Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το κοινοβούλιο να παρατείνει το έργο των δυνάμεών του στη Λιβύη για 18 μήνες. «Οι τουρκικές δυνάμεις είναι εκεί για να υποστηρίξουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και να στηρίξουν τον λιβυκό λαό».
Η κίνηση αυτή πιθανώς αφορά τη διεύρυνση των προκλητικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και της προάσπισης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στον αντίποδα, ο Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση Al-Karama (Επιχείρηση Αξιοπρέπεια) της Λιβύης «δεν ήταν ένα κυβερνητικό έργο για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Αντίθετα, ήταν ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον και να επιτραπεί ελεύθερα στον λιβυκό λαό να οικοδομήσει ένα κράτος».
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Αλ Αμπράκ του Τζέμπελ Άχνταρ (Πράσινο Βουνό), για τον εορτασμό της όγδοης επετείου της επιχείρησης Al-Karama, ο Χάφταρ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να «τηρήσουν με σεβασμό ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής σε όλους τους μάρτυρες του LNA».
Είπε ότι η επιχείρηση ήταν «πολύ πιο τιμητική και μεγαλύτερη από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, για χάρη της εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας». «Παρά τα μεγάλα κέρδη και τα τεράστια επιτεύγματα της επιχείρησης Al-Karama, το έργο της οικοδόμησης του λιβυκού κράτους σε συνταγματικά θεμέλια και με λαϊκή βούληση δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας», πρόσθεσε.
Επιβεβαίωσε ότι ο πολιτικός στίβος «δεν έχει δει τίποτα παρά αλλεπάλληλα αδιέξοδα, λόγω της όξυνσης των συγκρούσεων. Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι όλες οι τοπικές και διεθνείς συμφωνίες για μια συνολική λύση δεν κέρδισαν νομιμότητα από τη βούληση του λαού. Η Al-Karama έχει αποκτήσει όλα τα πραγματικά νοήματα της επανάστασης και έχει κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη».
Ο Χάφταρ τόνισε ότι ο LNA «δεν θα ξεχάσει ποτέ τις έντιμες και πρωτόγνωρες θέσεις του λιβυκού λαού κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ο οποίος είχε στόχο να σώσει την πατρίδα μας από την τρομοκρατία και να ανατρέψει το σχέδιο των ανατρεπτικών οργανώσεων. Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη σε ολόκληρη τη χώρα και να σταματήσει η σειρά των δολοφονιών και της αιματοχυσίας».
Επανέλαβε ότι «έχουν υποστηρίξει κάθε πολιτικό δρόμο για την οικοδόμηση του κράτους και την ενίσχυση της προόδου προς μια καλύτερη ζωή. Ήμασταν πρόθυμοι για κατάπαυση του πυρός και συμφιλίωση».
Ο Χάφταρ τόνισε ότι όλες οι πρωτοβουλίες και οι συμφωνίες που αγνόησαν τον λαό είχαν ως αποτέλεσμα «απορροή πλούτου, εξάπλωση της διαφθοράς και απειλές για την ασφάλεια του έθνους». Προσθέτοντας επίσης ότι τμήματα της δυτικής Λιβύης έχουν «γίνει εστία για τον κατακτητή και έχουν προσλάβει μισθοφόρους».
Η Λιβύη έπεσε σε χάος μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Σημειωτέον, η Al-Karama ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, 16 Μαΐου 2014 στην πόλη της Βεγγάζης, κατόπιν εντολής του Χάφταρ.
Ξεκίνησε αφού τρομοκράτες διεξήγαγαν μια σειρά από δολοφονίες εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στρατιωτικού προσωπικού και αξιωματούχων ασφαλείας. Ο φόβος κυρίευσε την πόλη, με το «Μαύρο Σάββατο» στις 8 Ιουνίου 2013, να είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά πριν από την επιχείρηση. Οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από τις πολιτοφυλακές «Ασπίδα της Λιβύης» με επικεφαλής τον Γουισάμ Μπεν Χμεΐντ (Wissam Ben Hmeid), σκοτώνοντας 40 και τραυματίζοντας 154.
Η στρατιωτική επιχείρηση συγκεντρώθηκε αρχικά στην πόλη της Βεγγάζης και ακολούθησε η Ντέρνα, η οποία είχε καταληφθεί από εξτρεμιστικές ομάδες για χρόνια.
Αυτό οδήγησε στην επανενεργοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας σε πολλές πόλεις, οι οποίες είχαν αδρανοποιηθεί μετά το πραξικόπημα του 2011. Εξάλειψε επίσης τις συμμαχίες τρομοκρατικών ομάδων, με επικεφαλής τα δύο συμβούλια των Επαναστατών της Βεγγάζης και των Μουτζαχεντίν της Ντέρνα. Μεταξύ αυτών ήταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, της Ανσάρ Αλ-Σαρία και της Ασπίδας της Λιβύης.