«Φωτιά» βάζει ο Πούτιν στα Βαλκάνια, μετά από την συνάντηση του με τον Σέρβο ομόλογο του και ενώ η Ρωσία μπλοκάρει συγχρόνως το σκοπιανό δημοψήφισμα δίνοντας τα ρέστα της στην βαλκανική χερσόνησο.
Την ίδια στιγμή οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας από το Σάββατο. Μιλάμε συγκεκριμένα για το β΄Σώμα του σερβικού στρατού που έχει ως χώρο ευθύνης το Κοσσυφοπέδιο.
"Η Δημοκρατία Σέρπσκα (σερβικό κομμάτι της Βοσνίας) και η Σερβία θα μπορούσαν σύντομα να ενωθούν"!
Οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν τυχαία, κάθως λίγα 24ωρα πριν, Βούτσιτς, Πούτιν έλαβαν αποφάσεις για το μέλλον των Βαλκανίων, η Μόσχα παρασκηνιακά θα στηρίξει αυτές τις κινήσεις, μπαίνοντας σφήνα στα σχέδια των ΗΠΑ.
Το σχέδιο ανακοινώθηκε χθες από τον Πρόεδρο της σερβικής οντότητας στην Βοσνία, Μίλοραντ Ντόντικ και τον Σέρβο Υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι Σέρβοι από όλες τις περιοχές των Βαλκανίων θα ενωθούν σε ένα κράτος διατηρώντας και διευρύνοντας, αυτό που αποκτήθηκε με πολύ αίμα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία, ενώ τονίστηκε ότι η Σερβία δεν θα μείνει σιωπηλή αν διαπιστώσει ότι το σερβικό έθνος απειλείται στην χώρα αυτή.
Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα αποτελέσει παραβίαση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ και της συνθήκης ειρήνης στην περιοχή, για αυτό και η Σερβία απειλεί με πόλεμο και το αλβανικό κρατίδιο, αναφέρει περιεκτικά ο Σέρβος ΥΠΕΞ έχοντας την αμέριστη, όπως αναφέρουν πηγές, ρωσική στρατιωτική στήριξη.
Ο Σέρβος ΥΠΕΞ έκανε ευθεία παρέμβαση απειλώντας το Κοσσυφοπέδιο με «κεραυνοβόλο πόλεμο», μετά την συνάντηση Πούτιν-Βούτσις στην Μόσχα η οποία φέρνει άλλες εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Ο Ντάτσιτς απείλησε με την διεξαγωγή blitzkrieg με εξωτερική βοήθεια και επίθεση στο βορρά του Κοσόβου αν η αλβανική κυβέρνηση κινηθεί μονομερώς παραβιάζοντας συνθήκες και συμφωνίες.
«Σε αυτή την περίπτωση, η Σερβία θα έχει μόνο δύο δυνατότητες, είτε να αποδεχθεί την απόφαση του Κοσόβου, είτε να υλοποιήσει επίθεση όπως έκανε κατά τη διάρκεια της (Επιχείρησης Καταιγίδας στο Κόσοβο το 1999), είπε ο ίδιος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «τι θα εμπόδιζε έναν κεραυνοβόλο πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο μαζί με την εμπλοκή των Σέρβων της Γκρατσάνιτσα και του Γκιλιάνε, ο Ντάτσιτς απάντησε ότι μόνο αν υπάρξει «κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ σε περίπτωση πολέμου και σύγκρουσης αυτός θα ήταν ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και την KFOR, γεγονός που περιπλέξει την όλη κατάσταση».
«Δεν χρειάζεται να μιλάμε για ανταλλαγή εδαφών και οριοθέτηση, αλλά σίγουρα δεν θα μιλήσουμε ούτε για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι «η ιστορία σχετικά με αυτό το σενάριο έχει τελειώσει», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την συνάντηση του Σέρβου προέδρου στη Μόσχα χθες Τρίτη και τονίζοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα να ειπωθεί για το θέμα αυτό, καθώς η ιδέα αυτή έχει απορριφθεί από «κράτη της ΕΕ , αλλά και από Αλβανούς και Σέρβους».
Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Α.Βούλιν σχολιάζοντας τώρα και αυτός την επίσκεψη του Βούτσιτς στη Μόσχα, στην οποία συνομίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για δύο ώρες, είπε ότι «ο Πούτιν ήθελε να ακούσει την άποψη «ενός ηγέτη που έχει τη δύναμη να επηρεάσει πράγματα στην περιοχή των Βαλκανίων».
«Είναι ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη Σερβία που υπάρχουν πολλές προκλήσεις, υπάρχουν όμως τώρα ισχυρές χώρες πρόθυμες να στηρίξουν τη Σερβία», δήλωσε ο Βούλιν.
Εντωμεταξύ οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις στο νότιο κομμάτι της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή, και οποιαδήποτε μεταβολή του καθεστώτος τους θα ληφθεί με νέα απόφαση, μετά από συνεννόηση του Αρχηγού του σερβικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Μίλαν Μολίτσιλοβιτς και του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο Σέρβος πρόεδρος, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής του Σερβικού Στρατού, διέταξε τον στρατό να τεθεί στο υψηλότερο σημείο ετοιμότητας μάχης το Σάββατο, όταν ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ταξίδεψε στη λίμνη Gazivoda, συνοδευόμενος από αρκετές δεκάδες μέλη των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου.
Όλα αυτά προμηνύουν εξελίξεις στην περιοχή μας στην οποία οι Ρώσοι, ιστορικά και πολιτιστικά κατέχουν δεσπόζουσα θέση.
Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Mετωπική Ρωσίας-ΗΠΑ στα Βαλκάνια – Στρατιωτικό αεροδρόμιο χτίζει η Ουάσινγκτον στο Κόσοβο – Βελιγράδι: «Οτι θα εντοπίζεται, θα αναχαιτίζεται αμέσως»), είχαμε αναφέρει πριν μερικό διάστημα ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια σε σχέση με την Ρωσία, για αυτό και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κάτω από άκρα μυστικότητα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Κοσσυφοπέδιο, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Μόσχα για τις προθέσεις τους.
Πολλά σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί κατασκευάζουν μυστικά ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο στρατόπεδο Bondsteel, που εδρεύει η αμερικανική βάση στο Κοσσυφοπέδιο αναμένοντας εξελίξεις στην περιοχή λόγω της νέας κόντρας με την Ρωσία για την περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Η αμερικανική στρατιωτική βάση που κατασκευάστηκε το 1999 έχει πλέον επεκταθεί κατά 100 εκτάρια, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης και υπηρεσίες πληροφοριών και διενεργούνται εργασίες δημιουργίας στρατιωτικού αεροδρομίου.
Πηγές από τις σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών εξηγούν ότι μέχρι πρόσφατα οι Αμερικανοί δεν σκέφτονταν καν να κατασκευάσουν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην βάση Bondsteel, αλλά όλα άλλαξαν μετά την όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και την ενίσχυση της αντίστασης που προκάλεσε η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Ο αλβανικός εθνικισμός μαζί με την εξάπλωση των προσδοκιών του Ερντογάν με την βοήθεια της ισλαμικής θρησκείας η οποία τον έχει καταστήσει προνομιακό συνομιλητή στην χερσόνησο, σε συνδυασμό με την ευρεία παρουσία του ρωσικού παράγοντα θα πυροδοτήσει πιθανόν μια έκρηξη βίας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Περίπλοκη και συγχρόνως επικίνδυνη διαφαίνεται η κατάσταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου από τα εθνικιστικά σχέδια των Αλβανών, ενώ στο παιχνίδι εισέρχεται και η ΠΓΔΜ μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα.
Ρωσία και ΗΠΑ θα «κονταροκτυπηθούν» στην περιοχή μας η οποία και λόγω των έργων διάνοιξης υδάτινου διαδρόμου από τους Κινέζους από τον Αξιό ποταμό μέχρι τον Δούναβη και το κέντρο της Ευρώπης θα αποτελέσει μια τεράστιας σημασίας κομβική περιοχή συμφερόντων στον παγκόσμιο χάρτη.
https://youtu.be/gc4OO8OEUV4?t=3
https://youtu.be/U8Ar14P43lE?t=1