kthria
Κόσμος

Αυτό είναι το πιο παράξενο κτήριο στον κόσμο σήμερα (Βίντεο)

Αυτά τα έργα ξεπερνούν κάθε φαντασία. Είτε μιλάμε για υπερπολυτελή θέρετρα, είτε για εκπληκτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ή ακόμα και για θρησκευτικά κτίρια με ιστορική σημασία, όλα τους έχουν ένα κοινό: ένα αδιανόητο κόστος που... ζαλίζει. Πάμε να δούμε μαζί μερικά από τα πιο ακριβά και μοναδικά κτίρια του κόσμου! 

#10: Apple Park – Cupertino, Καλιφόρνια, ΗΠΑ 

Το 2017, η Apple άνοιξε τα κεντρικά της γραφεία, το Apple Park, στο Cupertino με κόστος 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Περιλαμβάνει χώρους έρευνας, αμφιθέατρο, κέντρο ευεξίας και φυσική αυλή. Αντί για το τυπικό επαγγελματικό κτίριο, λειτουργεί ως χώρος εργασίας και καταφύγιο, με ελαιώνες και κήπους. Προτάθηκε από τον Steve Jobs και αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά γραφειακών κτιρίων. 

Από ένα καινοτόμο γραφείο, περνάμε σε έναν ακόμα εντυπωσιακό χώρο, αυτή τη φορά για ψυχαγωγία… 

#9: Marina Bay Sands – Σιγκαπούρη 

Σχεδιασμένο από τον Moshe Safdie, το Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη είναι ένα θέρετρο που ενώνει τρεις πύργους με το SkyPark. Η Las Vegas Sands επένδυσε 6,88 δισεκατομμύρια δολάρια στο θέρετρο, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 2.500 δωμάτια, καζίνο και εστιατόρια διάσημων σεφ. Εκτός από την απέραντη πισίνα και το εμπορικό κέντρο, προσφέρει μουσείο και εσωτερική παγοδρομία. Μελλοντικά, αναμένεται να προστεθεί και ένας νέος πύργος. 

Μετά το Marina Bay Sands, ας δούμε έναν ακόμα εντυπωσιακό χώρο στο νούμερο 8… 

#8: SoFi Stadium – Inglewood, Καλιφόρνια, ΗΠΑ 

Το SoFi Stadium, έδρα των δύο ομάδων ποδοσφαίρου του Λος Άντζελες, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα αθλητικά και ψυχαγωγικά συγκροτήματα στην Αμερική. Και είναι δίκαιο να ξοδευτούν δισεκατομμύρια για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για το πιο σημαντικό δημόσιο αγαθό: το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες Chargers και Rams απολαμβάνουν αυτό το γήπεδο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει χωρητικότητα που ξεπερνά τις 100.000 θέσεις, ανάλογα με το μέγεθος της εκδήλωσης.

Αντί για την τυπική οθόνη jumbotron, το SoFi Stadium τοποθέτησε μια "Infinity Screen" σχεδιασμένη από τη Samsung πάνω από το γήπεδο, σε μοναδικό ωοειδές σχέδιο. Και αν δεν σας αρέσει το ποδόσφαιρο, το συγκρότημα SoFi φιλοξενεί και το YouTube Theater, μια αρένα για συναυλίες. Άνοιξε το 2020 και θεωρείται το ακριβότερο γήπεδο του είδους του. 

Και αν νομίζετε ότι αυτό είναι το πιο ακριβό… περιμένετε να ακούσετε για κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό! 

#7: Željava Air Base – Željava, Κροατία 

Με κόστος 6 δισεκατομμύρια δολάρια, η υπόγεια αεροπορική βάση Željava βρίσκεται στα σύνορα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας. Χτισμένη κάτω από ένα βουνό με ειδικές ενισχύσεις, αυτή η βάση του Ψυχρού Πολέμου είχε σχεδιαστεί για να αντέχει σε πυρηνική έκρηξη. Η κατασκευή της, που κράτησε δύο δεκαετίες, ολοκληρώθηκε το 1968, όταν η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Γιουγκοσλάβικου στρατού.

Πριν την κατεδάφισή της το 1992, η βάση αυτή έκανε ακόμα και τους κακούς του James Bond να ζηλεύουν. Στη διάρκεια της ακμής της, η βάση φιλοξενούσε σμήνη μαχητικών αεροσκαφών και χρησιμοποιούσε πέντε διαδρόμους. Είχε σήραγγες που εκτείνονταν σε συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνταν για παιχνίδια κρυφτού. Αν μη τι άλλο, παραμένει η ακριβότερη στρατιωτική εγκατάσταση της εποχής της. 

#6: Πυρηνικός Σταθμός Mochovce – Σλοβακία 

Όπως μπορείς να φανταστείς, η πυρηνική ενέργεια κοστίζει αρκετά χρήματα. Η μονάδα Mochovce αποδεικνύει αυτή την άποψη με την τιμή της να φτάνει τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο σλοβακικός γίγαντας λειτουργεί με δύο αντιδραστήρες και έχει ακόμα δύο σε εξέλιξη. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 από τις τότε τσεχοσλοβακικές αρχές, με την κατασκευή να ολοκληρώνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάσπαση της χώρας.

Η μονάδα Mochovce καλύπτει το 20% της ανάγκης της Σλοβακίας σε ενέργεια, ή 6.922 gigawatts ανά ώρα – αν μπορείς να το φανταστείς. Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, οι τεράστιες δαπάνες για τους αντιδραστήρες μετατοπίζουν την προσοχή από τις παραδοσιακές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Κι ενώ μιλάμε για ακριβές εγκαταστάσεις, πάμε τώρα σε μια ακόμα πιο εντυπωσιακή μονάδα στη Φινλανδία. 

#5: Olkiluoto 3 – Νησί Olkiluoto, Φινλανδία 

Το Olkiluoto 3, μια πυρηνική μονάδα με τρεις αντιδραστήρες, βρίσκεται στο νησί Olkiluoto στη Φινλανδία, και το όνομα του αντικατοπτρίζει την τοποθεσία του. Παρά το γεγονός ότι δεν θα το λέγαμε τουριστικό προορισμό, η θέα από τη μονάδα είναι εκπληκτική, καθώς βρίσκεται στις όμορφες ακτές του Κόλπου της Βοημίας.

Λόγω των καθυστερήσεων στην ενεργοποίηση του τρίτου αντιδραστήρα και του τέταρτου που είναι στα σκαριά, το κόστος του Olkiluoto 3 φτάνει τα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με αυτό το ποσό να είναι πιθανώς προσωρινό. Σήμερα, οι αντιδραστήρες καλύπτουν το 22% της ενεργειακής κατανάλωσης της Φινλανδίας. Αν όλα πάνε καλά με τους επιπλέον αντιδραστήρες, αυτή η πυρηνική μονάδα μπορεί να κάνει ακόμα πιο ευτυχισμένη τη χώρα με την πιο υψηλή κατάταξη ευτυχίας στον κόσμο. 

Μετά τη Φινλανδία, ταξιδεύουμε στην Σαουδική Αραβία για να δούμε ένα ακόμα πανάκριβο έργο στο νούμερο τέσσερα. 

#4: Abraj Al Bait – Μέκκα, Σαουδική Αραβία 

Κοντά στη Μεγάλη Μονή της Μέκκας, το συγκρότημα Abraj Al Bait κόστισε 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από τα πολυτελή ξενοδοχεία, το συγκρότημα διαθέτει και έναν κεντρικό πύργο ρολογιού, ο οποίος είναι το ψηλότερο κτίριο της Σαουδικής Αραβίας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ένα ξενοδοχείο είναι αρκετό, αλλά το Abraj Al Bait δεν σταματά εκεί, καθώς διαθέτει συνολικά επτά ξενοδοχεία. Λόγω της τοποθεσίας του, είναι το κύριο σημείο διαμονής για τους μουσουλμάνους προσκυνητές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Μέκκα.

Αν βρεθείτε να χαθείτε σε αυτό το γιγαντιαίο κτίριο, μην ανησυχείτε – το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης ένα εμπορικό κέντρο πέντε ορόφων για τη διασκέδασή σας. Όντας σημαντικό κομμάτι του τουρισμού της Μέκκας, η πρακτικότητα του Abraj Al Bait ξεπερνά την υπερβολή του. 

Μετά τη Μέκκα, πηγαίνουμε στη Γαλλία για να δούμε έναν ακόμα ακριβό πυρηνικό σταθμό. 

#3: Flamanville 3 – Φλαμανβίλ, Γαλλία 

Ο Flamanville 3 είναι ένας από τους ακριβότερους πυρηνικούς σταθμούς στον κόσμο, με κόστος 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Λόγω σημαντικών καθυστερήσεων, το έργο υπερέβη κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. Αν υπάρχει μια παράδοση στον Flamanville, αυτή είναι ότι τα πυρηνικά έργα εκεί δεν γίνονται ποτέ εντός του προϋπολογισμού. Στην βόρεια ακτή της Γαλλίας, η μονάδα αυτή αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική μέχρι το 2024

 Ωστόσο, μετά από ατυχήματα όπως η έκρηξη του 2017, οι έρευνες συνεχίζουν να καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου. Η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, Barbara Pompili, έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού και τους υποεκτιμημένους στόχους του Flamanville. Ελπίζουμε ότι οι τεράστιες δαπάνες θα αποδώσουν τεράστια οφέλη, πριν σβήσει ο ήλιος. 

#2: ITER – Saint Paul les Durance, Γαλλία 

Το ITER, το Διεθνές Πειραματικό Αντιδραστήριο Θερμοπυρηνικής Σύντηξης, είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών συζητήσεων και αντιπροσωπεύει την αιχμή της έρευνας στη σύντηξη ενέργειας. Προσπαθώντας να αναπαράγει την ενέργεια του ήλιου, το ITER λειτουργεί σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο από εργοστάσια ή άλλες επιστημονικές εγκαταστάσεις.

Με κόστος 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτή η τεχνολογία απαιτεί εξαιρετικά σύνθετη επιστήμη και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 για να αξιολογηθεί η πραγματική του βιωσιμότητα. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ένα θέρετρο, αλλά το ITER μπορεί να επαναστατήσει τη μελλοντική χρήση ενέργειας. 

Περνάμε τώρα σε ένα από τα πιο ιερά και ιστορικά μέρη του κόσμου… 

#1: Masjid al-Haram – Μέκκα, Σαουδική Αραβία 

Το Masjid al-Haram, πέρα από το γεγονός ότι είναι αστρονομικά ακριβό, φιλοξενεί τον πιο ιερό χώρο του μουσουλμανικού κόσμου. Βρίσκεται στη Μέκκα και το κόστος του ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα οποιοδήποτε εργοστάσιο ή θέρετρο.

Γνωστό και ως το Μεγάλο Τζαμί, υποδέχεται εκατομμύρια μουσουλμάνους προσκυνητές. Αν και οι συνεχείς επεκτάσεις και ανακαινίσεις αύξησαν το κόστος, το κτίριο συνεχίζει μια ανεκτίμητη ιστορία που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα Μέκκα ενέπνευσε τον όρο για τον πιο ιερό και σεβαστό τόπο. 

Είναι σαφές ότι αυτά τα κτίρια δεν είναι απλά κατασκευές, αλλά αποδεικνύουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα και φιλοδοξία. Από τις πιο καινοτόμες πυρηνικές μονάδες μέχρι τα θρησκευτικά μνημεία, όλα αυτά τα έργα αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία και στην κουλτούρα μας για πάντα  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...