Βαλκάνια

Σε ευθεία αντιπαράθεση με Σερβία-Ρωσία η Τουρκία

Τουρκία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας στις 3 Μαρτίου στην  Άγκυρα.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία ύστερα από συνομιλίες για διμερή και περιφερειακή άμυνα, ασφάλεια και συνεργασία στον αμυντικό κλάδο, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

Ο Χ. Ακάρ και ο Βόσνιος ομόλογός του Σ. Πόντζιτς υπέγραψαν επίσης Πρωτόκολλο Αίτησης Υποστήριξης ρευστού χρήματος, ανέφερε η δήλωση.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Άκαρ και ο Πόντζιτς τόνισαν την κοινή ιστορία μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας.

Σύμφωνα με άλλη δήλωση του υπουργείου στο Twitter, ο Akar πραγματοποίησε  τηλεφωνική συνομιλία με τον Καναδό ομόλογό του Harjit Sajjan, κατά την οποία συζήτησαν διμερείς σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις και προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

1. Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και δη ρευστότητας. Ο  μέχρι χθές κύριος χρηματικός της σπόνσορας το Κατάρ, φαίνεται να κάνει βήματα εξομάλυνσης με  την Αίγυπτο-Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ και συνεπώς δεν δείχνει διατεθειμένο να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά την Τουρκία στις συνεχείς στρατιωτικές της "περιπέτειες" σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία επέγραψε τις 2 συμφωνίες με την  Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ούτως ώστε με αντάλλαγμα ρευστό χρήμα που έχει έλλειψη η Τουρκία να παρέχει στην χώρα των Βαλκανίων στραττιωτική βοήθεια και συνεργασία. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία πετυχαίνει την τόνωση της χαμηλής ρευστότητας της, ενώ παράλληλα επεκτείνει την στρατιωτική και πολιτική επιρροή της στα Βαλκάνια, όπου φιλοδοξεί να είναι η προστάτιδα δύναμη των μουσουλμανικών κρατών της χερσονήσου. Αυτό την φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία μέσω της Ορθόδοξης Σερβίας έχει λόγο στα τεκταινόμενα στην Βαλκανική χερσόνησο.

2. Επίσης η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου ΥΠΑΜ Ακάρ με τον Καναδό ομόλογό του με σκοπό την εξέταση  της προοπτικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, καταδεικνύει την αγωνιώδη προσπάθεια  των Τούρκων για αποκατάσταση της ροής ανταλλακτικών για τα UAV  τους, αφού ως γνωστόν η Καναδική εταιρεία που παρέχει ζωτικά απάρτια  για τα τουρκικά UAV, έχει προβεί σε εμπάργκο. Συνεπώς αν αυτό συνεχιστεί η Τουρκία θα έχει ζωτικό πρόβλημα πτητικότητας  των ήδη υπαρχόντων και κατασκευής νέων UAV.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ