Στη δημοσιότητα δόθηκαν δορυφορικές φωτογραφίες από το λιμάνι της Τρίπολης, οι οποίες επιβεβαιώνουν την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) σε φερόμενο τουρκικό εμπορικό πλοίο.
Τα επίμαχα ντοκουμέντα απεικονίζουν την ύπαρξη ενός πλοίου, εντός του λιμένα, αλλά και μαύρους καπνούς που αναδύονται από την επιφάνειά του.
Η δημοσίευση των φωτογραφιών έρχεται λίγες ώρες, μετά την ανακοίνωση του LNA για την καταστροφή τουρκικού πλοίου, το οποίο μετέφερε όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη, κατά παράβαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων.
Μάλιστα, ο LNA κατηγόρησε την Άγκυρα ότι παραβιάζει τις διεθνείς αποφάσεις για την απαγόρευση οπλικών πωλήσεων στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Τουρκία δεν έχει επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βεγγάζης, έδρας του LNA.
Την ίδια ώρα, βέβαια, η τουρκική «Daily Sabah» κατήγγειλε τον LNA για τον θάνατο τριών αμάχων, έπειτα από επίθεση ρουκετών σε διακομεταμιστικό κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων προς τον λιβυκό λαό.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο LNA έκανε λόγο για «αίθουσα πολέμου», η οποία χρησιμοποιούταν από τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).
Σε μία πρώτη αντίδραση, η GNA ανακοίνωσε τη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον LNA, έως ότου τα Ηνωμένα Έθνη λάβουν αυστηρή θέση εναντίον του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του LNA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη έχει βυθιστεί σ' έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από τον θάνατο του - επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας - Μουαμάρ Καντάφι.
Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
- Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
- Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».