Κόσμος

Ανακαλύφθηκε το μυστικό αντοχής των κοριών στα εντομοκτόνα: Ιαπωνική έρευνα λύνει το μυστήριο

Ανατρεπτική μελέτη: Γιατί οι κοριοί «δεν πεθαίνουν» - Έχουν αντοχή 20.000 φορές υψηλότερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με την απίστευτη αντοχή των κοριών στα εντομοκτόνα. Το «μυστικό» αποκαλύφθηκε με τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος των ανθεκτικών στελεχών.

Ερευνητές έριξαν φως στην παροιμιώδη αντοχή των κοριών στα εντομοκτόνα, των αιμοβόρων παρασίτων του ανθρώπου και ζώων. Το όνομά τους συνδέεται με το γεγονός ότι προσβάλλουν κυρίως στρώματα, μαξιλάρια, καναπέδες και διάφορα λευκά είδη, προκαλώντας κόκκινα, φαγούρα σημάδια με τα τσιμπήματά τους, τα οποία γίνονται κυρίως τη νύχτα.

Σε ευαίσθητα άτομα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αναφυλακτικό σοκ.

Σε ορισμένες χώρες -όπως η Γαλλία- έχουν προκαλέσει πρόσφατα σημαντικές εισβολές, καταλήγοντας να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παρά τις επιχειρήσεις καταπολέμησης παρασίτων, οι κοριοί συχνά επανεμφανίζονται, σαν να έχουν ανοσία στα φυτοφάρμακα. Τώρα έχει χυθεί φως στο ιδιόμορφο γονιδίωμά τους, μια μελέτη που κατέστησε δυνατό να κατανοήσουμε γιατί αυτά τα έντομα είναι τόσο ανθεκτικά στην καταπολέμηση των παρασίτων.

Τη διεξαγωγή της μελέτης ανέλαβε ιαπωνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το PtBio Co-Creation Research Centre - Genome Editing Innovation Center του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά με συναδέλφους τους από το Εργαστήριο Πληροφορικής Γονιδιώματος και το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Fumakilla Limited.

Οι ερευνητές, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού χαρτογράφησαν το γονιδίωμα των ευαίσθητων και ανθεκτικών στα εντομοκτόνα κοριών, συμπεριλαμβανομένου ενός "σούπερ στελέχους". Επικεντρώθηκαν στο είδος Cimex lectularius. Οι δοκιμές των επιστημόνων διαπίστωσαν ότι τα πιο ανθεκτικά στελέχη είναι πραγματικά εξαιρετικά - στην πραγματικότητα, η αντοχή τους στα πυρεθροειδή - τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα κατά των εντόμων αυτών - είναι σχεδόν 20.000 φορές υψηλότερη από εκείνη των ευαίσθητων στα φυτοφάρμακα στελεχών. Αυτό εξηγεί γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται αδύνατη η καταπολέμηση των παρασίτων σε ένα σπίτι.

 

Για να ξεκλειδώσουν το μυστικό τους, ο ερευνητές χαρτογράφησαν τα γονιδιώματα με μια ιδιαίτερη τεχνική, εντοπίζοντας γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Λοιπόν, από τις σχεδόν 4.000 αποκλίνουσες μεταγραφές (μεταλλάξεις), σχεδόν 730 είχαν σχέση με την ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα.

"Προσδιορίσαμε την αλληλουχία του γονιδιώματος των ανθεκτικών στα εντομοκτόνα κοριών, οι οποίες παρουσίασαν 20.000 φορές μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τους ευαίσθητους κοριούς", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kouhei Toga σε δελτίο Τύπου. "Συγκρίνοντας τις αλληλουχίες αμινοξέων μεταξύ των ευαίσθητων και των ανθεκτικών κοριών, εντοπίσαμε 729 μεταγραφές με μεταλλάξεις ειδικές για την ανθεκτικότητα", ενθουσιάστηκε ο ειδικός.

Μεταξύ των μεταλλάξεων εντοπίστηκαν γονίδια που σχετίζονται με την επιδιόρθωση του DNA, τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, τον κυτταρικό κύκλο και τις λειτουργίες του λυσοσώματος, εξήγησαν οι ερευνητές. Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από την απίστευτη αντοχή τους στα πυρεθροειδή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ