Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βέσελι θα μεταβεί στις 4 Δεκεμβρίου στη Χάγη για να παρουσιαστεί στο ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου). Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βέσελι, κλήθηκε να καταθέσει για την ένοπλη δράση του στις γραμμές του UCK και θα ανταποκριθεί για να υπερασπιστεί τον δίκαιο αγώνα για την απελευθέρωση του Κοσόβου.
«Η δικιά μου γενιά, όπως και προηγούμενες γενιές στον τόπο μας, βίωσε συνθήκες έντονης καταπίεσης. Δεν συμβιβαστήκαμε, αλλά αντιδράσαμε και είμαι υπερήφανος γι αυτό. […] Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το δικαστήριο θα αποδείξει τον δίκαιο αγώνα του UCK», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα ο Κάντρι Βέσελι.
Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα εάν ο Βέσελι κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου ή υπό την ιδιότητα του μάρτυρα. Ο Κάντρι Βέσελι ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και σύμφωνα με τις σερβικές αρχές είχε την ευθύνη του τομέα ασφάλειας και πληροφοριών. Σήμερα είναι αρχηγός το Δημοκρατικού Κόμματος (PDK), του τρίτου σε πολιτική δύναμη, βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών της 6ης Οκτωβρίου. Στην αρχηγία του PDK διαδέχθηκε τον Χάσιμ Θάτσι, όταν αυτός παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας.
Ο Θάτσι καταδίκασε την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης να καλέσει τον Κάντρι Βέσελι. «Δεν υπάρχει δικαστήριο ούτε συκοφαντίες που να μπορούν να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψη του Βέσελι και τον αγώνα του για την απελευθέρωση του Κοσόβου. Κανένα δικαστήριο, ντόπιο ή ξένο, δεν θα αμαυρώσει την καθαρότητα της δράσης του UCK», έγραψε σε ανάρτηση του στο facebook ο Χάσιμ Θάτσι. Την δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα εξετάστηκαν περισσότεροι από εκατό πρώην μαχητές του UCK είτε ως μάρτυρες είτε ως ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου. Υπό την ιδιότητα του υπόπτου κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, ο οποίος υπερασπίστηκε τον εαυτό του δια της σιωπής. Μέχρι σήμερα δε έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σύμφωνα ωστόσο με δημοσιεύματα του Τύπου στην Πρίστινα έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες για κάποια εγκλήματα και πριν από το τέλος του έτους θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα κατηγορητήρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ