Σε ένα μανιφέστο κατά Ελλάδας και Σερβίας προχώρησε αλβανικό δημοσίευμα, που τόνισε επανηλλειμμένως τον σημαντικό ρόλο της Αλβανίας στα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο (!?) αλλά και την ένθερμη υποστήριξη της Τουρκίας στα αλβανικά σχέδια.
Το επίμαχο δημοσίευμα τόνισε πως τα Τίρανα αυξάνουν τον αμυντικό πρϋπολογισμό τους κατά πολύ, με αίτημα του ΝΑΤΟ, ενώ σκοπός είναι η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Σερβίας στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η Ιταλία, ενδιαφέρονται να καταστήσουν την Αλβανία τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια, ξεπερνώντας τη Σερβία και την Ελλάδα, που θεωρούνται περισσότερο ως σύμμαχοι της Ρωσίας και επεκτείνονται σε βάρος των γειτόνων τους», γράφει η αλβανική ‘Pamfleti Online’.
Συνακόλουθα μιας συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο κατά τη διάρκεια του 2017, δώρισαν στον αλβανικό στρατό 250 σύγχρονα ‘blinds’. Η άφιξή τους παραμένει μυστική. Με αυτό το δώρο, ο αριθμός τους στον στρατό των Σκιπτάρων φθάνει τα 950, διπλάσιος από αυτόν της Σερβίας.
Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα για στρατηγική μεταφορά φέρουν την ονομασία HMMËV 1114 και έχουν μέγιστη ταχύτηα 125 χιλ/ώρα, χωρητικότητα1+3+1 οπλίτες, ζυγίζουν 6 τόνους και έχουν 443 χιλιόμετρα αυτονομίας.
Τα τεθωρακισμένα οχήματα είναι εφοδιασμένα με σύστημα κράτησης βαρέων πολυβόλων και ελαφρών πολυβόλων καθώς και εκτοξευτών βομβίδων.
Ταυτόχρονα, η Ιταλία προμηθεύει τον αλβανικό στρατό με 5.000 αυτόματα όπλα επιλεγμένα από το ΝΑΤΟ, απομακρύνοντας τα ρωσικά Καλάσνικοφ ή τα κινεζικά από το στρατό.
Από την άλλη πλευρά, έχει συναφθεί συμφωνία με την Τουρκία για παροχή όπλων στον αλβανικό στρατό καθώς και για εκπαίδευση μάχης των στρατιωτών. Τα μέρη συμφώνησαν να εφαρμοσθούν αυτά με τη διάκριση ‘απόρρητα’.
Η σχετική συμφωνία σημειώνει:
«Εξοπλισμός που αγοράστηκε από μια τουρκική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη στρατιωτική βιομηχανία (με τις ίδιες ποιοτικές συνθήκες και χρηματοοικονομικές διευκολύνσεις που παρέχονται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις) με το 90% του ποσού να καταβληθεί από την πλευρά της Τουρκίας και το 10% του ποσού να καταβληθεί από την αλβανική πλευρά.
Το Συμβούλιο των Υπουργών της Δημοκρατίας της Σκιπερίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει υλικά ή υπηρεσίες σε άλλο κράτος ή σε τρίτο, των υλικών αυτών, χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
Νωρίτερα, ο προσκείμενος του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Τίρανα, έδωσε ένα σαφές μήνυμα λέγοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει το ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή και στον κόσμο.
«Κάθε επιτυχία της Αλβανίας είναι ταυτόχρονα επιτυχία και για εμάς. Η Αλβανία θα έχει πάντα την υποστήριξη της Τουρκίας για να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή και στον κόσμο. Είμαστε πάντα μαζί από κάθε άλλον. Οι σημαίες των δύο χωρών θα είναι πάντα μαζί. Η διοργάνωση κοινών συναντήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα είναι ένα νέο και ένα μεγάλο βήμα μεταξύ των χωρών μας. Η φιλία και η αδελφική συνεργασία θα είναι ακόμη πιο θεσμοθετημένες. Για εμάς, η Αλβανία είναι μια ανοικτή χώρα προς την περιοχή», ανέφερε ο Νταβούτογλου.
Εν τω μεταξύ, η Αλβανία αναμένεται να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ετησίως στο 2% ή περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ, γράφει το δημοσίευμα.