Αιγυπτιακές δημοσιογραφικές πηγές επικαλούμενες τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, αναφέρουν για επιτελικό σχέδιο που αφορά αεροπορικό κτύπημα με αεροσκάφη Rafale εξοπλισμένα με πύραυλο SCALP-EG κατά του υπό κατασκευή φράγματος του Σουδάν στο Νείλο ποταμό.
Μετά την δημοσιοποίηση της συνομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ με τον Πρόεδρο του Σουδάν, Χαμντόκ, σχετικά με την ομαλοποίηση των σχέσεων Σουδάν-Ισραήλ, αποκαλύφθηκε ότι ο Τραμπ μίλησε για την επερχόμενη κρίση του Νείλου και το υπό κατασκευή Φράγμα μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Πρωθυπουργό του Σουδάν ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν την οικονομική βοήθεια στην Αιθιοπία λόγω της αδιαλλαξίας και της άρνησής τους να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αίγυπτο".
Τόνισε ότι η διακοπή της βοήθειας θα παραμείνει έτσι έως ότου επιτευχθεί συμφωνία και είπε ότι «η Αιθιοπία χτίζει φράγμα που θα σταματήσει τη ροή του ποταμού και ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Αίγυπτος», σημειώνοντας ότι η Αιθιοπία ήταν εκείνη που εμπόδισε τη συμφωνία υπό την αμερικανική εποπτεία.
Ο ίδιος έχοντας μιλήσει πρώτα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι ανέφερε στον Σουδανό πρόεδρο, ότι η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να χτυπήσει το φράγμα.
Εάν συμβεί αυτό, ποιο θα είναι το όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Αίγυπτος για να χτυπήσει το φράγμα;
“Φυσικά”, τονίζουν οι αιγυπτιακές πηγές, "ο πύραυλος Scalp Storm Shadow είναι ένας πύραυλος Κρουζ μεγάλης εμβέλειας που έχει κοινή παραγωγή από Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία".
Στην Γαλλία αναφέρεται ως SCALP EG, μιας και πρόκειται για συντομογραφία της λέξης (Système de Croisière Autonome à Longue Portée - Emploi Général), που σημαίνει (πύραυλος Κρουζ μεγάλης εμβέλειας γενικού σκοπού).
Ο πύραυλος έχει εμβέλεια περίπου 560 χλμ, και κινείται με ταχύτητα 0,8 Mach, ενώ μεταφέρεται από αεροσκάφη Tornado GR4, Tornado IDS, Saab Gripen και φυσικά το Rafale.
Ο πύραυλος ζυγίζει περίπου 1.300 κιλά, έχει μέγιστη διάμετρο 48 εκατοστά και άνοιγμα πτέρυγος 3 μέτρα και είναι σχεδιασμένος για να καταστρέφει τους ακόλουθους στόχους: κέντρα διοικήσεως-ελέγχου και επικοινωνιών, αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αποθήκες πυρομαχικών, μονάδες επιφανείας, υποβρύχια, γέφυρες και άλλους στρατηγικούς στόχους υψηλής αξίας.
Λειτουργεί με την τεχνολογία Forget Launch και έχει προγραμματιστή πριν από την εκτόξευση. Μόλις εκτοξευτεί, ο πύραυλος δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να καταστραφεί και οι πληροφορίες στόχου του δεν μπορούν να αλλάξουν.
Ο πύραυλος ακολουθεί ανεξάρτητη τροχιά και στη φάση της πτήσης του προς τον στόχο καθοδηγείται από GPS. Όταν πλησιάζει τον στόχο, ανεβαίνει ψηλά και στη συνέχεια εφορμά κάθετα.
Οι πρόσφατες βελτιώσεις στον πύραυλο περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μετάδοσης πληροφοριών στόχου λίγο πριν από την πρόσκρουση και την χρήση σύνδεσης δεδομένων, για τη μετάδοση πληροφοριών εκτίμησης ζημιών.
Τονίζεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό απόθεμα πυραύλων SCALP-EG, τον οποίο μεταφέρουν αεροσκάφη MIRAGE-2000 για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με άρθρο μας, επισημάινουμε ότι η Αίγυπτος κατασκευάζει την ίδια στιγμή μια νέα βάση βρίσκεται κοντά στην πόλη Aswan, στο μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στον ποταμό Νείλο στα σύνορα με το Σουδάν.
Το Κάιρο στέλνει με σαφήνεια ένα ηχηρό μήνυμα επίσης στην Τουρκία, ότι δεν του αρέσει η υπερβολική στρατιωτική δραστηριότητα στο Κέρας της Αφρικής. Ειδικά τα σχέδια για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στη Σομαλία και το Σουδάν.
Με λίγα λόγια, ο Αλ Σίσι κατασκευάζει μία τεράστια στρατιωτική βάση, διότι η Τουρκία προσπαθεί να περικυκλώσει την Αίγυπτο από όλες τις πλευρές, πρόσφατα και από την Λιβύη, από την οποία απέτυχε προς το παρόν.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είναι ο μόνος ηγέτης στην περιοχή, που υλοποιεί ένα τεράστιο σχέδιο ανάσχεσης της Τουρκίας σε αυτές τις περιοχές, με την Γαλλία να ακολουθεί.
Δεν αντιμετωπίζεται η τουρκική πολεμική μηχανή μόνο με διπλωματία (που πάντα είναι απαραίτητη), αλλά απαιτείται ενδελεχής στρατιωτική προετοιμασία και σχέδια ανάσχεσης της σε όλες τις προεκτάσεις της.