Μέγας κίνδυνος στα βόρεια των Σκοπίων στην περιοχή του Πρέσεβο (Ν.Σερβία) αναφέρουν πολλοί ειδικοί αναλυτές, λόγω των προθέσεων των Αλβανών να κάνουν τα ίδια που έπραξαν και στο Κοσσυφοπέδιο το 1998, ενώ το σχέδιο είναι γενικό και φτάνει ακόμα και σε αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται στο Αιγαίο εδώ και μερικούς μήνες από τους Τούρκους.
Εκτιμάται ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από 20.000 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο μετανάστευσαν στη νότια Σερβία βάσει όμως σχεδίου.
Εκεί ξεκίνησε η μαζική αγορά οικιών και γης από τους Σέρβους, ενώ οι Αλβανοί αγοράζουν ως επί το πλείστον ακίνητα σε σερβικά χωριά κατά μήκος της γραμμής των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο ακολουθώντας σαφώς “οδηγίες” όχι μόνο από τα Τίρανα αλλά και από την Άγκυρα.
Ο δήμος του Μπουγιάνοβατς στην Ν.Σερβία τους τελευταίους μήνες θυμίζει μεγάλο εργοτάξιο, καθώς πολλά κτίρια κατασκευάζονται. Τα διαμερίσματα πωλούνται σε υψηλές τιμές, περίπου 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και αγοράζονται αποκλειστικά από Αλβανούς ιδιοκτήτες.
Πρόκειται για προσπάθεια των Αλβανών να "καταλάβουν σιωπηλά" την περιοχή και παρομοιάζεται με το "σενάριο του Κοσσυφοπεδίου", εκτιμούν Σέρβοι ειδικοί.
Η Σέρβα ειδικός Δρ Jelena Vukoicic δήλωσε ότι η μαζική μετανάστευση Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο πριν πολλά χρόνια, προετοίμασε ουσιαστικά το έδαφος για όλα όσα συνέβησαν αργότερα.
"Κατάφεραν να ελέγχουν ουσιαστικά" το Κοσσυφοπέδιο και την Ερζεγοβίνη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι σαφές ότι οι Αλβανοί έχουν μια στρατηγική για να διευθετήσουν τις περιοχές που θεωρούν δικές τους και έτσι να επιβεβαιώσουν την ιδέα της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», που είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο τους», ανέφερε η ίδια.
Η Σέρβα επιστήμονας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι Αλβανοί στο εξωτερικό διαθέτουν τεράστια χρηματικά ποσά και αυτά τα χρήματα δίδονται σε μεγάλο βαθμό για την πραγματοποίηση της ιδέας μιας ενωμένης μεγάλης Αλβανίας.
"Πρόκειται για βρώμικα χρήματα, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών, λευκής σαρκός, τα οποία, έχουν σε μεγάλο βαθμό “λαδώσει” πολλούς και για την μετέπειτα αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Με αυτά τα χρήματα, αγοράζουν γη και ακίνητα και συνεπώς, διώχνουν τους Σέρβους από αυτές τις περιοχές, καθιστώντας το αλβανικό πληθυσμό ισχυρότερο σε αριθμό. Αυτό συμβαίνει και στη νότια Σερβία, η οποία αποτελεί μόνο ένα μέρος του σχεδίου τους", εξηγεί η ίδια.
"Αυτό συμβαίνει επίσης και στα Σκόπια, όπου οι Αλβανοί έχουν πάρει το ήμισυ των Σκοπίων ενώ βλέπουμε παρόμοια πράγματα να συμβαίνουν και στο Μαυροβούνιο.
Οι Αλβανοί το κάνουν όποτε βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς και όπου αισθάνονται ότι πρέπει να κατακτήσουν την περιοχή. Δεν πρέπει να ξυπνήσουμε σε κάποιο σημείο και να συνειδητοποιήσουμε ότι περιβαλλόμαστε από Αλβανούς που δεν κατοικούσαν ποτέ στην περιοχή, αντί να αναζητούμε διεθνή υποστήριξη για να κρατήσουμε ένα μέρος της επικράτειάς μας;", καταλήγει η ίδια.
Το Novi Pazar βρίσκεται επίσης στη λίστα των προτιμώμενων τοποθεσιών για τους Αλβανούς, αλλά οι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για μεγάλα αγροτικά κτήματα, μακριά από την πόλη, τα οποία θεωρείται ευρέως ότι αφορούν “γιάφκες” για το κίνημα των μελών του Wahhabi. Οι νεοεισερχόμενοι στην περιοχή γύρω από το Νόβι Παζάρ ενδιαφέρονται επίσης πολύ για την αγορά ακινήτων, όπως και στη Βοϊβοντίνα.
Κάποιοι λοιπόν σε Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, αλλά και Ελλάδα με την αθρόα εισβολή μεταναστών, την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, προετοιμάζουν το έδαφος πιθανόν, εκτελώντας ένα πολύ βρώμικο σχέδιο για τον εξισλαμισμό των Βαλκανίων από Τούρκους και Αλβανούς.
Όσο ενεργοποιούνται οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών της περιοχής, κατανοώντας τον κίνδυνο που τους περιβάλει και αποτρέποντας άσχημες μελλοντικές εξελίξεις, τόσο το καλύτερο για όλους , διότι μία σύγκρουση στα Βαλκάνια είναι πλέον πιο πιθανή από ποτέ.