Αφρική

Πυριτιδαποθήκη της Αφρικής! "Ζεσταίνεται" νέος πόλεμος υπό το πρίσμα της επισιτιστικής κρίσης

Μετά από δύο χρόνια εντάσεων και πολέμου χαμηλής έντασης, η Αιθιοπία και το Σουδάν κλιμακώνουν τη ρητορική σχετικά με τη συνοριακή περιοχή Αλ Φασάγκα, ενώ η γεωργική σημασία της τελευταίας αυξάνεται ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Την περασμένη Τετάρτη, ο αντιστράτηγος Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ηγέτης του Κυρίαρχου Συμβουλίου του Σουδάν, επισκέφτηκε τα στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή, αποκαλώντας τα «πιστούς φύλακες των συνόρων της χώρας και της ασφάλειας και της σταθερότητάς της». Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Σουδανός ηγέτης είχε υποσχεθεί «να μην εγκαταλείψει ούτε μια ίντσα της γης του Αλ Φασάγκα».

Αυτή η επίσκεψη έρχεται μέρες μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αιθιοπίας, Ντεμκί Μεκόνεν, στο κοινοβούλιο της Αιθιοπίας σχετικά με τον Άραβα γείτονά του. «Δυστυχώς, το Σουδάν παραβίασε την οριοθέτηση των συνόρων όταν ήμασταν απασχολημένοι με την επιβολή του νόμου στο βόρειο τμήμα της χώρας», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στον πόλεμο του Τιγκράι.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αιθιοπίας κατηγόρησε επίσης το Σουδάν ότι εκτοπίζει αμάχους και καταστρέφει περιουσίες, προσπαθώντας να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής. Επιπλέον, ο Μεκόνεν υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει τα κατεχόμενα με κάθε δυνατό μέσο», αν και τόνισε ότι η Αντίς Αμπέμπα ήταν προσηλωμένη στον ειρηνικό δρόμο.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν απάντησε καταδικάζοντας έντονα τις δηλώσεις του Μεκόνεν, χαρακτηρίζοντάς τις «ψευδείς και παραπλανητικές».

Ο «αχυρώνας» του Κέρατος της Αφρικής

Η Αλ Φασάγκα είναι μια αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή μεταξύ Αιθιοπίας και Σουδάν που χαρακτηρίζεται από τεράστια γονιμότητα. Καθιερώθηκε ως επικράτεια του Σουδάν σε μια σειρά αποικιακών συμφωνιών μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (τότε αποικιακής δύναμης) και της Αιθιοπίας, αλλά έκτοτε αποτέλεσε πηγή έντασης μεταξύ της Αντίς Αμπέμπα και του Χαρτούμ.

Αν και νομικά σουδανική, η περιοχή εποικίστηκε κυρίως από Αιθίοπες αγρότες, οι οποίοι ήρθαν να ελέγξουν τον πλούσιο τοπικό αγροτικό τομέα, ενώ αρκετές πολιτοφυλακές της Amhara που συνδέονται με την Αντίς Αμπέμπα και το κράτος της Amhara ανέλαβαν την προστασία της, καθιστώντας τη de facto Αιθιοπικό έδαφος.

Το Σουδάν και η Αιθιοπία κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία το 2008, με την οποία η Αντίς Αμπέμπα αναγνώρισε τη σουδανική κυριαρχία στην επικράτεια και το Χαρτούμ υποσχέθηκε να σεβαστεί τους Αιθίοπες πολίτες που κατοικούσαν στην περιοχή.

Αλλά με την αλλαγή της κυβέρνησης στην Αιθιοπία το 2018, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (FLPT), υπήρξε μια άνοδος των ελίτ της Αμχάρα, στην οποία το στέλεχος του Άμπιι Αχμέτ Αλί, καταδίκασε τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε από το FLPT.

Τελικά, το 2020, η κυβέρνηση Άμπιι εξαπέλυσε μια στρατιωτική επίθεση κατά του Τιγκράι (που συνορεύει με την αμφισβητούμενη περιοχή), έναν αντιπερισπασμό που εκμεταλλεύτηκε το Χαρτούμ για να αναπτύξει τον στρατό του στην Αλ Φασάγκα, μετά από περισσότερα από 26 χρόνια εκτός ελέγχου.

Έκτοτε, τα σουδανικά στρατεύματα κατηγορήθηκαν ότι απέλασαν αγρότες Αμχάρα, ακολούθησαν ένοπλες συγκρούσεις με τοπικές πολιτοφυλακές και εντάσεις στα σύνορα με την Αιθιοπία. Σύμφωνα με τον σουδανικό στρατό, μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Αυγούστου 2021, έως και 84 Σουδανοί στρατιώτες φέρεται να σκοτώθηκαν σε μάχες στην περιοχή.

Αύξηση διμερών εντάσεων

Τα εύφορα εδάφη της Αλ Φασάγκα είναι εξαιρετικά πολύτιμα σε μια περιοχή, το Κέρας της Αφρικής, που πλήττεται τακτικά από έντονη ξηρασία και λιμό.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία, αποτρέποντας την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, τα οποία το 2020 αντιπροσώπευαν έως και το 30% των εισαγωγών της Αιθιοπίας και το 5% των εισαγωγών του Σουδάν και που αύξησε έντονα την τιμή των τροφίμων στις διεθνείς αγορές.

Υπάρχει μεγάλος διεθνής φόβος ότι η έλλειψη πρόσβασης και η αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι η αιτία ενός νέου κύματος συγκρούσεων στις πιο ευάλωτες περιοχές και η Αλ Φασάγκα θα μπορούσε να είναι μία από αυτές.

Αυτές οι εντάσεις έρχονται πάνω από τις κατηγορίες της Αιθιοπίας στο Σουδάν σχετικά με τον πόλεμο του Τιγκράι. Ο Μεκόνεν κατήγγειλε στη δήλωσή του στο κοινοβούλιο ότι το Σουδάν φιλοξενούσε μαχητές FLPT για να μπορέσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των δυνάμεων της Αιθιοπίας, τις οποίες εξομοίωσε με "κήρυξη πολέμου". Από το 2020, εξάλλου, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Τιγκράι φέρεται να έχουν περάσει τα σύνορα με το Σουδάν φεύγοντας από τον πόλεμο.

Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντίθετες πλευρές σχετικά με το Grand Ethiopian Renaissance Dam, το εμβληματικό έργο της κυβέρνησης Άμπιι για την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας, που βρίσκεται κοντά στην Αλ Φασάγκα. Εδώ, το Σουδάν προσχώρησε στην Αίγυπτο για να καταγγείλει το έργο, φοβούμενο ότι η πρόσβασή τους στο νερό του Νείλου θα μπορούσε να μειωθεί.

Υπάρχει κάποιος φόβος ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση μεταξύ Αιθιοπίας και Σουδάν.

«Η συνοριακή περιοχή Αλ Φασάγκα είναι μια πυριτιδαποθήκη που απειλεί να εκραγεί», προειδοποιεί ο Φεντερίκο Ντονέλι, ειδικός για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας. «Ο συνδυασμός των συνοριακών διαφορών με τις εθνοτικές εντάσεις και τον εθνικισμό των πόρων σημαίνει ότι η Αλ Φασάγκα είναι πολύ πιθανό να γίνει η επόμενη πηγή περιφερειακής αστάθειας στο Κέρας της Αφρικής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ