουν την πορεία της Ουκρανίας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Στα μέσα Ιουνίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Dritan Abazović, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στη χώρα του.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ουκρανία σε βιντεο- ομιλία.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα 

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι κίνηση δωρεάς των αρμάτων μάχης T-72A αποτελεί απότοκο του εναρμονισμού της  χώρας  στην απόφαση του ΝΑΤΟ, που προβλέπει την δωρεά στην Ουκρανία οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης από κράτη μέλη της Συμμαχίας και την αναπλήρωσή τους δωρεάν από άλλα δυτικής προέλευσης.

Θα πρέπει να θεωρηθεί λοιπόν βέβαιο ότι η Συμμαχία θα φροντίσει για την αντικατάστασή τους με παροχή δυτικού τύπου ισάριθμων αρμάτων προς τα Σκόπια.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν μεταξύ Σκοπίων και Κιέβου, η Αθήνα μολονότι έχει συμφωνήσει για την παραχώρηση 30 BMP-1 στην Ουκρανία, το θέμα χρονικά  δείχνει χρονικά να επιμηκύνεται.

Χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα. 

Αιτία η ανταλλαγή τους με τα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder, τα οποία πρέπει να έρθουν πρώτα στη χώρα μας για να γίνει η αποστολή από εμάς στην Ουκρανία των BMP-1.

Η Γερμανική εταιρεία Ραϊμένταλ δια εκπροσώπου της αρχικά έδωσε ως ημερομηνία ανταλλαγής αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ αργότερα ανασκεύασε λέγοντας ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου

Σε όποια των περιπτώσεων η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αντικαθιστά με Δυτικού τύπου οπλικά συστήματα, τα αντίστοιχα Ρωσικά που διαθέτει και στη συνέχεια να προωθεί τα τελευταία στην Ουκρανία, αφού ο κίνδυνος της Τουρκίας είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την επαύξηση της μαχητικής ισχύος μας σε νησιά και Έβρο. Στην προκειμένη άλλωστε περίπτωση, τα Marder είναι σαφώς ανώτερα των BMP-1, επαληθεύοντας τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ