Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, που είχε επισκεφθεί μέσα στην εβδομάδα το Βελιγράδι, συζήτησε όλα τα θέματα τις στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ υπήρχε και κρυφή ατζέντα.
“Η Σερβία σήμερα είναι η μόνη χώρα εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την οποία έχουμε σοβαρή στρατηγική εταιρική σχέση, την οποία αναπτύσσουμε με ενεργό ρυθμό.
Η δωρεάν στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Ρωσία στη Σερβία, δεν έχει δοθεί σε καμία χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.
Ωστόσο, στο Βελιγράδι περιμένουν περισσότερα, τα οποία ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Βούτσιτς δεν ανέφερε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι μιλάμε για τα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400.
Δεδομένης της κατάστασης που συμβαίνει σήμερα στα Βαλκάνια, το "αγαπημένο όνειρο" των Σέρβων μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Στο Μαυροβούνιο, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017, ξέσπασαν μαζικές διαμαρτυρίες ενώ η χώρα “σιγοβράζει” ακόμα, και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών προκλήθηκε από τον νόμο για τις εκκλησίες που υιοθετήθηκε και ο οποίος έχει στόχο να «καθαρίσει» από την χώρα την σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Με τη σειρά του, το Κοσσυφοπέδιο δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες προσάρτησης της κοιλάδας του Πρέσεβο (εδάφη της Νότιας Σερβίας), ενώ η Δημοκρατία Σέρπσκα, η οποία ανήκει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ανακοίνωνε μέσω του προέδρου της Μ.Ντόντικ, την εκ νέου την πρόθεσή της να γίνει ανεξάρτητη.
Προφανώς, με αυτήν την γεωπολιτική πραγματικότητα, η Ρωσία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους Σέρβους στη μοίρα τους. Αυτά όλα συνδέονται με την επικείμενη επίσκεψη στη χώρα, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Επιπλέον, όπως έδειξε η εμπειρία μας στη «Μέση Ανατολή», είναι πιο κερδοφόρο να αποτρέψουμε μια σύγκρουση απ 'ό, τι να πολεμήσουμε σε αυτήν. Έτσι λοιπόν ίσως, είναι τελικά η ώρα να αρχίσουμε να παραδίδουμε τους ρωσικούς πυραύλους στη Σερβία”, αναφέρει Ρώσος σύμβουλος του ΥΠΑΜ.
Η Σερβία, στα σχέδια του Κρεμλίνου αποτελεί μια τρομερά σημαντική προκεχωρημένη βάση της Μόσχας, “ μέσα σε μια θάλασσα αντιπάλους του ΝΑΤΟ, που την περιτριγυρίζουν”, και κυρίως στο σχέδιο κατά των ΗΠΑ.
Δηλώσεις Πομπέο κατά της ρωσικής Κριμαίας.
“Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για κυριαρχία στην Κριμαία, γι 'αυτό παροτρύνουμε τη Ρωσία να τερματίσει την κατοχή αυτής της χερσονήσου”, δήλωσε ο Μ. Πομπέο.
Στην έκτη επέτειο της προσχώρησης της Χερσονήσου αυτής στην Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, δημοσίευσε μια ανακοίνωση Τύπου, με την οποία επιβεβαιώνει ότι για τις ΗΠΑ, η Κριμαία ανήκει ακόμα στην Ουκρανία.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν, η Κριμαία είναι Ουκρανικό έδαφος. Όπως υπογραμμίστηκε στη Διακήρυξη της Κριμαίας του Ιουλίου του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, για κυριαρχία στη χερσόνησο αυτή.
Καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει την κατοχή της Κριμαίας ", αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ρωσικά και σερβικά ΜΜΕ, η Κριμαία ενώθηκε με την Ρωσία μετά από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014, μετά από πραξικόπημα στην Ουκρανία, κατά το οποίο οι Ρώσοι κάτοικοι που είναι πλειοψηφία ψήφισαν για να ενταχθούν στην Ρωσία.
Η Ουκρανία θεωρεί την Κριμαία ως έδαφος της και το αναφέρει ως προσωρινά κατεχόμενο, ενώ οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Χερσόνησος, δημοκρατικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το καταστατικό του ΟΗΕ, ανακήρυξε την ένταξή της στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το θέμα της Κριμαίας θεωρείται λήξαν.