Aντίδραση από την Τουρκία είχαμε πριν από λίγο για όσα λαμβάνουν χώρα στη Τυνησία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας el-Cerendi.
Μην ξεχνάμε πως ο Τυνήσιος ΥΠΕΞ δεν έχει την στήριξη του προέδρου της χώρας και σύντομα θα εκδιωχθεί.
Ο Τσαβούσογλου, τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στη σταθερότητα και την ειρήνη της Τυνησίας και την υποστήριξή της στον λαό της Τυνησίας.
Η Άγκυρα πλέον θα προσπαθήσει να εμπλακεί και σε αυτή την χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός που ''αποκεφαλίστηκε'', ήταν όργανο της Άγκυρας στη περιοχή.
Nέες κατηγορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ
Ταυτόχρονα, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν τα ΗΑΕ για τα τεκταινόμενα στη Τυνησία.
''Τα ΗΑΕ, στηρίζουν τον Τυνήσιο πρόεδρο Kays Said. Ενώ η Υεμένη και η Λιβύη καταδικάστηκαν στο χάος, τα όνειρα της ελευθερίας καταστράφηκαν με ένα «επιτυχημένο» πραξικόπημα στην Τυνησία, το οποίο στηρίζεται και από τα ΗΑΕ την Αίγυπτο.''
Οι δηλώσεις του Προέδρου Σαΐντ χαρακτηρίστηκαν ως πραξικόπημα. Ο Rashid al-Gannouchi, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας και ηγέτης του κινήματος Ennahda, του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, κατηγόρησε τον Σάιντ για ενορχήστρωση πραξικοπήματος. Στη δήλωσή του, ο Γκάνουτσι είπε, "Οι αποφάσεις του Προέδρου που δεν έχουν νομική βάση είναι πραξικόπημα, είναι λάθος να τις ερμηνεύσουμε με το σύνταγμα".
Ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας, Munsif al-Merzuki, δήλωσε ότι οι αποφάσεις του Σαΐντ οδηγούν σε «πραξικόπημα». Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Μερζούκι υπενθύμισε ότι ο τουρκικός λαός εμπόδισε αυτήν την προσπάθεια. Ο Μερζούκι είπε, "Όπως και ο τουρκικός λαός, μπορούμε να εμποδίσουμε αυτό το πραξικόπημα.''
Παρέμβαση Mπλίνκεν
Τη Δευτέρα το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken μίλησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied, προτρέποντάς του να σεβαστεί τη δημοκρατία, αφού απάλλαξε τον πρωθυπουργό από τη θέση του και ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Blinken κάλεσε τον Saied να "διατηρήσει ανοιχτό διάλογο με όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τον λαό της Τυνησίας".
Το σημαντικό στις αναφορές Μπλίνκεν, βρίσκεται στο ότι δεν κατηγόρησε τον πρόεδρο και έτσι έχουμε την στήριξε της Ουάσιγκτον στον Said.
Ο Blinken "ενθάρρυνε τον Πρόεδρο Said να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν τη βάση της διακυβέρνησης στην Τυνησία".
Ο Blinken υποσχέθηκε επίσης την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την οικονομία της Τυνησίας, καθώς και για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Τυνησίας ανταποκρίθηκε σε αυτό, ο οποίος ήταν ένας σημαντικός λόγος για τις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα σε όλη τη χώρα και ώθησε τον Saed την Κυριακή, να απολύσει τον πρωθυπουργό και να αναστείλλει το έργο του Κοινοβουλίου.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη δημοκρατία της Τυνησίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ned Price.
H αντίδραση του Λευκού Οίκου
Η πρώτη δήλωση ήρθε από τις ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα στην Τυνησία. Στη δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki, τα γεγονότα δεν εκφράστηκαν ως πραξικόπημα. "Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στην Τυνησία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
"Είμαστε σε επαφή με ανώτερους ηγέτες της Τυνησίας τόσο ως Λευκός Οίκος όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να μάθουμε περισσότερα για την κατάσταση, να ενθαρρύνουμε την ηρεμία και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της Τυνησίας να προχωρήσει σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές".
Από τα παραπάνω διαφαίνεται έντονα η τουρκική ενόχληση για την αποπομπή του φιλότουρκου Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του στην Τυνησία, αφού έτσι χάνει μια χώρα έρεισμα στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της σε Λιβύη και Β. Αφρική.
Από την άλλη φαίνονται οι συγκρατημένες δηλώσεις και κινήσεις των ΗΠΑ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί τελείως το τοπίο στη χώρα.