Στην πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι αποτελεί καθοριστική στιγμή για την Συρία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, αναφέρθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας τη σημασία μιας ομαλής, πλήρως συμπεριληπτικής πολιτικής μετάβασης.
"Ελπίζοντας στον απόηχο αυτής της σημαδιακής εξέλιξης, οι Σύροι αξίζουν ειρήνη. Μια ειρήνη που πρέπει και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω μιας ομαλής και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής μετάβασης, προς μια νόμιμη, αντιπροσωπευτική και μη θρησκευτική κυβέρνηση, βασισμένη στη δημοκρατική νομιμότητα, στο πνεύμα της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" ανέφερε ο κ. Σέκερης.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος επισήμανε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενότητα, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, καλώντας για την προστασία των αμάχων, των θρησκευτικών μειονοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ειδική αναφορά στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα.
"Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας της ιστορικής ελληνορθόδοξης κοινότητας στη Συρία, η οποία περιλαμβάνει και Έλληνες πολίτες" σημείωσε.
Η Ελλάδα, όπως είπε, καλεί τις νέες συριακές αρχές να επιδείξουν απτά βήματα προς την κατεύθυνση της συμπεριληπτικότητας, της θεσμικής οικοδόμησης και της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
"Οποιεσδήποτε θετικές δηλώσεις και μηνύματα από τις νέες αρχές, πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες ενέργειες για τον σεβασμό των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"ανέφερε ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος.
Ο κ. Σέκερης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για τη συνταγματική αναθεώρηση και την πολιτική μετάβαση, η οποία "πρέπει να καθοδηγείται από τους ίδιους τους Σύρους και να είναι απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις".
Παράλληλα, ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε στην ανησυχία για την αναζωπύρωση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης της Συρίας με τις διεθνείς αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χημικά όπλα.
Κύρια ανθρωπιστική προτεραιότητα, ανέφερε, αποτελεί η ασφαλής και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Ο κ. Σέκερης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και άλλων σχετικών φορέων του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα, ανέφερε, τονίζει την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολιτική μετάβαση στη Συρία.
"Είναι επίσης ζωτικής σημασίας όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες να απέχουν από πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική μετάβαση στη χώρα για χάρη των δικών τους στόχων εξωτερικής ή εσωτερικής πολιτικής" ανέφερε ο κ. Σέκερης.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ανέφερε, η αστάθεια έχει σαρώσει τη Μέση Ανατολή με καταστροφικές παγκόσμιες προεκτάσεις.
"Όπως κατέδειξε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βηρυτό στις 16 Δεκεμβρίου, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας σε αυτό το ασταθές περιβάλλον και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις περιφερειακές εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους στις γειτονικές χώρες, ιδίως στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ" τόνισε ο κ. Σέκερης.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, επαναβεβαίωσε επίσης την πλήρη υποστήριξή της Ελλάδας στην UNDOF και την εφαρμογή της εντολής της, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν τη Συμφωνία Αποχώρησης του 1974 και να τηρήσουν πλήρως τους όρους της.
Κλείνοντας, ο κ. Σέκερης τόνισε τη μακροχρόνια σύνδεση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και τους περιφερειακούς εταίρους και αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της Συρίας στο μέλλον.