Το συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε σε ειδική έκθεση του συγκεκριμένα μέρη στον κόσμο όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα πολεμικές συγκρούσεις.
Εκτός της περιοχής της Α.Ουκρανίας, της Κίνας και του Ιράν, στην λίστα ψηλα-ψηλά υπήρχε και η περιοχή της Βοσνίας, η οποία είναι το μόνο «νευραλγικό» σημείο στην Ευρώπη, στο οποίο αναφέρεται ως πιθανή περιοχής πολεμικής σύγκρουσης, αναφέρει η 14η ετήσια έρευνα του Αμερικανικού Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις.
Η αμερικανική έκθεση αναφέρει ότι έχουμε σοβαρές πολιτικές αναταραχές και αυτονομιστικές απειλές στη Βοσνία, κάτι που απαιτεί αυξημένη συμμετοχή διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.
Η πιθανότητα έκρηξης της σύγκρουσης είναι σημαντική, με μικρή επίπτωση στα αμερικανικά συμφέροντα, τονίζει η ίδια.
Δεν είναι λοιπόν μόνο η Ουκρανία, η οποία αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα “ τεχνητό κράτος” που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό και κυρίως συμφέροντα.
Η απειλή της απόσχισης επικρέμαται στην χώρα, καθώς η Σερβοβοσνική συνέλευση ετοιμάζεται να ψηφίσει για την εξαίρεση της από τους θεσμούς της Βοσνίας, έχοντας την πλήρη στήριξη της Ρωσίας και του προέδρου Β.Πούτιν.
Τι θα μπορούσε να γίνει όμως αν ξεσπούσαν εθνοτικές συγκρούσεις στην Βοσνία;
Η συμφωνία του Ντέιτον θα ακυρώνονταν πανηγυρικά, ενώ ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία θα επενέβαιναν στρατιωτικά, με “ ειρηνευτικές δυνάμεις”, αν προλάβαιναν βέβαια.
Ο λόγος θα είχε να κάνει με την υψηλού επιπέδου πολυεπίπεδη υποστήριξη της Μόσχας στους Σερβοβόσνιους, αφού το Κρεμλίνο θεωρεί τη Βοσνία ως ένα δυτικό μόρφωμα, το οποίο με χαρά θα διέλυε, ειδικά όταν αυτό μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος.
Εκτιμάται ότι σε περίπτωση εχθροπραξιών στην Βοσνία, η Ρωσία θα ενεργούσε όπως και το 1999, με το αεροδρόμιο της Πρίστινα, το οποίο καταλείφθηκε από Ρώσους αλεξιπτωτιστές, πριν καν πάρουν χαμπάρι οι δυτικοί.
Ένταση Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου λόγω σχεδίου εξοπλισμού
“Ετοιμάζουμε αμυντικά σχέδια μετά από τον συνεχή εξοπλισμό της Σερβίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Shemsi Syla.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσυφοπεδίου (KSF) σχεδιάζουν να εξοπλιστούν εραιτέρω το 2022, δεδομένων των απειλών που θεωρεί ο ίδιος ότι προέρχονται από τη Σερβία.
Ο Σύλα είπε στο RTV ότι το Κοσσυφοπέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κροατία, η Τουρκία και πολλές άλλες χώρες είναι από τους μεγαλύτερους εταίρους στην προμήθεια όπλων.
"Ετοιμαζόμαστε για τα δικά σχέδια μετά τον εξοπλισμό των Σέρβων. Δεδομένων των σημερινών απειλών από τη Σερβία, είμαστε οπλισμένοι με επαρκή οπλισμό, ανάλογα με την κατάσταση. Θα απαντήσουμε όμως με επαρκή εξοπλισμό, το οποίο απαιτεί πλέον η κατάσταση. Δεν αγοράζουμε επιθετικά όπλα, αλλά δουλεύουμε μέρα νύχτα για να προστατεύσουμε την επικράτεια και τον πληθυσμό μας», τόνισε ο Σύλα.
Ο ίδιος είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας ακολουθεί την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες έχουν την πρακτική να συνάπτουν συμφωνίες με κυβερνήσεις.
"Προσέχουμε όταν συνάπτουμε συμφωνίες όπλων, να γίνονται μόνο με κράτη, και όχι με ιδιωτικές εταιρείες. Το κράτος παρακολουθεί την πώληση όπλων", κατέληξε ο Σύλα.
Ο Κοσοβάρος ΥΦΑΜ είπε ότι φέτος προγραμματίστηκαν να δοθούν 52 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά όπλων και πρόσθεσε ότι έχει Αμερικανούς συμβούλους, προκειμένου να ανταποκριθεί στην κατάσταση.
Υπενθυμίζουμε ότι Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο, υλοποιούν με πολλές δράσεις την βούλησή τους για ένωση, ακολουθώντας την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας και παρά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των δυτικών χωρών, έχουν φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση των συνόρων.
Πριν μερικούς μήνες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της “Μεγάλης Αλβανίας” χαρακτηρίζοντας απειλή για την ασφάλεια των Βαλκανίων, την εξάλειψη των συνόρων Αλβανίας-Κοσσόβου.
Ο Λαβρόφ, είχε μιλήσει τότε αρκετά σκληρά για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τη Δύση να απαντήσει επειγόντως στο γεγονός ότι στα Βαλκάνια αναβιώνετε η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.
Αυτό που είναι πολύ πιθανό είναι η επέμβαση των Ρώσων στα Βαλκάνια, μέσω της Σερβίας, σε περίπτωση που οι Αλβανοί θελήσουν να ενωθούν με την βοήθεια της Τουρκίας και της δύσης.
https://www.b92.net/eng/news/politics.php?dd=12&mm=01&nav_id=112756&yyyy=2022