Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Η απόφαση αυτή τίθεται σε εφαρμογή αμέσως ανακοίνωσε ο Βούτσιτς σε διάγγελμα του το βράδυ της Κυριακής και ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας συνεδριάζει εκτάκτως για να καθορίσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.
«Φυλακίζουμε την ζωή για να σώσουμε ζωές» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας, υπογραμμίζοντας ότι από τη Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ θα τεθούν περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.
Επίσης ανέφερε ότι θα περιοριστεί η κυκλοφορία των πολιτών που ανήκουν στιςευπαθείς ομάδες και θα οργανωθεί από το κράτος δίκτυο βοήθειας των ηλικιωμένων από τον στρατό και εθελοντές.
Για την επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών και την εφαρμογή της καραντίνας, σε όσους έχει επιβληθεί αυτό το μέτρο, θα χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ανέφερε επίσης ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους τους ξένους υπηκόους ενώ οι Σέρβοι πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών στην οικία τους. Σε όσους θα παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας θα επιβάλλεται αυτόφωρα ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά το διάγγελμά του ανέφερε ότι ζήτησε επίσημα βοήθεια από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζι Πινγκ, και σύντομα αναμένεται η άφιξη στην Σερβία κινέζων επιδημιολόγων και εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή διασποράς του νέου ιού. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η Κίνα θα στείλει στην Σερβία πέντε εκατομμύρια μάσκες.
Στην Σερβία έχουν καταγραφεί 48 κρούσματα κορωνοϊού ενώ δύο ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι, σε κρίσιμη κατάσταση.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την λίστα των χωρών από τις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ξένων υπηκόων. Μεταξύ των χωρών αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν εφτά χώρες προστίθενται στο κατάλογο των χωρών για τις οποίες ισχύει απαγόρευση εισόδου για να αποτραπεί η διάδοση του κορονοϊού.
Οι νέες αυτές χώρες είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Πριν από τέσσερις ημέρες είχε απαγορευτεί η είσοδος των ξένων που προέρχονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα την Ελβετία και κάποιες επαρχίες της Κίνας.
Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τους χειριστές των διερχόμενων φορτηγών οι οποίοι ωστόσο υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε διάστημα 12 ωρών. Επίσης από την απαγόρευση εισόδου εξαιρούνται τα πληρώματα των ποταμόπλοιων όπως και οι χειριστές και το πλήρωμα των σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών που διασχίζουν την Σερβία.
Η εξαίρεση ισχύει και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους εκπροσώπους υπουργείων και τα μέλη ανθρωπιστικών αποστολών. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει τις εξαγωγές βασικών αγαθών όπως και ειδών υγιεινής.