Σε μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Πρόεδρο του Προεδρικoύ Συμβουλίου της Λιβύης (LPC) Μοχάμεντ αλ Μενφί, o οποίος είχε υπηρετήσει ως Πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα, μέχρι που απελάθηκε το 2019.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, ο Ελ Σίσι δήλωσε ότι η διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη θα αντανακλά θετικά τις πολιτικές προσπάθειες για τον τερματισμό της τρέχουσας κρίσης, ενισχύοντας τη βούληση και την επιλογή του λιβυκού λαού.
Από την πλευρά του, ο Αλ-Μενφί εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του τόσο σε επίσημο όσο και σε λαϊκό επίπεδο για τον ζωτικό ρόλο της Αιγύπτου στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη, ιδίως υπό το φως των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και του ηγετικού ρόλου της Αιγύπτου στην υποστήριξη της Λιβύης.
Η Αίγυπτος πιέζει για μια πολιτική διευθέτηση της λιβυκής κρίσης και έχει φιλοξενήσει αρκετούς γύρους συνομιλιών της Λιβυκής Συνταγματικής Επιτροπής - η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των δύο αντίπαλων κοινοβουλευτικών αιθουσών της Λιβύης - για να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το σχέδιο συντάγματος της Λιβύης.
Έχει επίσης φιλοξενήσει αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης 5+5 για την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης.
Η Λιβύη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τότε που το ανατολικό κοινοβούλιο διόρισε τον Φάθι Μπασάγκα ως ορισθέντα πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2022 για να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό της Τρίπολης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, αφού ο τελευταίος απέτυχε να διεξαγάγει τις αναμενόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, ο Ντμπεϊμπά αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται και θα παραδώσει το αξίωμα μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τι λέει Λίβυα ειδικός στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
«Το διάταγμα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία και το καθεστώς πληρεξουσίων της στην Τρίπολη ότι η Αίγυπτος δεν θα συνάπτει πλέον παράνομες συμφωνίες με κυβερνήσεις-απατεώνες που παραβιάζουν την κυριαρχία τρίτων χωρών ή το διεθνές δίκαιο», λέει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ η Άγια Μπουρβέιλα, ιδρύτρια της ΜΚΟ Code on the Road και ειδική αναλύτρια του BBC για την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση, σχολιάζοντας την οριοθέτηση ΑΟΖ της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η GNU έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν έχει νομικό δικαίωμα στο εσωτερικό ή διεθνώς να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Ο Σίσι ουσιαστικά λέει, «μπορείς να παίξεις, αλλά μπορώ να παίξω κι εγώ» και τραβάει μια γραμμή στα χρόνια καταστροφικών τουρκικών αγώνων στη Λιβύη», συμπληρώνει η κα. Μπουρβέιλα.
«Το επόμενο λογικό βήμα για τη διεθνή κοινότητα είναι να αποσύρει την αναγνώριση από το GNU, να επιβάλει κυρώσεις στους υπεύθυνους για το σαμποτάζ των εκλογών είτε είναι πολιτικοί παράγοντες είτε πολιτοφυλακές, και να συνεργαστεί με την Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή για τη διεξαγωγή εκλογών. Αυτό θα ήταν το πιο εποικοδομητικό βήμα για όσους επιθυμούν ειλικρινά να επιλύσουν τη λιβυκή κρίση», καταλήγει η ίδια.