Η επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Γροιλανδία αποπέμφθηκε αφού φέρεται να έστειλε ένα email με το οποίο αποστασιοποιήθηκε από την κριτική του αντιπροέδρου Τζέι Ντ. Βανς για τη Δανία. Η Διοίκηση Διαστημικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι η συνταγματάρχης Σουζάνα Μέγιερς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά της στη Διαστημική Βάση Πιτούφικ λόγω «απώλειας εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να ηγηθεί».
Τον περασμένο μήνα, ο Βανς χρησιμοποίησε ένα ταξίδι στο Αρκτικό νησί για να επικρίνει τη Δανία επειδή δεν ξόδεψε περισσότερα για την ασφάλεια στην περιοχή, ισχυριζόμενος ότι «δεν είχε κάνει καλή δουλειά» για τους Γροιλανδούς. Το φερόμενο email, που δημοσιεύθηκε από έναν αμερικανικό στρατιωτικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, ανέφερε στο προσωπικό ότι τα σχόλια του Βανς «δεν αντανακλούσαν» την άποψη της βάσης.
Μετά το ταξίδι, στις 31 Μαρτίου, η Συνταγματάρχης Μέγιερς φέρεται να έγραψε: «Δεν υποθέτω ότι καταλαβαίνω την τρέχουσα πολιτική, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης που συζητήθηκαν από τον αντιπρόεδρο Βανς την Παρασκευή δεν αντανακλούν τη Διαστημική Βάση Πιτούφικ». Το Military.com - το οποίο δημοσίευσε το email - δήλωσε ότι το περιεχόμενο είχε επιβεβαιωθεί ως ακριβές από την Αμερικανική Διαστημική Δύναμη.
Επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της απόλυσής της, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, σε ανάρτησή του στο X, πρόσθεσε τον σύνδεσμο με το άρθρο του Military.com, γράφοντας: «Ενέργειες [που] υπονομεύουν την αλυσίδα διοίκησης ή υπονομεύουν την ατζέντα του προέδρου [Ντόναλντ] Τραμπ δεν θα γίνουν ανεκτές στο Υπουργείο Άμυνας».
Την «απείθαρχη» Μέγιερς θα αντικαταστήσει ο συνταγματάρχης Σον Λι. «Οι διοικητές αναμένεται να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα συμπεριφοράς, ειδικά όσον αφορά στη διατήρηση της ανεξαρτησίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Βανς επανέλαβε επίσης την επιθυμία του Τραμπ να προσαρτήσει τη Γροιλανδία για λόγους ασφαλείας. Μετά την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας, τόσο η Γροιλανδία όσο και η Δανία έχουν δείξει ενιαίο μέτωπο, εκφράζοντας αντίθεση στην προσάρτηση της αυτόνομης δανικής επικράτειας από τις ΗΠΑ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, κατά την επίσημη επίσκεψη, βρέθηκε δίπλα στον Γροιλανδό ομόλογό της, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, και τον προκάτοχό του, Μούτε Έγκεντε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Φρέντερικσεν απευθύνθηκε στον Τραμπ, λέγοντάς του: «Δεν μπορείς να προσαρτήσεις άλλες χώρες».
Πρόσθεσε ότι η Δανία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική και προσέφερε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την υπεράσπιση της περιοχής. Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, βρίσκεται υπό δανικό έλεγχο για περίπου 300 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γροιλανδών θέλει να αποκτήσει ανεξαρτησία από τη Δανία - αλλά δεν επιθυμεί να γίνει μέρος των ΗΠΑ. Η Γροιλανδία έχει δικαίωμα να προκηρύξει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από το 2009, αν και τα τελευταία χρόνια ορισμένα πολιτικά κόμματα έχουν αρχίσει να πιέζουν περισσότερο για τη διεξαγωγή του.