Aλλάζει ο χάρτης των Βαλκανίων πλέον. Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του Ν. Τραμπ, αν υλοποιηθούν τελικά, θα αλλάξουν τους συσχετισμούς και θα φέρουν τα πάνω-κάτω στην περιοχή. Οπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το κλίμα είναι ήδη τεταμένο, με τους Κοσοβάρους να έχουν φάει γερό χαστούκι, καθώς είχαν σίγουρους τους Αμερικανούς.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπαρνάμπιτς σχολιάζοντας την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση είναι πιο ανοικτή και ακούει τη στάση της Σερβίας όσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
«Τώρα έχω την εντύπωση ότι έχουμε έναν συνομιλητή ο οποίος είναι πρόθυμος να μας ακούσει, πολλές φορές είχα την εντύπωση στη σύντομη πολιτική μου εμπειρία, ότι έχω έναν συνομιλητή που δεν ήταν πρόθυμος να μας ακούσει, ήταν σαν να μιλούσαμε σε τοίχο. Τώρα, έχουμε μια διοίκηση που φαίνεται να είναι ανοιχτή για να μας ακούσει και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για εμάς», είπε η Άνα Μπαρνάμπιτς.
Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός ναύαρχος, Τζέιμς Φόγκο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κοσσυφοπέδιο διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες της Συμμαχίας είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση σε περίπτωση ενδεχόμενης κλιμάκωσης, αναφέρει το echedoros.
«Κάθε φορά που συζητιούνται πολιτικές αντιθέσεις στα προβλήματα των Βαλκανίων, υπάρχει πιθανότητα αναταραχής. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, στο διάλογο μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου.
Σε μια δημοκρατία, δεν συμφωνούν όλοι, μερικοί άνθρωποι εκφράζουν τις διαφορές τους στους δρόμους, θα ήθελα να τους συστήσω να μην το πράξουν, ή αν το κάνουν, όπως σε κάθε πολιτισμένη δημοκρατία, θα πρέπει να γίνει ειρηνικά», δήλωσε ο Τζέιμς Φόγκο, Διοικητής της Κοινής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολη.
Χασίμ Θάτσι: Τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα αλλάξουν
Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα διαιρεθεί, αλλά σίγουρα τα σύνορά του θα πρέπει να διορθωθούν.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η διόρθωση αυτή περιλαμβάνει την κοιλάδα του Πρέσεβο, που σύμφωνα με τον ίδιο, η επαρχία θα πρέπει να συζητηθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τη Σερβία, ώστε να ενταχθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε, επέκρινε ορισμένους πολιτικούς που ρίχνουν την ιδέα για διαίρεση ή ανταλλαγή εδαφών.
Πρόκειται για μία απίστευτη πρόταση του Θάτσι, καθώς απειλεί ευθέως το Βελιγράδι, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από την Σερβία.
«Σήμερα είχα μεγάλη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών του Κοσόβου, Νετζάτ Ντάτσι. Μιλήσαμε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο επικεφαλής τηςη Ακαδημίας, Ντάτσι με πληροφόρησε για την πρόοδο του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Το κοινό συμπέρασμα είναι, ότι σε όλη αυτή διαδικασία θα πρέπει αναλάβουν την ευθύνη τους τα ιδρύματα, τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, η αντιπολίτευση, η κοινωνία των πολιτών, η ακαδημαϊκή κοινότητα κλπ.
Μόνο ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας με αμοιβαία αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και να γίνει μέλος του ΟΗΕ και μέλος σε όλους τους άλλους διεθνούς οργανισμούς.
Η απαίτηση της Σερβίας για διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου θα είναι πάντοτε απαράδεκτη, αλλά η συζήτηση της διόρθωσης των συνόρων θα πρέπει να εισαχθεί στο πλαίσιο του διαλόγου, τώρα ζητάμε και το δικαίωμα της Κοιλάδας του Πρέσεβο να ενταχθεί στο Κοσσυφοπέδιο», έγραψε ο Θάτσι.
Tην ίδια στιγμή, έχουμε και άμεση εμπλοκή Σόρος στα Βαλκάνια
Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, συναντήθηκε προ λίγων ημερών με τον γιο του Τζορτζ Σόρος και αναπληρωτή πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του «Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας» Αλεξάντερ Σόρος, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή, τη στήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των μεταρρυθμίσεων από το παράρτημα του Ιδρύματος στη Σερβία, όσον αφορά τον τομέα των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου, όπως ανεμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Το σίγουρο είναι ότι βλέπει την θύελλα που έρχεται ο αρχιερέας της ΝΤΠ και θέλει άμεσα κέρδη από την μελλοντική συνόρων στην περιοχή.
Ο πρόεδρος Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Σόρος και τα μέλη της αντιπροσωπείας του και συζήτησε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την πρόοδο του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, όπως ανακοίνωσε στα ΜΜΕ τα γραφείο του προέδρου Βούτσιτς.
Το θέμα της συζήτησης ήταν η υποστήριξη του Ιδρύματος στην περιφερειακή οικονομική ζώνη.
Ο Αλεξάντερ Σόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον πρόεδρο Βούτσιτς για την υποστήριξη που έχει το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας στη Σερβία και τόνισε ότι το ίδρυμα θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία για την ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα και τον εποικοδομητικό ρόλο της Σερβίας για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αναφέρεται σχετικά.
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή την κίνηση των ΗΠΑ; Θέλουν να κάνουν ένα δώρο στους Σέρβους; Το Βελιγράδι όπως είναι γνωστό, είναι το άρμα της Μόσχας στα Βαλκάνια.
Οι ΗΠΑ θέλουν διώξουν την Ρωσία από την περιοχή, καθώς δεν συμπίπτουν οι στρατηγικοί τους σχεδιασμοί.
Η Ουάσινγκτον πιέζει εντόνως για να μπει το Βελιγράδι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Οταν λάβει χώρα κάτι τέτοιο, τότε θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο Βελιγραδίου-Μόσχας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατάξει τους συνεργάτες του εδώ και καιρό, να μετατραπεί η Σερβία στην πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων η οποία θα είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή!
Οι Σέρβοι αγαπούν τη Ρωσία, και μπορείτε να το παρατηρήσετε στους δρόμους της Σερβίας, καθώς και στα περίπτερα είναι γεμάτα αναμνηστικά που δείχνουν την πίστη των Σέρβων προς τη Ρωσία και τον ηγέτη Πούτιν της.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σέρβων ενισχύονται από πολιτιστικούς θεσμούς όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που τους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η ιστορία, και ειδικά αυτή έχει καταγράψει τις στενές σχέσεις Σερβίας και Ρωσίας με εξαίρεση κάποια «διαλείμματα» , οι οποίες ειδικά τώρα έχουν περιέλθει στα επίπεδα του 1ου παγκοσμίου πολέμου.
Σημειώνουμε δε επίσης ότι ο Πούτιν θέλει μανιωδώς να «διορθώσει» τα εγκλήματα του Γιέλτσιν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, δίνοντας στην δύση μια δική του άποψη για την όλη κατάσταση .
Αυτές τις κινήσεις θέλει να σταματήσει ο Ν. Τραμπ. Αν θα το πετύχει θα το δούμε. Η παρέμβαση της Μόσχας θα είναι σίγουρη και το παζάρι σκληρό.
Το «παιχνίδι» στα Βαλκάνια μόλις τώρα ξεκινάει και ο Πούτιν θα είναι παρόν .