Έγγραφα που κυκλοφορούν για την αλλαγή συνόρων είναι «πολύ επικίνδυνα» τόσο για τα Βαλκάνια, όσο και για την Ευρώπη, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για ένα έγγραφο που αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τις παρατηρήσεις του σε ομιλία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Βόσνιο ομόλογό του Μπισέρα Τράροβιτς στην πρωτεύουσα Σαράγεβο.
"Ένα έγγραφο που κανείς δεν υποστηρίζει δεν θα πρέπει να διαδίδεται. Από την αρχή, η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον", δήλωσε ο Τσάβουσογλου.
Αναφορές έκαναν λόγο για ένα μη επίσημο έγγραφο, το οποίο περιγράφει το σχέδιο αλλαγής συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια,το οποίο στάλθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες από τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Τζέινζ Τζάνσα. Η σλοβενική κυβέρνηση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
Ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών Τούρκοβιτς είπε ότι η Τουρκία έχει εποικοδομητικό και σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια.
"Η Τουρκία έχει εποικοδομητικό και σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Η Τουρκία όχι μόνο υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και υποστηρίζει την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφερε.
Ο Τούρκοβιτς τόνισε ότι οι ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία θα ενισχύσουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και είναι προς το συμφέρον όλων των ανθρώπων που ζουν στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος που υποστηρίζει την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίας στο ΝΑΤΟ.
Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι όλα ξεκίνησαν όταν άρθρο με τον τίτλο «Δυτικά Βαλκάνια - Ένας δρόμος για τη συνέχεια», εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Σλοβενίας, δημιουργώντας εικασίες πως καταρτίστηκε από κύκλους του Πρωθυπουργού της Σλοβενίας Janez Jansa. Ο Jansa διέψευσε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή του, όπως επίσης και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στη Λιουμπλιάνα, οι οποίοι είναι απασχολημένοι με την ανάληψη της εξαμηνιαίας προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο.
Μάλιστα, κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το έγγραφο. Αλλά με πολλούς τρόπους αυτό ήταν άσχετο, αφού κάποια από τα επιχειρήματα του εγγράφου υπέρ των αλλαγών συνόρων είναι κοινά στους εθνικιστικούς κύκλους στα δυτικά Βαλκάνια από την κατάρρευση της Κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.
Υπάρχει η πρόταση του εγγράφου για ένωση των κατοικούμενων από Κροατοβόσνιους περιοχών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με την Κροατία, ή τουλάχιστον να τους δοθεί ειδικό status. Αυτό ταιριάζει με τον μακροχρόνιο στόχο των Κροατών εθνικιστών.
Υπάρχει η ιδέα της συγχώνευσης της Αλβανίας με το Κόσοβο, ο πληθυσμός του οποίου είναι κυρίως Αλβανοί, και η χορήγηση ειδικού status στην περιοχή του βόρειου Κοσόβου όπου ζουν Σέρβοι. Ορισμένοι πολιτικοί στην Αλβανία και στο Κόσοβο μιλούν ανοιχτά για την ελπίδα τους να υπάρξει μια Μεγάλη Αλβανία.
Από αυτό που είναι σχεδόν η τέλεια συνταγή σύγκρουσης ή και πολέμου στα Βαλκάνια, οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα ήταν οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Θα απέμεναν με ένα κολοβό, ευάλωτο μίνι κράτος, ακριβώς όπως ήθελαν οι Σερβοβόσνιοι και οι Κροατοβόσνιοι εθνικιστές τη δεκαετία του 1990.
Εμείς σημειώνουμε ότι το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά για τη ρωσική ή την κινεζική επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ αντιθέτως κάνει τρεις αναφορές στην Τουρκία. Επίσης η χρονική περίοδος που κυκλοφόρησε το εν λόγω άρθρο συμπίπτει με τις κυρώσεις ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και τον "διπλωματικό πόλεμο" που έχει ξεσπάσει μεταξύ χωρών της ΕΕ και της Ρωσίας με απελάσεις διπλωματών εκατέρωθεν.
Τα Βαλκάνια ήταν πάντα η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και ειδικότερα τα δυτικά Βαλκάνια, οι χώρες των οποίων προέκυψαν κυρίως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους αιματηρούς πολέμους που σημειώθηκαν. Είναι η μόνη περιοχή της Ευρώπης που είναι "ασταθής" και το ξύπνημα μνημών είναι εύκολο αφού οι πολεμικές αναμετρήσεις είναι σχετικά νωπές.
Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι συντάκτης ενός άρθου "μαύρης προπαγάνδας" όπως το συγκεκριμένο, είναι εκείνος ή εκείνοι που δεν μνημονεύονται καθόλου, ή εκείνος ή εκείνοι που θέλουν να επανεμφανισθούν στο προσκήνιο ως οι "μεγάλοι υπερασπιστές κρατών", που θίγονται ή θα θιγούν από την διασάλευση της υπάρχουσας κατάστασης και στα οποία κράτη έχουν ερείσματα και θρησκευτική ή εθνολογική ομοιότητα ή ταύτιση.