Ένα πεδίο αντιπαράθεσης, που στην Αθήνα όλα έδειχναν πως έχει κλείσει, τουλάχιστον στο ευρύ κοινό, φαίνεται πως τείνει να ανοίξει εκ νέου, με άγνωστες προς το παρόν προεκτάσεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί με την Λίβυα ομόλογό του, Najla El Mangoush, την Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι.
Θα υπάρξει κατ’ιδίαν συνάντηση, διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα εργασίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η Ελληνική στήριξη στην Λιβύη, οι διμερείς σχέσεις, στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαιτέρα του Δικαίου της Θάλασσας, οι εξελίξεις στην Λιβύη ενόψει και των προγραμματισμένων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Λιβύης. Επίσης, αναμένεται να εξετασθούν οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι κοινές δηλώσεις στον τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα στις 16.20.
Με δεδομένο πως οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην οποία όλα δείχνουν πως η τουρκική στρατιωτική παρουσία παγιώνεται.
Τις τελευταίες ημέρες οι λογαριασμοί του Χαφτάρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν χάρτες με την Λιβύη χωρισμένη σε κράτη και μια κρατική οντότητα αποκαλούμενη Κυρηναϊκή να ξεπροβάλλει έχοντας υπό τον έλεγχό της όλο το ανατολικό τμήμα της Λιβύης και σημαντικό τμήμα της κεντρικής χώρας.
Σύμφωνα δε με τον ίδιο λογαριασμό, οι πολίτες της κατάφυτης ορεινής περιοχής της Κυρηναϊκής δεν δέχονται στην περιοχή τους τον πρωθυπουργό Αλ Ντιμπίμπα προερχόμενο από το GNU, λόγω της στρατηγικής που ακολουθεί εφαρμόζοντας αποκλεισμό εφοδιασμού με τρόφιμα στην περιοχή, συνεργαζόμενος παράλληλα με τρομοκράτες και παράνομες πολιτοφυλακές της Δυτικής Λιβύης.
Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες έχει επιστρέψει στη Λιβύη από την Άγκυρα ο διοικητής της περίφημης «πολιτοφυλακής 444» που συνδέεται με την Τουρκία με αποτέλεσμα να σημειώνονται νέες σκληρές μάχες μέσα και γύρω από την Τρίπολη.
Η Ελλάδα έχοντας εξασφαλίσει την δυνατότητα να αντισταθμίσει την ναυτική βάση που έχει η Τουρκία στη Μισράτα της Λιβύης με την ναυτική βάση «3η Ιουλίου» στην Αίγυπτο, επιχειρεί να εξουδετερώσει και την όποια πολιτική επιρροή διατηρεί η Άγκυρα στη βορειοαφρικανική χώρα.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Τουρκία διατηρεί σχεδόν μόνιμα πλέον δύο φρεγάτες στη ναυτική βάση της Μισράτα και αρκετές δεκάδες στρατιωτικού προσωπικού το οποίο βρίσκεται στη χώρα με το πρόσχημα της εκπαίδευσης του λιβυκού «στρατού».
Δεν είναι τυχαίο που την Κυριακή η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αφού επιτέθηκε στην Ελλάδα κάνοντας το μαύρο άσπρο κατηγορώντας την Αθήνα για παραβιάσεις και παρανομίες στο Αιγαίο είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να τονίσει την παρουσία και την βοήθεια προς το καθεστώς της Λιβύης: «Στην Λιβύη με την οποία έχουμε αδερφικούς δεσμούς 500 ετών, οι στρατιώτες μας συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση, βοήθεια και συνεργασία και συμβουλές, στηρίζοντας τους Λίβυους αδερφούς μας κληθέντες από την νόμιμη κυβέρνηση με διμερής συμφωνίες.»
Με το μέτωπο στο Αφγανιστάν να κλείνει πολλοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν πως σύντομα το μέτωπο της Λιβύης θα αναθερμανθεί και οι εξελίξεις θα συμπεριλαμβάνουν ακόμα και την διάλυση της χώρας…