Λιβύη, Αίγυπτος, Τουρκία
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικά ΜΜΕ: "Αναπόφευκτη η σύγκρουση Τουρκίας-Αιγύπτου"

Ο πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι χωρίς αμφισβήτηση αναπόφευκτος, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται είναι μια νέα μορφή σύγκρουσης, με τη μορφή πολέμου δια αντιπροσώπων των δύο χωρών.

Μέσω του LNA και της GNA, μαριονέτα του Ερντογάν και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη, Αίγυπτος και Τουρκία έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη, θέτοντας τα θεμέλια για μια άγρια περιφερειακή σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα φαίνεται να προμηνύουν μια μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση, ωστόσο οι μετακινήσεις δυνάμεων, οι αεροπορικές επιθέσεις και η στρατηγική σημασία της Σύρτης και της αεροπορικής βάσης Αλ Τζούφρα, καθιστούν σχεδόν σίγουρη τη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, και πιθανώς εν τέλει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Στον επεκτατικό αγώνα της  Άγκυρας για τη «κληρονομιά της Λιβύης», το Κάιρο έχει πλέον κάνει την εμφάνισή του, αναφέρει μεγάλο ρωσικό ΜΜΕ.

Οι Τούρκοι εθνικιστές, πιστεύοντας στη δύναμη του στρατού τους, λένε ότι ετοιμάζεται να καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη που υπηρετούν στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, και να κάψει ρωσικά τανκς, να τα στείλει για «παλιοσίδερα». 

Ποιος θα τρέξει ή θα κάψει ποιον, είναι ένα αμφισβητήσιμο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο ομόλογός του Αλ Σίσι, θα προτιμούσαν σαφώς να αποφύγουν μια άμεση δυναμική σύγκρουση, προτιμώντας να ενεργήσουν με έναν λεπτό ανατολικό τρόπο. 

Οι λόγοι της Αιγύπτου

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο σημαντικοί λόγοι για το Κάιρο να ξεκινήσει έναν πόλεμο «αντιπροσώπων» με τους Τούρκους.

Πρώτον, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας

Στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκε, σχετικά πρόσφατα, στρατιωτικό πραξικόπημα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Μοχάμετ Μόρσι να εκδιωχθεί από την εξουσία. 

Παρ 'όλα αυτά, στη χώρα των πυραμίδων, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί από τους υποστηρικτές του από το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο θεωρείται φιλο-τουρκικό.

Θα ήταν εξαιρετικά κοντόφθαλμο για όλες τις πρώην επαρχίες της Υψηλής Πύλης να αγνοήσουν τις απόπειρες «νεο-οθωμανικής εκδίκησης» που πραγματοποιεί σταθερά και  ενεργά ο πρόεδρος Ερντογάν.

Εάν καθιερωθούν στη Λιβύη, οι Τούρκοι θα μπορούσαν αργότερα να βοηθήσουν σε πραξικόπημα στη γειτονική Αίγυπτο, θέτοντας μια πιστή τους κυβέρνηση στο Κάιρο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι έχει ήδη λύσει ουσιαστικά αυτό το πρόβλημα, έχοντας λάβει άδεια από την Ένωση των Φυλών και το Κοινοβούλιο της Λιβύης για να εισέλθουν στρατεύματα στη Λιβύη. 

Μπορεί να υποτεθεί ότι η de facto κάποτε ευημερούσα χώρα της Βόρειας Αφρικής θα χωριστεί σε σφαίρες επιρροής: η Δυτική θα παραμείνει με την Τουρκία, την Ανατολική  με την Αίγυπτο. 

Τα αδιευκρίνιστα σύνορα θα είναι η «κόκκινη γραμμή» που το Κάιρο υπογράμμισε κοντά στη Σύρτη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει εκεί.

Πιθανότατα, θα μετατραπεί σε συγκρούσεις μεταξύ των Τούρκων «αντιπροσώπων» στο πρόσωπο των μαχητών του κυβέρνησης της Τρίπολης και του Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ με την αιγυπτιακή υποστήριξη.

Αυτό σημαίνει έναν ατελείωτο πόλεμο, αλλά το Κάιρο θα προστατεύσει τα εθνικά του συμφέροντα δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας στην παραμεθόρια περιοχή.

Δεύτερον, το ζήτημα των χρημάτων δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως

Η οικονομία της Αιγύπτου είναι σε κακή κατάσταση. Λόγω της πανδημίας, η χώρα των Πυραμίδων,  έχασε το 5% του ΑΕΠ της και ένα άλλο 10% του ΑΕΠ με τη μορφή μεταφορών από Αιγύπτιους που εργάζονται στο εξωτερικό. 

Επιπρόσθετα, είναι και το  υδροηλεκτρικό φράγμα που είναι υπό κατασκευή στην Αιθιοπία, καθώς απειλεί να καταστρέψει την παραδοσιακή γεωργία στην κοιλάδα του Νείλου. 

Το Κάιρο αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση στο ΔΝΤ για δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα  του δοθεί μόνο με ανοιχτά επιθετικούς όρους.

Ως  ναυαγοσώστης θα μπορούσε να σταθεί η μετατροπή της Αιγύπτου σε σημαντικό εξαγωγέα ενεργειακών πόρων που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπήρχαν πραγματικά σχέδια για σημαντική αύξηση του όγκου των προμηθειών, αλλά στη συνέχεια η Τουρκία έκοψε το δρόμο. Σε αντάλλαγμα για στρατιωτική βοήθεια στην Τρίπολη, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αναδιατάξει πλήρως τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη υπέρ του, αμφισβητώντας τις φιλοδοξίες του αιγυπτιακού αερίου, και όχι μόνον στη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα της Αιγύπτου στην Τουρκία μέσω Συρίας

Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί επειγόντως, αλλά κατά προτίμηση χωρίς άμεσο πόλεμο με ένα (τουρκικό) κράτος με ισχυρό στρατό και ναυτικό. 

Και εδώ πάλι η ανατολική διπλωματία εμφανίζεται σε δράση. Πληροφορίες αναφέρουν  ότι το Κάιρο έστειλε 150 στρατιώτες του στη Συρία για να στηρίξει τη Δαμασκό. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την τουρκική υπηρεσία Anadolu:

«Αιγυπτιακά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή Khan al-Asal στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου και γύρω από την πόλη Σαρακίμπ  στη νότια επαρχία του Ιντλίμπ.

Είναι σαφές ότι οι 150 στρατιώτες δεν θα αλλάξουν την ισορροπία δύναμης υπέρ των Σύρων, αλλά αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. 

Εάν δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί το οικονομικό μέρος της Λιβύης, τότε η Αίγυπτος θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην Τουρκία που βρίσκεται ήδη στο υπογάστριό της, στέλνοντας στρατιώτες και μαχητές και, ενδεχομένως, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στους Σύρους με εξοπλισμό και άλλες προμήθειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ