Αφρική

Ποιος θέλει αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου τη στιγμή του ζενίθ της; Στήνουν νέα Αραβική Άνοιξη για να τη βγάλουν από το γεωπολιτικό πεδίο

Μία νέα Αραβική Άνοιξη φαίνεται να εκκολάπτεται και κεντρικός στόχος αποτελεί η Αίγυπτος, μία χώρα της οποίας η στρατηγική αξία έχει κορυφωθεί, η γεωπολιτική της θέση της επιτρέπει να έχει εξέχοντα ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις και τα ενεργειακά σχέδιά της, την οδηγούν σταδιακά στο ζενίθ της.

Με αυτά υπόψιν, λόμπι, διάφορες οργανώσεις και ΜΚΟ, αλλά και ολόκληρα κέντρα χωρών με αντικρουόμενα συμφέροντα, φαίνεται πως προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν και διακόψουν άδοξα την θετική πορεία της κυβέρνησης Σίσι.

Δημοσιεύματα ξεφυτρώνουν και υπονομεύουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση, μόλις λίγες ημέρες αφού το Κάιρο προχώρησε σε ένα βήμα που αποσκοπεί στην εξερεύνηση περισσότερων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, με οκτώ πεδία εξερεύνησης να ανατίθενται στις εταιρείες BP Plc, ENI, Apex International, Energean και United Energy.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει στο Πενταπόσταγμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tarek El-Molla αποκάλυψε ότι ανατέθηκαν συνολικά οκτώ πεδία, με τις εταιρείες να επενδύουν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια και να κάνουν τουλάχιστον 33 γεωτρήσεις εξερεύνησης.

Η ανακοίνωση ήρθε αμέσως μετά την πρώτη παγκόσμια δημοπρασία της Αιγύπτου για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεξήχθη από την κρατική Egyptian Natural Gas Holding Company για 24 τεμάχια μέσω ενός νέου ψηφιακού ιστότοπου με στόχο να προσελκύσει εταιρείες εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τώρα, συμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα "πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί ακτιβιστές και εκθέσεις επισημαίνουν με σαφήνεια ότι ο λαός της Αιγύπτου ζει υπό ένα βάναυσο αστυνομικό κράτος από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013".

Λομπίστες και διάφορα κέντρα ισχυρίζονται ότι η Αίγυπτος έχει γίνει ένα σκοτεινό και τρομακτικό μέρος για τον λαό της, ειδικά τους πολιτικούς ακτιβιστές.

Διαβάστε αναλυτικά: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων, των εκτελέσεων και των περιστατικών βασανιστηρίων από την αστυνομία είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου, ακόμη και σε σύγκριση με το δικτατορικό καθεστώς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, "οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποιούν παράλογους λόγους για να φυλακίσουν επικριτές με το πρόσχημα της αντιτρομοκρατίας". Είναι αξιοσημείωτο ότι η εξέγερση της Αιγύπτου το 2011 οφειλόταν σε παρόμοια, αλλά λιγότερο προφανή, κοινωνικοπολιτική συγκυρία.

Οικονομικά, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί εκθετικά, με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να δανείζεται δισεκατομμύρια δολάρια για έργα των οποίων η σκοπιμότητα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

"Το χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων στην Αίγυπτο δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο", λέει ο Sahar Khamis του Αραβικού Κέντρου στην Ουάσιγκτον. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο Αίγυπτοι: Η Αίγυπτος πρώτης κατηγορίας όπου ζουν οι πλούσιοι άνθρωποι και η υπόλοιπη Αίγυπτος όπου ζουν οι φτωχοί.

Οι ελίτ ζουν σε κλειστές κοινότητες απολαμβάνοντας έναν άνετο τρόπο ζωής. Τα mega-project του Σίσι στοχεύει σε έναν υπερπολυτελή τρόπο ζωής. Τέτοια έργα χρηματοδοτούνται από φόρους και δάνεια που πληρώνουν οι κατώτερες τάξεις, για τις οποίες και αποτελούν τεράστιο βάρος. Η ύπαιθρος και η Άνω Αίγυπτος υποφέρουν περισσότερο από τις αστικές περιοχές. Αν δεν υπήρχαν φιλανθρωπικά έργα που χρηματοδοτούνται από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν παραμελημένες κοινότητες με βασικά καθημερινά είδη, η κατάσταση σε τέτοιους τομείς θα ήταν ακόμη χειρότερη.

Η κρατική καταστολή και η βαρβαρότητα εναντίον πολιτικών αντιπάλων και κρατουμένων, η δεινή οικονομική κρίση και το εξαιρετικά προκατειλημμένο οικονομικό περιβάλλον δικαιολογούνται από επίσημα και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το αστυνομικό κράτος. Όλοι οι συλληφθέντες χαρακτηρίζονται ως «τρομοκράτες» και μέλη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Ακόμα κι αν ο κρατούμενος είναι χριστιανός, φιλελεύθερος, κοινωνικός ακτιβιστής ή ακόμα και φεμινίστρια δημόσια προσωπικότητα, θα κατηγορηθεί ότι ανήκει στο απαγορευμένο κίνημα. Λένε στον κόσμο ότι ο Πρόεδρος Σίσι χτίζει μια «νέα δημοκρατία» και η διαδικασία απαιτεί από τους πολίτες να είναι υπομονετικοί και να μην παραπονιούνται για φτώχεια, αδικία ή καταστολή.

Πολλοί αναλυτές βλέπουν το ενδεχόμενο μιας νέας εξέγερσης στην Αίγυπτο, μια νέα αραβική εξέγερση, η οποία δεν θα πυροδοτηθεί έτσι ξαφνικά.

Δεν θα αργήσει ο λαός να βγει στους δρόμους για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένης της δικαιότητας και της δικαιοσύνης. Προς το παρόν, όμως, το κατασταλτικό καθεστώς έχει φροντίσει να... αγνοούνται οι εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες που μπορούν να πρωτοστατήσουν στις μάζες. Ελλείψει καλής ηγεσίας, ωστόσο, μια νέα εξέγερση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...