Αφρική

Τι πάει να κάνει με το στρατό στα νησιά του Νείλου ο Σίσι; Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν την κυριότητα 37 νησιών

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, εξέδωσε διάταγμα στις 25 Ιανουαρίου με το οποίο παραδίδει την κυριότητα 37 νησιών του Νείλου στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. Το εν λόγω διάταγμα περιλαμβάνει 36 νησιά στον ποταμό Νείλο και ένα νησί στις ακτές της Μεσογείου, θέτοντας εκ νέου τις βάσεις για συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων των νήσων, που απειλούνται οι περιουσίες τους, και των δυνάμεων ασφαλείας που πλέον θα αναλάβουν τη διαχείριση της περιοχής.

Σύμφωνα με την Αιγυπτιακή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το διάταγμα και το χαρτοφυλάκιο των σχετικών εγγράφων θα αναφέρουν λεπτομερώς τις διαστάσεις και τις εκτάσεις αυτών των νησιών και κατόπιν, θα κατατεθεί στο αρμόδιο γραφείο εγγραφής ακινήτων. Η κατάθεση θα έχει τα νομικά αποτελέσματα επίσημης διακήρυξης.

Το διάταγμα εκδόθηκε με βάση το Πρωθυπουργικό Διάταγμα Νο. 1383 του 2005 σχετικά με την προστασία του ποταμού Νείλου και των ακτών του και σύμφωνα με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και την παρουσίαση που έγινε από το Εθνικό Κέντρο Σχεδιασμού Κρατικών Χρήσεων Γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1998, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού, Καμάλ αλ Γκανζουρί, εξέδωσε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο, «όλα τα νησιά που βρίσκονται στην πορεία του ποταμού Νείλου στα βόρεια, στο κέντρο και στα νότια της κοιλάδας, τα φράγματα Δέλτα και τα τμήματα Ρασίντ και Νταμιέτα, θεωρούνται φυσικά καταφύγια σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Νόμο».

Αυτό το διάταγμα απαγόρευε τη διενέργεια «πράξεων, δραστηριοτήτων ή διαδικασιών που θα μπορούσαν να καταστρέψουν, να βλάψουν ή να υποβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον, ή να βλάψουν την άγρια ​​ζωή, το νερό ή τα φυτά ή να αλλοιώσουν το αισθητικό τους επίπεδο».

Ειδικότερα, απαγόρευσε την κατασκευή κτιρίων, εγκαταστάσεων ή δρόμων, την οδήγηση οχημάτων ή την άσκηση οποιασδήποτε αγροτικής, βιομηχανικής, εμπορικής ή τουριστικής δραστηριότητας στις παραπάνω και στις παρακείμενες περιοχές, παρά μόνο με άδεια του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Αλ Μπαγουάμπα, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των νησιών του Νείλου στην Αίγυπτο. Τα επίσημα αρχεία της κυβέρνησης υπολογίζουν τον αριθμό τους σε περίπου 144 νησιά με συνολική έκταση περίπου 37.150 στρέμματα. Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Ερευνών του Νείλου υπολογίζει τον αριθμό σε 128 νησιά, η Γενική Αρχή Έρευνας αναγνωρίζει την ύπαρξη 181 νησιών, το Ινστιτούτο Έρευνας Γης και Υδάτων αναφέρει ότι υπάρχουν 209 νησιά, η Κεντρική Υπηρεσία Δημόσιας Κινητοποίησης και Στατιστικής μετράει 163 νησιά, ενώ το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των νησιών του Νείλου στην Αίγυπτο ανέρχεται σε 197.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ, επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας της Φύσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζει την περιβαλλοντική σημασία των αποθεμάτων των νησιών του ποταμού Νείλου. «Η φύση των νησιών σε ορισμένες περιοχές έχει αλλάξει με τα χρόνια λόγω της πληθυσμιακής αύξησης και της αστικής επέκτασης σε ορισμένα από τα κατοικημένα νησιά στις κυβερνήσεις του Καΐρου και της Γκίζας, των οποίων η φύση είναι ουσιαστικά διαφορετική από τα νησιά του Νείλου που βρίσκονται στη νότια Αίγυπτο. Αυτό απαιτεί επανεκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης και αναθεώρηση των πόρων σε ορισμένα νησιά από μια επιτροπή επιστημόνων σε διάφορους περιβαλλοντικούς τομείς», δήλωσε ο Σάλεμ στο Al-Monitor.

Είπε ότι το περιβάλλον του ποταμού Νείλου και των νησιών του, ειδικά στη νότια Αίγυπτο, παρέχει τροφή και καταφύγιο στα αποδημητικά πτηνά. «Εκατομμύρια πουλιά διασχίζουν την Αίγυπτο ετησίως κατά τις δύο μεταναστευτικές περιόδους. Αρχικά το χειμώνα, όταν τα πουλιά συρρέουν από τη βόρεια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τη δυτική Ασία, φτάνοντας στην Αίγυπτο από τα ανατολικά στη χερσόνησο του Σινά, όπου ακολουθούν πολλά μονοπάτια για να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στη Νότια Αφρική. Μετέπειτα την άνοιξη, όταν τα πουλιά επιστρέφουν από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω των ίδιων οδών».

Τον Ιούνιο του 2017, η εφημερίδα Αλ Μασρί Αλ Γιουμ, ανέφερε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας ανέθεσε στο Υπουργείο Στέγασης και στη Γενική Αρχή Πολεοδομίας να επανενεργοποιήσουν το αναπτυξιακό σχέδιο των νησιών του Νείλου που είχε εκπονηθεί το 2010. Αυτό το σχέδιο περιελάμβανε ένα έργο για τη μετατροπή του νησιού Αλ Γουαράκ στη Γκίζα σε οικονομικό και επιχειρηματικό κόμβο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης για το Νείλο.

Η εφημερίδα, που επικαλείται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι η Γενική Πολεοδομική Αρχή βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας του οράματος για ολοκληρωμένο σχέδιο για το νησί που θα κατατεθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στο νησί θα ληφθούν υπόψιν και θα χτιστούν κάποιες οικιστικές κοινότητες για τους πολίτες, με βασικές παροχές, όπως επαρκή αποχέτευση και νερό.

Τα νησιά του Νείλου ανέκαθεν προκαλούν διαμάχες στην Αίγυπτο, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αξίας τους. Βρίσκονται ως επί το πλείστον στη μέση του ποταμού Νείλου στο κέντρο του Καΐρου, κοντά σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρηματικές συνοικίες, γεγονός που αύξησε τις τιμές των ακινήτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, από το 2012, οι κάτοικοι των νησιών του Νείλου ζουν σε μια κατάσταση διαρκούς φόβου εκτοπισμού εν μέσω αλλεπάλληλων προσπαθειών απαλλοτρίωσης της γης τους. Τον Νοέμβριο του 2012, οι ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο νησί Κορσάγια και ζήτησαν από τους κατοίκους του να εκκενώσουν. Ξέσπασαν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός κατοίκου και τον τραυματισμό και τη σύλληψη πολλών.

Αυτό συνέβη επίσης στο νησί Αλ Γουαράκ το 2017, όταν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός κατοίκου και τον τραυματισμό και τη σύλληψη δεκάδων, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων ενάντια στις προσπάθειες απέλασής τους από το νησί.

Ο Γουαέλ Ζάκι, σύμβουλος πολεοδομικού σχεδιασμού και λέκτορας σε αναπτυξιακά έργα, ζήτησε να μην αντιδρούν οι κάτοικοι των επίμαχων νησιών, όπως συνέβη στο Αλ Γουαράκ.

«Μια νέα ιδέα για να επωφεληθούν από τα νησιά θα ήταν η δημιουργία ενός πάρκου παγκόσμιας κλάσης που θα προσελκύει περισσότερο τουρισμό», είπε στο Al-Monitor. «Η Αίγυπτος έχει όμορφη φύση που πρέπει να αξιοποιηθεί. Δεν υπάρχει έκθεση ψαριών ή θαλάσσιας πανίδας στην Αίγυπτο. Η μοναδική υποδομή σε ολόκληρη την αραβική περιοχή είναι το Επιστημονικό Κέντρο στο Κουβέιτ. Ως τουριστική χώρα θα έπρεπε να έχουμε τέτοια έργα».

Επιπλέον, σημείωσε πως, «ο στόχος της ίδρυσης ενός φυσικού καταφυγίου είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος. Στην Κένυα, όλα τα δάση είναι φυσικά καταφύγια, ωστόσο αποτελούν κύριο τουριστικό αξιοθέατο και το κράτος ξοδεύει εκατομμύρια για να τα διατηρήσει. Υπάρχουν δεκάδες περιβαλλοντικά έργα που μπορεί να υλοποιηθούν στα δικά μας νησιά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ