Βαλκάνια

Χάρτης κόλαση για την Ελλάδα σε μια σύρραξη ΗΠΑ-Ρωσίας! Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης και η κρίση στην Βουλγαρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δείχνει να έχει επιτελικό σχέδιο ταυτόχρονης επίθεσης στο ΝΑΤΟ με επίκεντρο τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες κινούνται ήδη στην “κόψη του ξυραφιού”, τονίζουν πολλές πηγές στην Ρωσία.

Σε αυτά τα σχέδια εμπλέκεται και η Ελλάδα, η οποία έχει καταστεί η κύρια βάση υποδοχής των αμερικανικών δυνάμεων με επίκεντρο την κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας με αφορμή την Α.Ουκρανία.

Πρόκειται πιθανόν για μια επανάληψη του σεναρίου που ζήσαμε ως έθνος το 1940-41, όταν βρεθήκαμε να έχουμε εμπλακεί με  δύο από τις ισχυρότερες δυνάμεις του άξονα στην Ευρώπη.

https://twitter.com/defensearab/status/1451477709931094016?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1451477709931094016%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fkosmos%2Frosia%2F7045054_aytes-oi-periohes-tha-mpoyn-sto-stohastro-hartis-arabikoy-praktoreioy-eidiseon

( φωτογραφία με χάρτη αραβικού πρακτορείου ειδήσεων, στον οποίο έχουν κυκλωθεί περιοχές της Ελλάδος, σε μια πιθανή κρίση, ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία)

Η Αλεξανδρούπολη και ειδικά τα σχέδια για μεταφορά πολύ μεγάλων δυνάμεων έχουν στρέψει την προσοχή της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην περιοχή μας, και λόγω των Στενών του Βοσπόρου.

https://www.youtube.com/watch?v=5EqAVhOo4do

Τι θα γίνει όμως αν τελικά ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κρεμλίνου για το μέλλον της Ουκρανίας και της Γεωργίας;    

Αντιλαμβανόμενο το κρίσιμο της καταστάσεως το ελληνικό ΥΠΕΞ και συγκεκριμένα ο Ν.Δένδιας είχε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σ.Λαβρώφ.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1481222138745040899

Κρίση στην Βουλγαρία μεταξύ Πρωθυπουργού και προέδρου με αφορμή την αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ  στην Αλεξανδρούπολη

Πριν μερικές ημέρες η βουλγαρική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι δεν έχει επίσημη θέση για την κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά η ίδια αντιτίθεται στην κλιμάκωση των στρατιωτικών μέτρων στην περιοχή.

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Στέφαν Γιάνεφ απαντώντας σε αίτημα βουλευτών.
Ο ίδιος εξέδωσε μάλιστα δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Kiril Petkov δήλωσε στη συνέχεια ότι οι δηλώσεις του υπουργού ήταν προσωπική του άποψη και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της Σόφιας. Η Βουλή της χώρας όμως ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι το Βουλγαρικό Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη επεξεργαστεί μια «εθνική θέση» για την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς το ΝΑΤΟ συνεχίζει να συζητά επιλογές σε απάντηση των αυξανόμενων εντάσεων σε στρατιωτικο-τεχνικό επίπεδο με την Μόσχα.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ είπε ότι η Βουλγαρία δεν έχει δεσμευτεί για την υποδοχή πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της.

Ο Πρόεδρος και Ανώτατος Διοικητής βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων Rumen Radev και ο υπουργός Άμυνας Stefan Yanev κατέστησαν σαφές ότι η Σόφια δεν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη Συμμαχία στη νοτιοανατολική πλευρά,υποδεχόμενη στέλνοντας πρόσθετες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο δικές του πληροφορίες, ανέφερε ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τοντ Γουόλτερς, σε μυστική συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης  με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων  των χωρών εταίρων, κατέληξε σε την ιδέα του σχηματισμού δύο στρατιωτικών δυνάμεων μέχρι 2,5 χιλιάδων ατόμων στο πλαίσιο της αποστολής του NATO Enhanced Forward Presence.

"Κανείς δεν ζήτησε τίποτα από τη Βουλγαρία, επομένως οποιαδήποτε εικασία για αυτό το θέμα είναι περιττή. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται τίποτα, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία εξέλιξη, καμία κλιμάκωση αυτής της κρίσης, ας λάβουμε υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, υπάρχει ένας τρόπος σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, να πάρουμε μια εθνική απόφαση», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.

Οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου έρχονται μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Kiril Petkov ότι επίκεινται συζητήσεις για το θέμα.

"Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε συζητήσει με κανέναν από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, ούτε εσωτερικά στην κυβέρνηση, κάτι συγκεκριμένο για πρόσθετες στρατιωτικές μονάδες ή οτιδήποτε άλλο. Θα υπάρξουν συζητήσεις, αλλά θα ήθελα να δω τα έργα στο πλαίσιο της διευκόλυνσης Connecting Europe Facility και τη στρατιωτική κινητικότητα του ΝΑΤΟ με τον Άξονα από την Ελλάδα στη Ρουμανία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν βασικό συστατικό για την εποικοδομητική ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Kiril Petkov.

Η ουσία στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο Βούλγαρος πρόεδρος, και πρώην Α/ΓΕΑ της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας, δεν θέλει η χώρα του να γίνει στόχος των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων σε καμία περίπτωση, και για αυτό θα έχει τελικά τον τελευταίο λόγο.

Το όλο ζήτημα αφορά την αποστολή χιλιάδων αμερικανικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη προς το βουλγαρικό έδαφος για την Ρουμανία, κάτι που ο Ράντεφ δεν επιθυμεί διότι γνωρίζει τις επιπτώσεις σε περίπτωση απευκταίας πολεμικής κρίσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Η Ελλάδα σε όλο αυτό το σκηνικό παρακολουθεί αμήχανα έως τώρα, ενώ δεν έχουμε ακούσει καμία φωνή για την περαιτέρω κλιμάκωση της καταστάσεως μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, στην οποία εμπλεκόμαστε έμμεσα λόγω των βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=vqrJ9814Wp4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ