Η Γαλλία οδεύει προς μια μεγάλη κρίση και πρέπει να ελέγξει τα οικονομικά της για να την σταματήσει, δήλωσε ένας από τους πιο σεβαστούς οικονομολόγους στον κόσμο.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε στο Politico ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν φέρει τη Γαλλία σε ένα επικίνδυνο σημείο, αποτυγχάνοντας να λάβει πολιτικά δυσάρεστες αποφάσεις για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της.
«Δεν κάνουμε τίποτα από αυτά που χρειάζονται να γίνουν, αυτό είναι σίγουρο», είπε ο ίδιος.
Ο Μπλανσάρ, ο οποίος επιστρέφει στη Γαλλία μετά από 50 χρόνια καριέρας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ανέφερε ότι ενώ δεν είναι επικείμενη μια κατάρρευση της αγοράς, βλέπει στον ορίζοντα να συμβαίνει.
Η Γαλλία μπήκε στο νέο έτος για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χωρίς τον κατάλληλο προϋπολογισμό, αφού οι νομοθέτες ανέτρεψαν τον Πρωθυπουργό Michel Barnier και τα σχέδια του να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο ανήλθε στο 6,2% του ΑΕΠ πέρυσι.
Ο διάδοχος του Michel Barnier, François Bayrou, δίνει επίσης προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος, αλλά έχει προτείνει ελαφρώς λιγότερο φιλόδοξες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών προκειμένου να έχει στο πλευρό του περισσότερους βουλευτές.
Ο Μπλανσάρ είπε ότι η κυβέρνηση του Bayrou «έχει κάνει λίγο-πολύ ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά το καλύτερό της δεν είναι αρκετό και δεν επαρκεί». Πρόσθεσε δε ότι το τρέχον αδιέξοδο, κατά το οποίο καμία πολιτική ομάδα δεν κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν βοηθά.
«Προς το παρόν, τα γαλλικά κόμματα δεν είναι έτοιμα να δεχτούν κάτι που είναι απαραίτητο», είπε ο Μπλανσάρ. «Θα χρειαστεί μια δημοσιονομική κρίση, ίσως μια οικονομική κρίση, για να καθίσουν τα κόμματα και να πουν ότι θα κάνουμε κάτι».
Ο Μπλανσάρ πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες, οι οποίες έθεσαν τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για υπερβολικές δαπάνες το 2023, έχουν τη δύναμη να ωθήσουν τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Οι Βρυξέλλες δεν έχουν τα πρακτικά εργαλεία για να αναγκάσουν τη Γαλλία να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια, μόνο οι αγορές μπορούν να το κάνουν αυτό», είπε.
Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός εξασφάλισε μια σημαντική πολιτική νίκη, πείθοντας το μεγαλύτερο μέρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος να μην μεμφθεί την κυβέρνησή του λίγες ώρες πριν οι νομοθέτες, όπως ήταν προγραμματισμένο, ψηφίσουν μία ακόμα πρόταση δυσπιστίας.
Ο Bayrou σφράγισε τη συμφωνία με τους Σοσιαλιστές στέλνοντας μια επιστολή στην ηγεσία τους την τελευταία στιγμή, ενισχύοντας ουσιαστικά τη δέσμευσή του να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για έναν επίμαχο νόμο του 2023 που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συμβαδίσει με ορισμένα από τα άλλα αιτήματα του κεντροαριστερού κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των περικοπών στη δημόσια εκπαίδευση που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Δεν ντρεπόμαστε που διαπραγματευόμαστε», είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure στους βουλευτές του την Πέμπτη πριν από την ψηφοφορία. «Είμαστε και θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση… αλλά δείξαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συμβιβασμούς».
Οι Σοσιαλιστές είχαν προηγουμένως επισημάνει ότι μπορεί να υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας της Πέμπτης, εάν δεν τους δίνονταν διαβεβαιώσεις ότι η συζήτηση για τις συντάξεις θα άνοιγε εκ νέου στο κοινοβούλιο, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις αποτύγχαναν.
Ωστόσο, ο Faure είπε ότι η απόφαση του κόμματός του να μην ψηφίσει υπέρ αυτής της πρότασης μομφής δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου συμφώνου —και ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να ψηφίσουν για την αποπομπή του πρωθυπουργού «ανά πάσα στιγμή».
Αν και ο Bayrou αναμενόταν να επιβιώσει από την ψηφοφορία της Πέμπτης -έπεσε πολύ κάτω από τις 288 ψήφους που απαιτούνταν για την αποπομπή του- το να πάρει τους Σοσιαλιστές στο πλευρό του προοιωνίζει ένα καλό πολιτικό μέλλον που φαινόταν ζοφερό όταν έγινε ο τέταρτος πρωθυπουργός της Γαλλίας σε ένα ημερολογιακό έτος τον Δεκέμβριο. Όπως και ο βραχύβιος προκάτοχός του, Michel Barnier, ο Bayrou προσπαθεί να προωθήσει έναν μη δημοφιλή προϋπολογισμό, που έχει σχεδιαστεί για να χαλιναγωγήσει το εκτοξευόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας, μετά από μια διάσπαση του νομοθετικού σώματος που έχει μικρή όρεξη για συμβιβασμούς.
Οι Σοσιαλιστές, η πιο κεντρώα φατρία εντός της παναριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση στο όνομα της σταθερότητας —αν και έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η συνεργασία τους θα εξαρτηθεί από την αναστολή του κυβερνητικού νόμου για τις συντάξεις, ο οποίος αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 για τους περισσότερους εργαζόμενους.
Ο Bayrou επιπλέον δεσμεύτηκε να συγκαλέσει νέο γύρο συνομιλιών με εκπροσώπους του κλάδου και εργατικά συνδικάτα. Εάν αυτές οι συζητήσεις οδηγήσουν σε συμφωνία για μια νέα μεταρρύθμιση ή σε τροποποιήσεις στην τρέχουσα νομοθεσία, οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν θα υποβληθούν στο κοινοβούλιο —υπό την προϋπόθεση ότι δεν απειλούν τη φερεγγυότητα του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ισχύουσα νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, θα παραμείνει σε ισχύ.