Από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει τη χρήση σκόνης αλευροσκούληκα σε τρόφιμα όπως ψωμί, κέικ και τυροκομικά προϊόντα, με ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και 4%.
Η σκόνη αυτή προέρχεται από τις προνύμφες του σκαθαριού που βρίσκεται στο αλεύρι (Tenebrio molitor) και προωθείται ως υψηλής διατροφικής αξίας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Ωστόσο, η χρήση αυτής της νέας τροφής δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ για την ένταξη των εντόμων στη διατροφή. Από το 2021, έχουν ήδη εγκριθεί τέσσερα έντομα ως τρόφιμα στην Ευρώπη, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε μορφή σκόνης.
Καλό είναι από εδώ και στο εξής οι καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά τη λίστα συστατικών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα προϊόντα που περιέχουν έντομα πρέπει να αναγράφουν σαφώς τόσο την επιστημονική λατινική ονομασία όσο και την ονομασία στην εθνική γλώσσα, ενώ πρέπει να διευκρινίζεται και η μορφή με την οποία χρησιμοποιήθηκε το έντομο στο προϊόν.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση σκόνης αλευροσκούληκα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία στα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης.