Μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δυο χωρών, δημιουργείται μια εδαφική - διοικητική οντότητα, που θα εκτείνεται 30 χλμ σε βάθος από κάθε πλευρά των συνόρων. Αντίδραση της Σερβίας, που «βλέπει» βήμα προς «Μεγάλη Αλβανία»
Κοινή διασυνοριακή περιοχή, δημιουργούν Αλβανία και Κόσοβο στα σύνορά τους, με τους πολίτες στις δύο πλευρές να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε βάθος 30 χλμ. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε και η διάνοιξη οκτώ νέων σημείων διέλευσης, στα σύνορα των δύο χωρών, προκειμένου να διευκολυνθεί το εγχείρημα, που οι πολέμιοί του σημειώνουν πως κινείται στο πνεύμα της «Μεγάλης Αλβανίας».
Την παρέμβαση της Ε.Ε. προκειμένου να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για την κοινή διασυνοριακή περιοχή Αλβανίας – Κοσόβου, ζήτησε η Σερβία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως τηρεί απόλυτη σιωπή στα σχέδια σχηματισμού μιας μεγάλης Αλβανίας.
Η κοινή περιοχή θα έχει κοινές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι πολίτες κάθε μέρους μπορούν να διακινούνται ελεύθερα και να παραμένουν στο άλλο τμήμα, για περισσότερο από τρεις μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα.
Οι κάτοικοι της «κοινής περιοχής» θα είναι εφοδιασμένοι με άδεια τοπικής διασυνοριακής κυκλοφορίας, που θα επιδεικνύουν στις συνοριακές διαβάσεις μαζί με την ταυτότητά τους. Θα μπορούν να μετακινούνται και να εργάζονται, μόνο σε ακτίνα 30 χλμ και στις δύο πλευρές των συνόρων.
«Υπάρχουν περίπου 300 χιλιάδες κάτοικοι, που θα επωφεληθούν άμεσα από αυτή την ελάφρυνση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φοιτούν ελεύθερα στο σχολείο από το δημοτικό έως το γυμνάσιο, ανάλογα με την τοποθεσία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Παράλληλα θα μπορούν να πάνε να δουλέψουν και στις δύο πλευρές των συνόρων, χωρίς να χρειάζεται κανένα έγγραφο και καμία άδεια» δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Μπλέντι Κούτσι.