Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης ετοιμάζει την πιθανή απόσχιση της σερβικής περιοχής της Βοσνίας (με την συνδρομή και της Μόσχας), αναφέρουν πηγές στο Βελιγράδι, προκαλώντας πραγματικά πολλά ερωτηματικά για μια χώρα που βίωσε έναν τρομερό εμφύλιο με πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Δημοκρατία Σέρπσκα προετοιμάζει μια ομάδα, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των θεσμικών οργάνων και κομμάτων, η οποία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ομοσπονδίας για την περαιτέρω τύχη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Την ίδια στιγμή "τύμπανα πολέμου" κτυπά ο Μουσουλμάνος πολιτικός της Βοσνίας Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ενώ μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί και από ένα non-parer (εκ Σλοβανίας) που αναφέρει σχετικά με την “ειρηνική διάλυση της Βοσνίας”, κατά παράβαση όμως της διεθνούς συμφωνίας του Ντέιτον.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ,πρόεδρος των Σερβοβόσνιων και μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας, κάλεσε τους εταίρους του ( Κροάτες και μουσουλμάνους) σε διάλογο προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση που θα ικανοποιούσε όλους για όλα τα φλέγοντα ζητήματα (τρόπος επιλογής μελών της προεδρίας, είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ κά).
“Ο πολιτικός διάλογος για πιθανές λύσεις δεν μπορεί να σταματήσει, διότι σήμερα ζούμε σε μια περίεργη κατάσταση, αφού ορισμένοι προβληματίζονται, και κάποιοι άλλοι γιορτάζουν, και αυτό είναι κάτι ενταλώς ασυμβίβαστο”, δηλώνει ο ίδιος.
Ο Σέρβος πολιτικός τονίζει ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί στη Βοσνία χωρίς ξένη παρέμβαση και θα αφορά την τύχη της χώρας.
“Πρέπει να αγωνιστούμε με μια συζήτηση αποκλειστικά δική μας, ενώ θέλω να μην υπάρχουν προστάτες από την πλευρά ή την άλλη πλευρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρωτοβουλία μας για συζήτηση ( για το μέλλον της χώρας) είναι εντελώς αντίθετη από αυτό που κάνουν οι Βόσνιοι”, συνεχίζει ο Ντόντικ.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σεράγεβο Ένβερ Καζάζ, αναφέρει ότι η Βοσνία βρίσκεται σε μια σοβαρότατη κρίση για περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ Ιζετμπέγκοβιτς και Ντόντικ κυριαρχούν στην χώρα.
“Η Βοσνία είναι μια χώρα σε συνταγματική κρίση και η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο ζήτημα του εκλογικού νόμου και στην εκλογή μελών της Προεδρίας.Τα ρητορικά παιχνίδια των δύο αυτών πολιτικών προκαλούν εκτροπή της προσοχής από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα για τους πολίτες.
Η ιστορία του πολέμου δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ταρακούνημα της κοινωνίας στη Βοσνία, στην οποία κυριαρχεί η ισορροπία της αδυναμίας, η οποία όμως θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αντί για συμβιβασμό, ο Ιζετμπέγκοβιτς μιλά για πόλεμο και αυτό δείχνει πόσο ανώριμα σκέφτεται ως πολιτικός”, τόνισε ο ίδιος.
Ο Μίλος Σολάγια, διευθυντής του κέντρου διεθνών σχέσεων και καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, είπε ότι υπήρχαν εκτιμήσεις ότι το μέλλον της Βοσνίας μετά το "Ντέιτον θα ήταν δύσκολο".
“Περιμένουμε 25 χρόνια για διάλυση ή ένωση της Βοσνίας. Τώρα ήρθε η κατάσταση που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα. Είναι προφανές ότι η ΕΕ δεν έχει βρει λύση για το πώς να κάνει την χώρα λειτουργική.
Το λάθος της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα είναι ότι όλα τα έθνη εισήλθαν στη Βοσνία με την ίδια επιθυμία, κάνοντας συμβιβασμούς απλώς για να μην διεξαχθεί νέος πόλεμος. Είναι προφανές ότι τα προβλήματα ξαναέρχονται στην επιφάνεια με διαφορετικό τρόπο μετά από 25 χρόνια, και τώρα αναζητείται μια νέα λύση για την Βοσνία”, δηλώνει ο ίδιος.
Υπενθυμίζουμε ότι εμπιστευτική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα Evening News ισχυρίζονταν ότι η Βοσνιακή υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θέλει ”να προκαλέσει ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”, η οποία θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σε αυτό αντιτίθενται σθεναρά οι Σεβοβόσνιοι".
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Βαλκάνια αποτελούν εδώ και καιρό μια πολύ προβληματική περιοχή και ταυτόχρονα μια ζώνη ειδικής επιρροής πολλών παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων που δραστηριοποιούνται ενεργά εδώ και χρόνια.Η ουσία όμως στην χώρα αυτή είναι ότι είτε θα λυθούν τα σοβαρά ζητήματα είτε θα έχουμε αλλαγή συνόρων και πιθανό νέο πόλεμο.