Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Στη δημοσιότητα οι όροι της Αιγύπτου σε Τουρκία-Μπασάγκα

Η Αίγυπτος αποφάσισε να είναι πιο δυναμική πλέον στο διπλωματικό τομέα με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj, ζυγίζοντας την στάση του υποψηφίου και σημερινού υπουργού εσωτερικών Fathi Bashagha και στοχοποιώντας τον φιλότουρκο υπουργό άμυνας, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά “μαριονέτα” της Άγκυρας στην Τρίπολη της Λιβύης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπασάγκα ως γνωστόν, είναι κοντά στο Κόμμα Δικαιοσύνης που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ως γνωστόν και ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, γνώστης των κινήσεων της Αιγύπτου αφού υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία της Ελλάδος στα τουρκικά σχέδια δημιουργίας στρατιωτικής βάσεως  κοντά στην Κρήτη.

Ο Έλληνας υπουργός προτιμά τον έλεγχο και την προστασία των ακτών της Λιβύης από τις τοπικές αρχές σε αντίθεση με τις πολιτοφυλακές ή τις ξένες τουρκικές αποστολές στη χώρα. 

https://www.youtube.com/watch?v=JveSrasLnFghttps://www.youtube.com/watch?v=6zIMMKUiBHw

 

Δράση των Αιγυπτίων κατά των παρασκηνιακών κινήσεων στην Λιβύη 

 

Η φιλοδοξία του Μπασάγκα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης έχει επιδεινώσει τη σχέση του με τους πρώην Τούρκους συμμάχους του, οι οποίοι φέρονται αναστατωμένοι από τις δύο επισκέψεις που έκανε στην Αίγυπτο και τη Γαλλία.

Ωστόσο, η επιρροή του Μπασάγκα, που περιγράφεται ως ισχυρός στη δυτική Λιβύη, αρχίζει να εξασθενεί, ενώ η επιρροή του Σαλάχ αλ-Ντιν αλ-Ναμούρου, που είναι ο νέος υπουργός άμυνας και  γνωστός για την υπέρ του δέοντος φιλοτουρκική στάση του, αυξάνει δραματικά.

Την Κυριακή, αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που περιελάμβανε τον αναπληρωτή προϊστάμενο της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών και τον αρχηγό της επιτροπής ασφαλείας για τη Λιβύη, στρατηγό Ayman Badie κά, επισκέφθηκε την Τρίπολη.

Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι «η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν από λίγες εβδομάδες και δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χούλουσι Ακάρ στην Τρίπολη».

"Η παρουσία της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας αντικατοπτρίζει τη σημασία της κίνησης, η οποία σε αυτό το στάδιο αποτελεί  το προοίμιο για τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν στη δυτική Λιβύη", πρόσθεσαν οι πηγές.

Η αντιπροσωπεία των Αιγυπτίων ενημέρωσε την κυβέρνηση του GNA για την ανάγκη να διακοπεί πλήρως η εισαγωγή τουρκικών όπλων, να διαλυθούν τάχιστα οι πολιτοφυλακές και να απορριφθεί το σχέδιο της δημιουργίας τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Λιβύης.

Ο Mohammed al-Zubaidi, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Τρίπολης, δήλωσε: «Η επίσκεψη πραγματοποιείται αφού το Κάιρο είχε φιλοξενήσει τις συναντήσεις της (5 + 5) Στρατιωτικής Επιτροπής και της συνταγματικής επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσκεψη του Χούλουσι Ακάρ στην Τρίπολη στόχευε στην αποτροπή της απόσυρσης των μισθοφόρων και στην παραβίαση των συνόρων μεταξύ της ανατολικής και  δυτικής Λιβύης για να ανατραπούν τα αποτελέσματα της διεθνούς συμφωνίας που υλοποιήθηκε σε αιγυπτιακό έδαφος”.

Το Κάιρο έχει επεκτείνει εδώ και μεγάλο διάστημα το πεδίο της προσέγγισής του στις δυνάμεις όλων των περιοχών της Λιβύης, συμπεριλαμβάνοντας τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aguila Saleh, τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, διοικητή του LNA, τον Fayez al-Sarraj, επικεφαλής της κυβερνήσεως εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA), αλλά και τον υπουργό εσωτερικών του GNA Fathi Bashagha από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αιγυπτιακές πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι ο στόχος της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση των σχέσεων με τις δυνάμεις που έχουν επιρροή στην Τρίπολη και η επαναπροσέγγιση με τον Σαράτζ, ο οποίος, όπως έχει γίνει πλέον σαφές, θα συνεχίσει στην θέση του για αρκετό διάστημα.

Κατά την επίσκεψη των Αιγυπτίων αποφασίστηκε το άνοιγμα Προξενείου της Αιγύπτου στην Τρίπολη που θα περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι Λίβυοι, ενώ οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα  κινούνται μεταξύ Τρίπολης και Τυνησίας, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Αυτό η κίνηση αποκαλύπτει το νέο σχέδιο της Αιγύπτου να βρίσκεται στη δυτική Λιβύη συνεχώς πλέον, για να ασχοληθεί με τον GNA ή οποιαδήποτε άλλη από τις λιβυκές δυνάμεις εμφανισθεί.

Οι προτεραιότητες της Αιγύπτου όμως δεν έχουν αλλάξει όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων και τη διασφάλιση ότι τα τρομοκρατικά στοιχεία δεν θα φτάσουν ποτέ στην επικράτειά της.

Οι Αιγύπτιοι ουσιαστικά, προσπαθούν να ενώσουν τους Λίβυους και να διώξουν τους Τούρκους, χωρίς να πέσει “ντουφεκιά”, πράγμα δύσκολο έως ακατόρθωτο, αφού η Τουρκία δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την χώρα αυτήν για κανέναν λόγο, για αυτό ο πόλεμος που έρχεται ίσως περιπλέξει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση όχι μόνο στην Λιβύη, αλλά στην Α.Μεσόγειο.     

https://www.youtube.com/watch?v=ydBGHo8ovtg&t=1417s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ