Η διώρυγα του Σουέζ θα καταστεί μια ρωσική βιομηχανική, εμπορική και κυρίως μια ναυτική βάση , μετά την κολοσσιαίων διαστάσεων συμφωνία η οποία θα υπογραφεί σε λίγο διάστημα , καθιστώντας την Αίγυπτο μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην Α.Μεσόγειο.
"Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της ρωσικής κυβέρνησης για την δημιουργία ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο είναι σε εξέλιξη και τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά στην υπογραφή της τελικής επαφής για το έργο πριν από το τέλος του έτους", τόνισε ο Taric Qabil, Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Ο υπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν με τον Ρώσο Υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Georgy Kalamanov, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας εκτεταμένης ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην ανατολική του Port Said στον άξονα της Διώρυγας του Σουέζ, σε μια έκταση 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με επενδύσεις άνω των 7 δισ. δολ.
Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 190 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό .
Το Ναυτικό της Αιγύπτου όμως ξαφνικά ανακοίνωσε την κατασκευή 3 νέων ναυτικών βάσεων:
1- Ναυτική βάση Ras Banas
2- Ανατολική Ναυτική Βάση στο Σινά
3 - Ναυτική βάση Gargob στο Matruh, στη ΝΔ της Αιγύπτου
Εφόσον θα δημιουργηθεί ρωσική βιομηχανική ζώνη στο Σουέζ, η παρουσία και ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Για αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σφόδρα για την βάση του Sadi Barani, ένα λιμάνι στις ακτές της Μεσογείου, ανάμεσα στις περιοχές Bokbok , και Marca Martux .
Η πόλη θεωρείται στρατηγικής σημασίας για δύο λόγους, πρώτον διαθέτει λιμάνι βαθέων υδάτων ικανό για τον ελλιμενισμό μεγάλων πολεμικών πλοίων, και δεύτερον είναι κοντά σε μια αεροπορική βάση, που είναι η μεγαλύτερη της Αίγυπτου, και η οποία κατασκευάσθηκε από Σοβιετικούς ειδικούς στην δεκαετία του ’70.
Όλα αυτά ενώ η συνεργασία των δύο χωρών στο κοίτασμα «Ζορ» είναι η καλύτερη από ποτέ.
"Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ρωσίας έφτασε περίπου τα 2,5 δις $ σε σύγκριση με 2,2 δις $ κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους" , δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Qabil, επισημαίνοντας ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 387.900.000 $ σε σύγκριση με 304.600.000 $ κατά τη διάρκεια περσινής περιόδου .
«Οι ρωσικές επενδύσεις στην αιγυπτιακή αγορά ανέρχονται σε περίπου 62.800.000 $ σε 417 έργα στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και των επικοινωνιών», είπε Qabil.
«Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης και εκτελεστικά σχέδια για τη δημιουργία της νέας ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο», είπε ο Ρώσος υπουργός Kalamanov, αναμένοντας τις δύο κυβερνήσεις να υπογράψουν την τελική συμφωνία σε λίγους μήνες.
Η Ρωσία αναλαμβάνει πρόθυμα αυτό που οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν, ειδικά στον τομέα των αμυντικών σχέσεων , υποσχόμενη τεράστια βοήθεια προς την Αίγυπτο στον τομέα των υποδομών, της βιομηχανίας, της απασχόλησης, του τουρισμού, κ.λπ.
Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά δεν γίνονται δωρεάν.
Η Ρωσία επιδιώκει (και ίσως ήδη έχει λάβει) στρατιωτική ναυτική βάση στην Μεσόγειο Θάλασσα, αναφέρουν καλά πληροφορημένες ισραηλινές πηγές.
Η Αίγυπτος θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα τεράστια γεωστρατηγική και γεωοικονομική σημασία για τις δύο υπερδυνάμεις, και λόγω των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει.
Η χώρα μας γι αυτούς ακριβώς του λόγους αναβάθμισε σταδιακά τις σχέσεις της με την χώρα αυτή και σήμερα διενεργείται η μία αεροναυτική άσκηση μετά την άλλη , ενώ έχουμε και πολύ καλές εμπορικές σχέσεις.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η Αίγυπτος στο μέλλον θα φιλοξενήσει σίγουρα μια ναυτική και μία χερσαία στρατιωτική βάση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διότι το Σουέζ αποτελεί το «μήλο της έριδος», ΗΠΑ, ΕΕ, Σαουδικής Αραβίας και Κίνας .
Επίσης ο ρωσικός στόλος Μεσογείου θα αναλάβει την αποκλειστική φύλαξη της εν λόγω μεγάλης επένδυσης και θα «σουλατσάρει» σε μόνιμη βάση σε Αιγαίο και Α,Μεσόγειο.
Σύμφωνα όμως με ανάλυση στο pentapostagma.gr, θα αναφέρουμε την ελληνική σοφή παροιμία, « αλλού τα κακαρίσματα , αλλού γεννάνε οι κότες».
Τα σχέδια υπερδυνάμεων όπως είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα , δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, από μικρές χώρες.
Οι χώρες αυτές με τις τεράστιες στρατιωτικές, βιομηχανικές και οικονομικές δυνατότητες, κοιτούν πρωτίστως το δικό τους ύψιστο γεωστρατηγικό , πολιτικό και οικονομικό συμφέρον και μόνον αυτό .
Όπως πραγματοποιούσαν από την αρχαιότητα έως σήμερα όλες οι μεγάλες αυτοκρατορίες.
Για αυτό και θα προτείναμε σε όλους τους πολίτες στην Πατρίδα μας , να μην πανηγυρίζουν, και να μην απογοητεύονται για καμία μεγάλη υπερδύναμη , και προπάντων να μην αναγορεύουν κανέναν σε « σωτήρα».
Σωτήρας είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός και μόνο αυτός φροντίζει για όλους τους ανθρώπους, είτε ανήκουν σε χώρες υπερδυνάμεις , είτε ανήκουν σε μικρές χώρες.
Εάν έχουμε ως λαός την ευλογία και την χάρη του θεού, και δεν φαγωνόμαστε μεταξύ μας , διαθέτουμε τον μεγαλύτερο και δυνατότερο « σύμμαχο», και δεν έχουμε ανάγκη ΚΑΝΕΝΑΝ.