Η Τουρκία φέρεται ότι ετοιμάζεται να "πατήσει πόδι" στην Λιβύη μέσα στις επόμενες ημέρες για μία ακόμη πιθανή "ειρηνευτική επιχείρηση" τύπου Συρίας, βάζοντας "φωτιά" στην Α.Μεσόγειο, αναφέρει αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, η οποία αφορούσε μια κοινή ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, απασχόλησε σχεδόν τους πάντες σε Ελλάδα, Αίγυπτο και αλλού, αφήνοντας να περάσει χωρίς την πρέπουσα σημασία, η δεύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία αφορούσε τον εξοπλισμό των δυνάμεων του GNA, με "ειδικά τουρκικά όπλα", με αντάλλαγμα πιθανότατα το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό να στείλει άμεσα πολεμικά πλοία και δυνάμεις του στις λιβυκές ακτές, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης συμφωνίας "ασφαλείας" με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο Talal al-Mihoub, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας και εθνικής ασφάλειας του κοινοβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ότι η νέα συμφωνία ασφάλειας που υπέγραψε η κυβέρνηση του με την Τουρκία αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη “για τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Λιβύη", επισημαίνοντας ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί μόνο κάλυψη για τον περαιτέρω εξοπλισμό των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης του με ειδικά όπλα από την Τουρκία καθώς και με προσωπικό.
Μετά από διαδοχικές ήττες απέναντι στις δυνάμεις του Χαφτάρ, στη μάχη της Τρίπολης, ο Ερντογάν αποφάσισε να παρέμβει για την ενίσχυση της εξουσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και για την εδραίωση των “πλοκαμιών” της Τουρκίας στη Λιβύη, εξασφαλίζοντας ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης με την οποία υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία θα συνεχίσει να υφίσταται, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Al-arabiya.
Σε μια δήλωση προς αυτό το πρακτορείο ειδήσεων, ο Al-Mihoub αναμένει ότι η Τουρκία θα στείλει περισσότερες αποστολές όπλων και μαχητών στις λιβυκές ένοπλες πολιτοφυλακές του GNA, (οι οποίες είναι πιστές στην κυβέρνηση της Τρίπολης), κατά τις επόμενες κιόλας ημέρες, σε μια προσπάθεια να “αναζωογονηθούν, ελπίζοντας σε μια αλλαγή της πορείας της μάχης προς όφελός τους.
Από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις του Χαφτάρ και οι αξιωματικοί του στρατού του εξοργίστηκαν σε μέγιστο βαθμό κατηγορώντας την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι ανοίγει τις “πόρτες” στους Τούρκους (Οθωμανούς τους λένε), δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα αντιμετωπίσει την προδοσία των αδελφών στην χώρα με “άγριο τρόπο” , διότι δίνουν το δικαίωμα σε ένα ξένο εχθρικό κράτος (Τουρκία) να παρέμβει στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους (Λιβύη).
Από την πλευρά του, ο Λίβυος πολιτικός Siraj Altaorga ανέφερε ότι η στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ερντογάν, ήρθε για να αποκαλύψει την έκταση της σύγχυσης που βιώνουν στο Προεδρικό Συμβούλιο της αποκαλούμενης κυβέρνησης συμφιλίωσης, η οποία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και εγκληματίες ηγέτες, προσθέτοντας ότι ο προσανατολισμός του GNA προς την Τουρκία δεν θα τον σώσει, αλλά θα μεγαλώσει τον θυμό του λαού της Λιβύης, ο οποίος απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στο έδαφος της χώρας, ειδικά από τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν την μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ επιβεβαίωσε σήμερα την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο δεν έκανε γνωστή καμιά λεπτομέρεια.
Η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν από το 2014 υπό τον Χαλίφα Χάφταρ πολιτικές παρατάξεις αντίθετες στην κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως το Μνημόνιο Συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα είναι «παράνομο».
Το μόνο ερώτημα στην όλη περίπτωση είναι τι θα πράξουν οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στην Λιβύη, καθώς και το τι θα πράξουν οι Ρώσοι που έχουν εκατοντάδες μισθοφόρους τους, οι οποίοι πολεμούν με τον Χαφτάρ.
Θα αφήσουν Τραμπ και Πούτιν τον Ερντογάν να υφαρπάξει λιβυκές πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα μαζί με θαλάσσια οικόπεδα για να τον δελεάσουν υπέρ τους;