Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή των διαδικασιών που πρέπει να οδηγήσουν τα Σκόπια στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δύο χρόνια αφότου όλα τα μέλη της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας - ενέκριναν επί της αρχής την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Ζάγκρεμπ (άνοιξη 2020).
Τι ακολουθεί στη Βουλγαρία
Με το σχέδιο της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση, ανατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη «γαλλική» πρόταση.
Η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που πρότεινε η γαλλική προεδρία, και έχουν δοθεί μηνύματα ότι αυτό μπορεί να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.
Να εγγραφούν οι Βούλγαροι στο σύνταγμα
Οι προϋποθέσεις που θέτει η Βουλγαρία είναι εφικτές, σε ορισμένες περιπτώσεις - πληρούνται, αν και το θέμα της γλώσσας παραμένει λεπτό:
Δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα η προδιαγραφή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το σύνταγμα των Σκοπίων προκειμένου να εγγραφούν οι Βούλγαροι σε όλα τα απαραίτητα μέρη σε ισότιμη βάση με άλλα μέρη του έθνους.
Στα Σκόπια, υπάρχει μια ακριβής διαδικασία για την εγγραφή κοινοτήτων σε τέσσερα μέρη, και δεν είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων (ούτε θα τους ωφελήσει) να επισημαίνουν τους Βούλγαρους με ειδικό τρόπο ώστε να βρίσκονται σε θέση διαφορετική από άλλα εθνοτικά μέρη του κράτους, Αλβανοί, Τούρκοι, Βλάχοι, Βόσνιοι, Ρομά και Σέρβοι. Επί του παρόντος, μόνο το προοίμιο του συντάγματος σημειώνεται στα Συμπεράσματα.
Δεν αναγνωρίζεται η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας
Η βουλγαρική δήλωση στο διαπραγματευτικό πλαίσιο θα ήταν η προσθήκη που θα εγγυόταν ότι η Σόφια δεν θα αναγνωρίσει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας.
Το θέμα των πιθανών προσαρμογών είναι πιο λεπτό λόγω των ανησυχιών των Σκοπίων (η γλώσσα είναι ίσως το πιο ευαίσθητο θέμα).
Η γειτονία παραμένει ένα οριζόντιο κριτήριο για τη διαπραγματευτική διαδικασία , διότι σε αυτήν το σύμπλεγμα διαπραγματεύσεων για τα λεγόμενα θεμελιώδη, που περιγράφονται στο έργο, ανοίγει πρώτο και κλείνει τελευταίο.
Το κλείσιμο της παρακολούθησης που διενεργεί η επιτροπή στο πλαίσιο του λεγόμενου Σχεδίου Δράσης σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη ρητορική μίσους κατά «μειονοτήτων ή κοινοτήτων» και την προστασία των δικαιωμάτων τους, την εκπαίδευσή τους και τη σύσταση των σχετικών υπαλλήλων που συνδέονται με αυτά (σημείο 35 του διαπραγματευτικού πλαισίου). Σε περίπτωση παραβάσεων, οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να εμποδίσει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Η αναφορά στη συνθήκη και τα πρωτόκολλά της αποτελούν ήδη μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου.
Ωστόσο, τα Σκόπια δεν έχουν ακόμη εκφράσει την τελική τους θέση για την πρόταση. Ο Πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι την έχει ήδη απορρίψει , αλλά τα σχόλια του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργικό του συμβούλιο έδειξαν ότι αυτή η άποψη μπορεί να αλλάξει.
Ενδεχόμενες προσαρμογές
Τα Σκόπια γενικά δεν έχουν δικαίωμα να αντιταχθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά συζητούν με το Παρίσι το ενδεχόμενο προσαρμογών, οι οποίες θα πρέπει να συμφωνηθούν τόσο με τη Σόφια όσο και με τα άλλα μέλη. Οι εγγυήσεις που επιδιώκει η Βόρεια Μακεδονία ενσωματώνονται σε μεγάλο βαθμό στο προτεινόμενο έργο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποδοχής της «γαλλικής» πρότασης, αλλά περιμένει να δει την «τελική» εκδοχή της μετά την αποστολή των σχολίων των Σκοπίων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Η έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου πρέπει να γίνει επίσημα από όλες τις χώρες του μπλοκ.
Δεν είναι γνωστό εάν κάποια χώρα είναι επί του παρόντος κατά του έργου. Χαιρετίζοντας την απόφαση της Βουλγαρίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» , αλλά «η μηχανή είναι σε λειτουργία» και το έργο της προεδρίας συνεχίζεται με συνομιλίες με τη Σόφια και τα Σκόπια τις επόμενες ημέρες για να επισημοποιηθεί γρήγορα η απόφαση.
Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Οκτωβρίου
Θεωρητικά, θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου. Ακόμη και αν αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων των μελών της ΕΕ, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες.
Έκτακτα συμβούλια έχουν συγκληθεί πολλές φορές για κρίσεις στην Ευρώπη, για την πανδημία, για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μεταξύ, η νέα βουλγαρική θέση θα πρέπει επίσης να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, πάντως η κανονική είναι μόνο τον Σεπτέμβριο.
Το τρίμηνο χρονικό διάστημα - το οποίο ωστόσο υποδηλώνει ότι το θέμα παραμένει στην τσεχική προεδρία - θα επιτρέψει να διευκρινιστούν τα αιτήματα για διορθώσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων. Ωστόσο, η γαλλική προεδρία εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, μαζί με αυτή την έγκριση, θα πρέπει να συγκληθεί Πολιτική Διακυβερνητική Διάσκεψη για να παρουσιάσει επίσημα το διαπραγματευτικό πλαίσιο στα Σκόπια και να εγκριθούν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.
Μετά από αυτό, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για χρόνια και η Βουλγαρία θα είχε την ευκαιρία να σταματήσει τη διαδικασία πολλές φορές, εάν το κρίνει απαραίτητο.