Τώρα ξεκινά η πραγματική φάση του σχεδίου του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εισέρχεται στο σημείο που ο αγωγός πρέπει να πατήσει «βαλκανικό έδαφος» για να κατευθυνθεί προς Ευρώπη.
Η συμφωνία έκλεισε μεταξύ Ρωσίας-Βουλγαρίας και Τουρκίας για να περάσει ο αγωγός από την Ανατολική Θράκη.
Ολόκληρη η περιοχή θα πάρει φωτιά και οι κινήσεις των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι καθόλου τυχαίες.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχτηκε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπίας, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τόμισλαβ Ντόντσεφ και οι υπουργοί Οικονομικών Βλαντισλάφ Γκοράνοφ, Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα, Τουρισμού Νικολίνα Άνγκελκοβα, Πολιτισμού Μποιλ Μπάνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz Βλαντιμίρ Μαλίνοφ και ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μόσχα Μπόικο Κότσεφ.
Μετά τη συνάντηση μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπόικο Μπόρισοφ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ανακοινώθηκε πως οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας – Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ερντογάν, δέχονται να περάσει ο αγωγός «Turk Stream» μέσω του βουλγαρικού εδάφους .
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, στην κοινή συνέντευξη τύπου τόνισε πως η "Ρωσία μαζί με την Τουρκία εργάζονται για να περάσει ο αγωγός μέσω της Βουλγαρίας και όχι της Ελλάδας".
Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα συμβάλει στην ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών και πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε την επιτυχή συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και των ρωσικών υπηρεσιών στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εξέφρασε την επιθυμία να διευρυνθεί η συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας για τις προτεραιότητες της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα την κατασκευή έργων υποδομής, καθώς και την μεταφορική και ψηφιακή σύνδεση στην περιοχή.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας για την ασφάλεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διακρατικό επίπεδο.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να κατευθύνονται, κατά κύριο λόγο, στην πρόληψη της τρομοκρατίας – με την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ανανεώσει τη συμμετοχή της, εάν το έργο επαναληφθεί από τη βουλγαρική πλευρά, στο σχέδιο για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικό σταθμού Μπελένε στη Βουλγαρία , με βάση τις αρχές της αγοράς.
Τι είπε ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom, Vitaly Markelov
Markelov: «Η Ρωσία είναι έτοιμη για την κατασκευή της δεύτερης φάσης του έργου . Ο αγωγός ξεκίνησε εν μέρει στο έδαφος της Ρωσίας, μετά πέρασε στην Τουρκία, όπου η κατασκευή του πρώτου τμήματος ολοκληρώθηκε, και όλες οι εγκρίσεις έχουν ληφθεί. Τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε το δεύτερο σκέλος του θαλάσσιου τμήματος », είπε ο ίδιος.
Η Gazprom επικεντρωνόταν σε δύο διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για τη δεύτερη γραμμή του Τουρκικού ρεύματος προς την Ευρώπη.
Η πρώτη εναλλακτική λύση σχεδίαζε να μεταφέρει τον αγωγό από Βουλγαρία και Σερβία, ενώ η δεύτερη εναλλακτική διαδρομή από Ελλάδα και η Ιταλία. Τελικά προτιμήθηκε η πρώτη διαδρομή.
Προβλέπεται ότι η ροή φυσικού αερίου θα ξεκινήσει «φυσιολογικά» τον Δεκέμβριο του 2019. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού εκτείνεται κατά μήκος περίπου 930 χιλιομέτρων από την Μαύρη Θάλασσα στην πόλη της Τουρκίας Ανάπα.
Κομβική χώρα σύμφωνα με τα πλάνα και εφόσον προτιμηθεί η διαδρομή Βουλγαρία- Σερβία –Ουγγαρία θα είναι η Σερβία …για αυτό και υλοποιήθηκε πριν κάποιο διάστημα η «αμυντική συμφωνία» Μόσχας και Βελιγραδίου.
Οι αλλαγές ήρθαν μετά την προ μηνών υψηλόβαθμη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Σερβίας και την κατ ιδίαν συνομιλία Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς.
Ρωσία και Σερβία ενώνουν την μοίρα τους στα Βαλκάνια. Οι δυο χώρες υπέγραψαν κοινή ΑΜΥΝΤΙΚΗ Συνθήκη, οποιαδήποτε επίθεση κατά της Σερβίας ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Ρωσίας. Αρά κάτι έρχεται και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Η Σερβία θα υπερ-εξοπλιστεί με σύγχρονα μαχητικά Su-30, ρωσικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά S-300/400, BUK-M2E, Pantsir, συστήματα «Smerch» και «Uragan».
Το νέο σύστημα αεράμυνας της Σερβίας απαιτείται να καλύψει και μια συγκεκριμένη περιοχή και θα αφορά την προστασία όλων των ζωτικών κέντρων της χώρας, όπως η πρωτεύουσα, σημαντικές βιομηχανικές περιοχές και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για την κατασκευή στρατιωτικής αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και μονάδας συναρμολόγησης ελικοπτέρων.
Ο κ. Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε Συνέδριο με την επωνυμία «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» , τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και επισήμανε τις βλέψεις των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δημιουργούν ναι μεν στρατιωτική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς όμως βέβαια να τονίσει τον λόγο ο οποίος αφορά σαφώς τον πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου από τις τυχόν τυχάρπαστες , κατά τους Αμερικανούς, επιδιώξεις του Ερντογάν σε σχέση πάντα με την συνεργασία του με την Ρωσία αλλά και την διακοπή της «πορείας» του αγωγού Turk Stream .
Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός, οι Αμερικανοί ετοιμάζουν την Αλεξανδρούπολη για να πουλήσουν στην ΕΕ υγροποιημένο αέριο και σε καμία μα καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσουν τον ρωσικό αγωγό να προχωρήσει ούτε βήμα .
Άλλωστε στις 04 Μαΐου 2018 είχαμε συμφωνία για προώθηση του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη επιτεύχθηκε σε τριμερή συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ, της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) και της GASTRADE που αναπτύσσει το έργο.
Η συμφωνία αφορά τη μελλοντική δέσμευση δυναμικότητας από πλευράς ΔΕΠΑ στο τερματικό, καθώς και τη συμμετοχή της στο σχετικό market test που θα διενεργηθεί στους επόμενους μήνες.
Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας του Οκτωβρίου 2017 που υπέγραψαν τα δύο μέρη για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες των μερών για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του έργου.
Επίσης, σε συνέχεια της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, Σταθάκη και Πέτκοβα , στη Σόφια τον προηγούμενο μήνα η βουλγαρική πλευρά, ανέφερε την πρόθεσή της να επιταχύνει τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δικής της συμμετοχής στο έργο.
Ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου «θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων».
Μπορούμε να φανταστούμε τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή των Στενών και της Ανατολικής Θράκης, Αλεξανδρούπολης , με τόσα τεράστια σχέδια από Ρωσία και ΗΠΑ .
Μήπως όμως η συνεχής στρατιωτική κινητικότητα των Τούρκων στην Α.Θράκη, Έβρο και οι προκλήσεις κατά της Ελλάδος έχουν να κάνουν κυρίως με την «προώθηση» του αγωγού Turk Stream ενεργώντας για λογαριασμό «Τρίτων»;