Πριν μερικές ώρες έγινε γνωστό από τοπικές δημοσιογραφικές πηγές ότι το Διοικητικό Δικαστικό Τμήμα του Εφετείου της Τρίπολης έκανε δεκτή έφεση από Λίβυους δικηγόρους ( πιω από τους οποίους βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις) η οποία στρέφεται κατά της παράνομης ναυτικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Λίβυου πρωθυπουργού Dbeibeh και της Τουρκίας για την ακύρωση της.
Την Κυριακή, πέντε δικηγόροι κατέθεσαν προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστικό Τμήμα του Εφετείου Τρίπολης, κατά της συμφωνίας εξερεύνησης πετρελαίου που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράνομη».
Σύμφωνα με την έφεση, οι δικηγόροι εξήγησαν ότι το GNU, με επικεφαλής τον Abdel-Hamid Dbaiba «δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνίες. Η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο συνεννόησης (MoU), αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια πλήρης και ευρείας εμβέλειας συμφωνία πετρελαίου», σημείωσαν.
Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η συμφωνία «παραβιάζει πολλές πτυχές του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα».
Επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία «παραβίασε τη νομοθεσία του Κρατικού Γραφείου Ελέγχου όσον αφορά τον έλεγχο των δημόσιων πόρων. Καθώς και ο νόμος περί κρατικών οικονομικών του 2008 σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών πόρων».
«Η συμφωνία παραβιάζει επίσης τον νόμο αριθ. 69 του 1970 για τον περιορισμό της δραστηριότητας εισαγωγής, πώλησης και διανομής πετρελαιοειδών στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (NOC).
“Εκτός από την παραβίαση της συμφωνίας της αρχής της σταδιακής νομοθεσίας, τον περασμένο μήνα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές”, αναφέρει το υπόμνημα των Λίβυων δικηγόρων.
Η ΕΕ τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη, «ιδιαίτερα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του GNU και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων».
Αιγυπτιοελληνική ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα «κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία σκοπεύει να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Η Λιβύη, φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής και μέλος του ΟΠΕΚ, προσπαθεί με μάχη να απομακρυνθεί από το “πατρονάρισμα” της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν το ταχύτερο δυνατό και σε αυτό συμβάλλουν πολλές χώρες, από την Ελλάδα και την Αίγυπτο έως την Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Ο Χαφτάρ σε ομιλία του ετοιμάζει την επόμενη ημέρα της χώρας χωρίς τους φιλότουρκους της Τρίπολης
Ο Γενικός Διοικητής του LNA, Στρατάρχης Khalifa Haftar, καλεί για «συμφιλίωση, ανοχή, ασφάλεια και σταθερότητα» στη Λιβύη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Ajdabyia.
«Η θέση των ενόπλων δυνάμεων θα είναι μόνο υποστήριξη και προστασία για τους Λίβυους, η Γενική Διοίκηση κατέβαλε έντονες προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός ευημερούντος κράτους προς το συμφέρον της πατρίδας και για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και συμφιλίωσης μεταξύ των αδελφών Λίβυων.
Σήμερα, βλέπουμε αυτούς που προσκολλώνται στην εξουσία και εμποδίζουν τη δημοκρατική πορεία, οι οποίοι δεν ανήκουν στο στρατιωτικό κατεστημένο.
Εάν ο στρατός της Λιβύης ήθελε να ανατρέψει την δημοκρατική πορεία, καμία δύναμη δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του.
Οι κρατικοί θεσμοί στην πρωτεύουσα έχουν μετατραπεί σε εύθραυστες οντότητες υποταγμένες σε ένοπλες ομάδες. Η συνέχιση του status quo στην πρωτεύουσα μπορεί να ωθήσει τους Λίβυους να λάβουν μια οριστική απόφαση εναντίον της σημερινής κυβέρνησης».
ΑΟΖ της Αιγύπτου λο το σκηνικό είναι σαφέστατα εντός και εκτός Λιβύης, κατά του Ντειμπά και των Τούρκων, ειδικά μετά τις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβης στην Λιβύη, για “ αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την χώρα”.
Με νομικό τρόπο θα ακυρωθεί και στην πράξη η ναυτική συμφωνία παρωδία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και τότε θα ζητηθεί η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων άμεσα από ΗΠΑ-ΕΕ, και τότε μαζί με τους Τούρκους θα αποχωρήσουν και οι Τζιχαντιστές που βρίσκονται, μήπως και δει μια άσπρη ημέρα η χώρα αυτή μετά την πτώση του Καντάφι το 2011.