Πρόκειται για παρελκυστική τακτική που έχει στόχο να εξισώσει την πρακτική της ΜΙΤ και του Ερντογάν, με μια σύγχρονη χώρα όπως η Ελλάδα, ενώ το πιο επικίνδυνο αφορά την πρόθεση κλίματος έντασης στην Δυτική Θράκη.
Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι "μια νέα ελληνική πρόκληση προστέθηκε στην καταπίεση της θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων Τούρκων της Δυτικής Θράκης.
Κατατέθηκε ποινική αγωγή εναντίον του Mustafa Darmon, από χωριό της Ξάνθης, με το σκεπτικό ότι παρίστανε τον ιμάμη ενώ δεν ήταν διορισμένος από το ελληνικό κράτος.
Οι πιέσεις κατά της μουσουλμανικής τουρκικής κοινωνίας στη Δυτική Θράκη είναι ατελείωτες. Ενώ συνεχίζονται τα δικαστήρια εναντίον του “εκλεγέντος” μουφτή των Τούρκων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, αυτή τη φορά ξεκίνησε ποινική υπόθεση από την εισαγγελική αρχή για την κατηγορία του "εκβιασμού εξουσίας", σε ιμάμη σε ένα χωριό της Ξάνθης.
Αυτές οι κατηγορίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αγνοούν τη λαϊκή βούληση για θρησκευτικούς αξιωματούχους που θα εκλέγονται από το μουσουλμανικό λαό και θεωρούνται ως προϊόν κατασταλτικής προσπάθειας από την περίοδο του ψυχρού πολέμου, που αποβλέπει στον εκφοβισμό", τονίζει προκλητικά μεγάλη τουρκική ιστοσελίδα.
Μιλώντας στην εφημερίδα Millet σχετικά με την αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του Ιμάμη Mustafa Darmon, ο Μουφτής (μη διορισμένος) των Μουσουλμάνων της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Καταρχάς, θέλω να το εκφράσω την συμπαράσταση μου στον Ιμάμη για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, με την υπόθεση να δικάζεται στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Ως αποτέλεσμα ενός απλού περιστατικού στο χωριό αυτό, έχουμε μια τέτοια υπόθεση, για την οποία κατατέθηκε είτε αναφορά της ελληνικής αστυνομίας είτε καταγγελία κάποιου.
Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ένα θέμα. Σε όλα τα χωριά, στα τζαμιά μας επιλέγουμε τους ιμάμηδες μας. Η κοινότητα του χωριού ή της γειτονιάς, μαζί με το διοικητικό συμβούλιο, συμφωνούν με τον ιμάμη, του δίνουν τα χρήματά του και οι μουσουλμάνοι επιλέγουν το δικό τους ιμάμη.
Αυτό το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με τον μουφτή, το διορισμό του ή κάτι τέτοιο. Το θέμα της διατήρησης ενός ιμάμη στη Δυτική Θράκη συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Για τον λόγο αυτόν, δεν μπορούμε να κρίνουμε την περίπτωση αυτή κατάλληλη για τη χώρα μας, η οποία είναι υπερήφανη που αποτελεί το λίκνο της δημοκρατίας.
Ο δρόμος για την ελευθερία της θρησκείας θα πρέπει να τεθεί κάτω από νέες βάσεις επιτρέποντας στους θρησκευτικούς αξιωματούχους να καθορίζονται από την λαϊκή δική τους βούληση”, καταλήγει το προκλητικό άρθρο.
Πρόκειται ουσιαστικά για “σκόνη”, την οποία σηκώνουν διάφοροι κύκλοι με τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, την οποία αναπαραγάγει με ευχαρίστηση η Άγκυρα.
Οι νόμοι του ελληνικού κράτους θα πρέπει και γίνονται σεβαστοί από όλους. Όσο για την υπόθεση αυτή, την τύχη της θα την κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια και κανείς άλλος.