Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωση την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους ισχυρισμούς των Αλβανών στην κοιλάδα Πρέσεβο στην νότιας Σερβία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρουν ξένες δημοσιογραφικές πηγές.
«[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] ανησυχεί βαθιά για τους ισχυρισμούς ότι οι σερβικές αρχές κάνουν κατάχρηση του νόμου σχετικά με πολίτες αλβανικής εθνικότητας που ζουν στη νότια Σερβία, υλοποιώντας με συστηματικό και διακριτικό τρόπο "διωγμό".
Για αυτό και η ΕΕ ζητεί ανεξάρτητες και διεξοδικές έρευνες για αυτούς τους ισχυρισμούς, ζητώντας από τις σερβικές αρχές να σταματήσουν κάθε πρακτική και στόχευση που εισάγει διακρίσεις », αναφέρει το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου 2021 στις Βρυξέλλες.
"Μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι σερβικές αρχές έχουν εκκαθαρίσει περισσότερους από 4.000 Αλβανούς από το Μητρώο του Δήμου Μεντβέτζα στη νότια Σερβία.
Μιλάμε για μια πρακτική που ακυρώνει την σερβική υπηκοότητα σε Αλβανούς που φεύγουν στο εξωτερικό.
Οι Αλβανοί θεωρούν πρόκειται για σχέδιο του σερβικού υπουργείο εσωτερικών, για το απαλοιφή των Αλβανών από το Μητρώο Πολιτών, το οποίο προκαλεί μεγάλη ανθρωπιστική και πολιτική κρίση στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, μια περιοχή που ίδιοι θεωρούν ως Αλβανική περιοχή κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.
Πρόκειται για νόμο το οποίο οι Αλβανοί θεωρούν ότι έχει μετατραπεί σε μηχανισμό για την απομάκρυνση των Αλβανών από την κοιλάδα του Πρέσεβο», έγραψε η ακτιβίστρια Ferati-Sachsenmaier.
Που ήταν όμως η ΕΕ στα αίσχη που ελάμβαναν (2004) και συνεχίζουν και σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο κατά των Σέρβων, με πογκρόμ, ληστείες, δολοφονίες και άλλες αξιόποινες πράξεις;
Πουθενά, μιας και η δύση συνολικά έχει στοχοποιήσει την Σερβία από το 1995 και δεν θα σταματήσει μέχρι να προκαλέσει πρόβλημα και στην Κοιλάδα του Πρέσεβο.
Οι Αλβανοί της περιοχής με την βοήθεια και των Τούρκων ( ΜΙΤ) έχουν αποκτήσει πολιτική εκπροσώπηση και οντότητα σε όλη την περιοχή, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανακήρυξη αυτονομίας σε δεδομένη περίοδο.
Επισημαίνεται ότι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση» των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο ζήτημα αυτό.
Οποιαδήποτε πιθανή όμως προσπάθεια ανακήρυξης της αυτονομίας των Αλβανών εντός του σερβικού εδάφους θα επιφέρει την άμεση αντίδραση της Μόσχας.
Το έχει διακηρύξει άλλωστε ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, στην επίσημη επίσκεψη του στο Βελιγράδι, ότι «υποστηρίζει» μια αδιαίρετη και ενωμένη Σερβία.
Οι Ρώσοι θα εμπλακούν σε μια ενδεχόμενη κρίση στην περιοχή διότι θέλουν να « ξεπλύνουν» την ντροπή του 1999 όταν άφησαν «αβοήθητη» την Σερβία στις «ορέξεις» του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο το θεωρούν μέχρι σήμερα μέγα λάθος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, και το “πληρώνουν” σε Βαλτική και Ουκρανία.