Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έγιναν από κοινού με την Εσθονία, ότι θα βοηθήσουν στην ένταξη των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ώθησαν τους Βουλγάρους να αναρωτηθούν εάν η χώρα τους θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ανένδοτη στάση που κρατά έναντι των Σκοπίων.
Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται 100 % πίσω από τα Σκόπια για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή ένωση.
Συγχρόνως, ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε στα Σκόπια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν ήδη σε βοήθεια προς τη χώρα του με διάφορους τρόπους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν επίσης στην επικοινωνία με τα κράτη μέλη, στην επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας τη γεωπολιτική σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής και το κάνουν με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλά επίσης βοηθώντας μας μέσω κεφαλαίων και άμεσης βοήθειας ώστε τα κριτήρια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρούνται», δήλωσε ο Οσμάνι.
Ο Οσμάνι λέει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες με τη Βουλγαρική Υπηρεσιακή Κυβέρνηση να βρουν μια λύση.
Παρά τις βουλγαρικές συνεχείς κατηγορίες ότι το κράτος ασκεί πίεση στους πολίτες της χώρας που δηλώνουν Βούλγαροι, το τελευταίο διάστημα, έχουν σταλεί σήματα από τη γειτονική Σόφια ότι το επόμενο αίτημα είναι να συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
Ο Οσμάνι λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα επίσημο μέχρι στιγμής αλλά δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία στην επικοινωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων. Δεν ξεκίνησε ούτε από αυτούς ούτε από εμάς. Ωστόσο, καταρχήν, ως στάση, είμαστε μια πολυεθνική κοινωνία, αναγνωρίζουμε την οργάνωση των πολιτών σε εθνοτικές κοινότητες, σε αντίθεση με το βουλγαρικό σύνταγμα που δεν μας αναγνωρίζει. Το προοίμιο απαριθμεί 7-8 εθνοτικές κοινότητες και πραγματικά δεν βλέπω κανένα λόγο να μην αναφέρονται οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα όπως και οι Κροάτες».
Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τις τρίτες συνεχόμενες βουλευτικές εκλογές και αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική κρίση. Λόγω αυτής της κατάστασης, είναι όλο και πιο αβέβαιο ότι σύντομα θα επιτευχθεί κοινή λύση στον αποκλεισμό των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας στην Ένωση, σημειώνει η τηλεόραση των Σκοπίων tv21.tv.