Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Λίβυα ειδικός Αγ. Μπουρβέιλα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για συμφωνία Τουρκίας-Τρίπολης: Είναι παράνομη, σύμπτωμα σφετερισμού της κυριαρχίας της Λιβύης

«Αυτή η τελευταία παράνομη συμφωνία είναι ένα ακόμη σύμπτωμα μιας πιο θεμελιώδους δυσφορίας που σχετίζεται με τον σφετερισμό της κυριαρχίας και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης της Λιβύης: της συνεχιζόμενης επιβολής μη εκλεγμένων αλλά διεθνώς αναγνωρισμένων καθεστώτων στη Λιβύη που δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικά, καταπιεστικά και διεφθαρμένα, αλλά είναι και πληρεξούσιοι ξένων κυβερνήσεων, εν προκειμένω μιας ληστρικής Τουρκίας και των συμμάχων της», τονίζει σε σχόλιο της στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αναφορικά με την παράνομη συμφωνία για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Λιβύη, η Άγια Μπουρβέιλα, ιδρύτρια της ΜΚΟ Code on the Road και ειδική αναλύτρια του BBC για την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από το 2014, η διεθνής κοινότητα σαμποτάρει και έχει παρακάμψει το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της πλούσιας σε πόρους Λιβύης και επέβαλε ξένες διορισμένες κακιστοκρατίες που όχι μόνο έχουν καταχραστεί και σφετεριστεί δισεκατομμύρια δημόσιους πόρους της Λιβύης, αλλά έχουν επίσης μαιευθεί άμεσα στην τουρκική ξένη κατοχή. Αυτά τα θλιβερά γεγονότα επί τόπου οδήγησαν πολλούς Λίβυους να πιστέψουν ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011 δεν αφορούσε ποτέ την απελευθέρωση της Λιβύης από έναν τύραννο ή την προώθηση της δημοκρατίας, αλλά την αντικατάσταση ενός τύραννου με τους δικούς τους τυράννους», συμπληρώνει η κα. Μπουρβέιλα, η οποία είναι επίσης Πρέσβειρα και Ειδική Απεσταλμένη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η κα. Μπουρβέιλα είχε επισημάνει πως, «ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη είναι βαθιά καταστροφικός στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά», συμπληρώνοντας πως, «η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, με στόχο να χωρίσουν τη Λιβύη σε αντίστοιχες σφαίρες επιρροής όπως έκαναν στη Συρία».

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τις σχέσεις με την Ελλάδα, τονίζοντας πως, «η χώρα μας μοιράζεται τα ίδια προβλήματα με τους Λίβυους», υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, «η έλλειψη δράσης από το ελληνικό κράτος μετά το 2011 σήμαινε ότι η Τουρκία είδε ένα κενό και γέμισε το κενό». Η ίδια προέτρεψε την ελληνική πλευρά, «να μην επαναλάβει τα προηγούμενα στρατηγικά της λάθη και να εξασφαλίσει μια ισχυρή παρουσία στην Ανατολή μέσω ισχυρής απτής παρουσία και συνεργασιών για να διασφαλίσει τη διατήρηση των συμφερόντων της».

Σημειώνεται πως σε νέα επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ (Aguila Saleh) επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdulhamid Dabaiba) είναι παράνομη και ότι όλες οι συμφωνίες ή τα μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνησή του είναι άκυρα.

Την Τρίτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Λιβυκού Κοινοβουλίου κατήγγειλε την υπογραφή από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) ενεργειακής συμφωνίας με την Τουρκία, για την υλοποίηση ερευνητικών εργασιών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή τόνισε ότι η GNU, «δεν έχει την εξουσία να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια συνεννόησης». Επιβεβαίωσε επίσης ότι «η συμφωνία είναι παράνομη και θεωρείται παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και ενάντια στη θέληση του Κοινοβουλίου, το οποίο απέσυρε την εμπιστοσύνη από αυτήν την κυβέρνηση και επέλεξε άλλη κυβέρνηση».

Επιπλέον, η επιτροπή απέρριψε «την ανάμειξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, την παραβίαση των αξιών της δημοκρατίας και την παράκαμψη της βούλησης του εκλεγμένου κοινοβουλίου, εκτός από την αντιμετώπιση μιας παράνομης κυβέρνησης».

Η επιτροπή επανέλαβε ότι η υπογραφή διεθνών συμφωνιών και συνθηκών απαιτεί τη συγκατάθεσή της. Σημείωσε επίσης ότι θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη «να μην καταχωρήσει καμία συμφωνία που έχει συναφθεί με τη GNU».

Αίγυπτος και Κατάρ συμφωνούν να πιέσουν για νέο προεδρικό συμβούλιο στη Λιβύη

Το Κατάρ και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ενοποιήσουν τις θέσεις των δύο χωρών για τη Λιβύη και να υποστηρίξουν την ώθηση για ένα νέο προεδρικό συμβούλιο διατηρώντας παράλληλα την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μετά τις επανειλημμένες αποτυχίες που υπέστη ο Φάθι Μπασάγκα (Fathi Bashagha), ανέφερε η αιγυπτιακή εφημερίδα Mada Masr επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η Mada Masr πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος είχε υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια του Μπασάγκα να ανατρέψει τον Ντμπεϊμπά δημιουργώντας χάος στα δυτικά της χώρας, λόγω της δυσφορίας της να παραταχθεί μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας για την υποστήριξή τους προς τον δεύτερο.

Ανέφερε επίσης ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν προηγουμένως αποκαλύψει ότι η Άγκυρα και το Άμπου Ντάμπι υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο του 2019 στην Τρίπολη, αλλά ότι βρίσκουν όλο και περισσότερο κοινό έδαφος στη Λιβύη και στις διμερείς τους σχέσεις.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη και της Τουρκίας έχει ανάψει φωτιές, καθώς μνημόνιο στα χαρτιά και χωρίς καμμιά αξία, χαρακτηρίζουν οι Λίβυοι Βουλευτές που είναι αντίθετοι στον φιλότουρκο πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, ενώ τα κράτη το ένα μετά το άλλο απορρίπτουν τη νομιμότητά του.

Διπλωματική κινητοποίηση στην Αθήνα-Αναλαμβάνει Έλληνας διοικητής την Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ

Η Αθήνα έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να ενημερώσει τους γείτονες και συμμάχους της για τις έωλες τουρκικές αξιώσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και αντιπροσώπους τρίτων κρατών στην Αθήνα, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί επίσκεψή του στο Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

«Η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ab initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας, ορίζεται με τη μέση γραμμή. Τέλος, επισημαίνεται ότι το τούρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στο ίδιο κλίμα και με σαφή συμβολισμό χρονικά, η Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο τελετή για την αλλαγή Διοικητή Δυνάμεων στη νέα ναυαρχίδα HS Aegean, υπό την προεδρία του Διοικητή Επιχειρήσεων, Αντιναύαρχο Στεφάνο Τουρτσέτο (Stefano Turchetto).

Ο διοικητής του ελληνικού Λιμενικού, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ, Στυλιανός Δημόπουλος ανέλαβε τη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης που επιχειρεί στην Κεντρική Μεσόγειο από τον Ιταλό Αντιναύαρχο Φαμπρίτσιο Ρουτέρι (Fabrizio Rutteri), αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης. Προστίθεται ότι ο Διοικητής της Δύναμης έχει τακτικό έλεγχο πλοίων, αεροσκαφών και υλικοτεχνικών εγκαταστάσεων στην περιοχή των επιχειρήσεων. «Την ίδια μέρα, το ιταλικό πλοίο ITS Libeccio αντικαταστάθηκε από το Ελληνικό πλοίο HS Aegean ως ναυαρχίδα της Ναυτικής Δύναμης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Αρχιπλοίαρχος Δημόπουλος γίνεται Διοικητής Δυνάμεων μετά τον διορισμό του από την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Εργάστηκε ήδη με τον Διοικητή Επιχειρήσεων έχοντας υπηρετήσει τους τελευταίους έξι μήνες ως Αρχηγός του Επιτελείου του στο Επιχειρησιακό Αρχηγείο ΕΙΡΗΝΗ (OHQ) στη Ρώμη.

Η Ναυτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επιχείρηση IRINI ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει 38 ύποπτες πτήσεις τον Σεπτέμβριο. Συνέχισε επίσης να παρακολουθεί 25 αεροδρόμια και διαδρόμους προσγείωσης και 16 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova, η επιχείρηση επικοινώνησε με 156 εμπορικά πλοία μέσω ασυρμάτου και πραγματοποίησε 18 επισκέψεις σε πλοία με την έγκριση των κυβερνήτων τους. Δύο από τα 24 πλοία οδηγήθηκαν σε λιμάνι κράτους μέλους της ΕΕ, όπου αργότερα κατασχέθηκε το φορτίο τους. Πραγματοποιήθηκαν 54 έλεγχοι σε ύποπτα πλοία, μετά από εκτροπή τους σε λιμάνια της Ε.Ε. Σημείωσε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να συμφωνήσει σε επιθεωρήσεις σε οκτώ διαφορετικές περιπτώσεις για να επιθεωρήσει τα ύποπτα πλοία της.

Το Nova πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις φρεγάτες, τέσσερα αεροσκάφη και σχεδόν 600 άτομα που έχουν ανατεθεί απευθείας στην IRINI. Διάφορες άλλες ναυτικές και αεροπορικές μονάδες αναπτύσσονται για την υποστήριξη της επιχείρησης, σε μη συνεχή βάση.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ