«Εάν χάσουμε το έθνος, δεν χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εάν χάσουμε ξανά το μακεδονικό κράτος, δεν θα υπάρξει κρατική οντότητα για ένταξη στην ΕΕ. Έτσι, η ΕΕ δεν θα έχει τίποτα να ενσωματώσει και δεν θα έχουμε τίποτα να σηματοδοτήσουμε και να γιορτάσουμε. Έχουμε το όραμα και την ικανότητα να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες προκλήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της «Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» στα Σκόπια, Λιούπκο Κοτσάρεφ, στον εορτασμό της 54ης επετείου της Ακαδημίας.
Τόνισε ότι χρειαζόμαστε μια νέα θεμελιώδη συμφωνία για τα κρατικά συμφέροντα, υποστηριζόμενη από τις σχετικές πολιτικές οντότητες της χώρας, είτε είναι στην εξουσία είτε είναι στην αντιπολίτευση.
Όπως είπε, τα δύο ιωβηλαία που γιορτάζουμε φέτος, ο εορτασμός των 30 χρόνων από την ανεξαρτησία του κράτους και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπλάζε Κονέσκι, μας υποχρεώνουν σε αυτό.
«Αν τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε δει τη διάβρωση και την καταστροφή του κράτους μας, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της μακεδονικής σκέψης και της ευφυΐας ή με μια λέξη τα πάντα, τότε αναπόφευκτα το ερώτημα προκύπτει, πώς θα είναι στη συνέχεια; Εάν κάθε προηγούμενη κυβέρνηση προσέφερε νεότερες και πιο καινοτόμες προσεγγίσεις στην καταστροφή του κράτους, δεν είναι ώρα να πούμε - δεν μπορεί να το κάνει αυτό πια - είπε ο ακαδημαϊκός Κοτσάρεφ.
Τόνισε ότι εάν η επόμενη κυβέρνηση οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, συνεχίσει με, όπως είπε, καταστροφικές και διεφθαρμένες πολιτικές, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και τις προκλήσεις του κράτους που βυθίζεται ασταμάτητα.
«Εμείς ως μέλη του υψηλότερου επιστημονικού και καλλιτεχνικού ιδρύματος στη χώρα δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί μάρτυρες τέτοιων τάσεων, να μην προειδοποιούμε και να μην προσφέρουμε λύση και οράματα», είπε ο Κοτσάρεφ.
«Οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως, επειδή τα αιτήματά της προς τη χώρα μας είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμβάσεις - δήλωσε η ακαδημαϊκός Κάτιτσα Κουλάφκοβα, σύμφωνα με την οποία, μετά από πρόσφατα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς, η χώρα δεν έχει εγγυήσεις ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η Κουλάφκοβα πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί των Σκοπίων υποστηρίζουν θεωρίες που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά των γειτόνων της και άλλων κρατών.