Ο πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδης προειδοποίησε την Κυριακή ότι η σύγκρουση στον Νίγηρα ενόψει της λήξης του τελεσίγραφου για την παραχώρηση της εξουσίας από τους ηγέτες των πραξικοπηματιών θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε έναν "ολοκληρωμένο πόλεμο στην Αφρική".
Την Κυριακή έληξε η προθεσμία που όρισε ένας συνασπισμός δυτικοαφρικανικών κρατών για την επιστροφή του Νίγηρα στη δημοκρατική διακυβέρνηση. Η απαίτηση αυτή αποφεύχθηκε από τις υπόλοιπες χώρες με στρατιωτική ηγεσία, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, οι οποίες προειδοποίησαν από κοινού ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου στα έθνη τους.
Οι συνθήκες για μια σημαντική κλιμάκωση δημιουργούνται γρήγορα σε μια ήπειρο που έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους φονικότερους πολέμους του περασμένου αιώνα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μια τέτοια αντιπαράθεση θα είχε τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο για τους ανθρώπους της περιοχής του Σαχέλ, αλλά και πολύ πέρα από αυτήν, με τη δυνατότητα να προσελκύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων εμπλεκόμενων δυνάμεων.
Σε ανάρτησή του στο X, επίσημα γνωστό ως Twitter, ο Σταυρίδης ρώτησε την Κυριακή: "Θα οδηγήσει αυτό σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο στην Αφρική; Σίγουρα έχει τη δυνατότητα να το κάνει και θα ήταν ένα σημαντικό και καταστροφικό γεγονός".
Την Παρασκευή, οι αρχηγοί άμυνας από τα κράτη της Δυτικής Αφρικής οριστικοποίησαν ένα σχέδιο επέμβασης και προέτρεψαν τους στρατούς να ετοιμάσουν πόρους μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα, ανέφερε το Associated Press.
"Όλα τα στοιχεία που θα υπεισέρχονταν σε μια ενδεχόμενη επέμβαση έχουν αναδειχθεί εδώ και έχουν τελειοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου, των πόρων που απαιτούνται και του πώς, πού και πότε θα αναπτύξουμε μια τέτοια δύναμη", δήλωσε ο Αμπντέλ Φατάου Μουσάχ, Επίτροπος της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) για τις πολιτικές υποθέσεις, την ειρήνη και την ασφάλεια, μετά από μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών άμυνας των χωρών της ECOWAS, εκτός από το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, τη Γουινέα και τον Νίγηρα.
Ωστόσο, ο Μουσάχ δεν είπε αν η ECOWAS θα αναπτύξει δύναμη στο τέλος της προθεσμίας που έχει δοθεί στη χούντα.
Μιλώντας στους New York Times το Σάββατο μέσω τηλεφώνου, ο στρατηγός Κρίστοφερ Γκουαμπίν Μούσα, ο αρχηγός του νιγηριανού επιτελείου άμυνας, δήλωσε στην εφημερίδα: "Η δημοκρατία πρέπει να αποκατασταθεί, μέσω της διπλωματίας ή της βίας".
Την Κυριακή, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πληροφοριών Oluseyi Adetayo δήλωσε στο CNN ότι "η προετοιμασία είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό και ο στρατός είναι σε ετοιμότητα. Κατά τη δική μου αντίληψη, η Νιγηρία δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επιστρέψει ο Νίγηρας στην πολιτική διακυβέρνηση".
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έγραψε στο Χ την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν ορισμένα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας: "Η παροχή βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυβέρνηση του Νίγηρα εξαρτάται από τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τον σεβασμό της συνταγματικής τάξης. Διακόπτουμε ορισμένα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και θα συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε τη βοήθειά μας καθώς η κατάσταση εξελίσσεται".