Η απόφαση – έκπληξη από την χώρα «υπέρμαχο» της ουδετερότητας, συνοδεύεται από ανάλογη σε βάρος της Χαμάς ενώ οι υποστηρικτές τονίζουν την ανάγκη η Ελβετία να «λάβει θέση κατά της τρομοκρατίας».
Η ελβετική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στην απαγόρευση. «Εάν η Ελβετία κινηθεί τώρα για να απαγορεύσει τέτοιους οργανώσεις με ειδικούς νόμους, πρέπει να αναρωτηθούμε πού και πώς εφαρμόζονται οι έλεγχοι», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Πιτ Γιανς κατά τη διάρκεια συζητήσεων στο κοινοβούλιο.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την απαγόρευση της ομάδας του Λιβάνου με πλειοψηφία 126 ψήφων υπέρ, 20 κατά και 41 αποχές.
Η Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας, η οποία πρότεινε την απαγόρευση, δήλωσε: «Ο μεσολαβητικός ρόλος της Ελβετίας θα παραμείνει σε ισχύ χάρη σε μια συγκεκριμένη ρήτρα που σχετίζεται με τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την ανθρωπιστική βοήθεια».
Η Ελβετία είχε απαγορεύσει προηγουμένως μόνο την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.