Κόσμος

«Διαστημική μάχη» Κίνας-ΗΠΑ για το ποιος θα φέρει πρώτος στη Γη ύλη από τον Άρη

Το ρόβερ της αποστολής Perseverance της NASA που βρίσκεται στον Άρη συλλέγει δείγματα εδάφους και πετρωμάτων που τοποθετεί σε ειδικούς για την περίσταση κατασκευασμένους κυλίνδρους τους οποίους σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα συλλέξει επόμενη αποστολή για να τους φέρει πίσω στη Γη για μελέτη. Όμως η οργάνωση της αποστολής συλλογής και επιστροφής των δειγμάτων παρουσιάζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και κάπου εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η Κίνα η οποία κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα που στέλνει ένα ρομπότ εξερεύνησης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης και να φέρει πίσω στη Γη δείγματα εδάφους από εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομάδα ερευνητών από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς στην Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο για το Tianwen-3, μια αποστολή προσεδάφισης δύο διαστημικών σκαφών στον Άρη που σχεδιάστηκε από την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας. Σε μια διάσκεψη ο Τζιζχονγκ Λιού, επικεφαλής της αποστολής Tianwen-3 είπε ότι η αποστολή βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκτόξευση της το 2028.

Το Tianwen-3 θα περιλαμβάνει ένα σκάφος προσεδάφισης στην επιφάνεια της Άρη, ένα όχημα ανάβασης, ένα δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και ένα όχημα επιστροφής. Υπάρχει επίσης η σκέψη για χρήση ενός εξάποδου ρομπότ και ενός ελικοπτέρου.

Στελέχη του Εργαστηρίου Εξερεύνησης Βαθέως Διαστήματος και της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών έχουν σημειώσει σε έκθεση τους ότι υπάρχουν 86 πιθανές τοποθεσίες που εξετάζονται για το σημείο προσγείωσης Tianwen-3. Τα περισσότερα συγκεντρώνονται στην Chryse Planitia, μια ομαλή πεδιάδα στη βόρεια ισημερινή περιοχή του Άρη, και στην Utopia Planitia, τη μεγαλύτερη λεκάνη πρόσκρουσης στον Άρη, όπου η Κίνα προσγείωσε ένα ρόβερ εξερεύνησης το 2021.

Αυτές οι τοποθεσίες είναι ελπιδοφόρες για τον βασικό στόχο της αποστολής Tianwen-3 σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμονες. Οι τοποθεσίες επιλέχθηκαν επειδή φαίνονται φιλικοί για μια προσεδάφιση και επειδή οι βράχοι και τα ιζήματα εκεί μπορεί να διατηρούν ακόμα ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη. Λεπτομέρειες της αποστολής δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «National Science Review».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σάλος στο Κίεβο! Ο Σίρσκι έστειλε σε βέβαιο θάνατο ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία και τελικά έχασε και το χωριό Μάκχνοβκα-Έξαλλοι οι συγγενείς των νεαρών νεκρών

Οι συγγενείς των πεσόντων νεαρών στρατιωτών της 95ης ουκρανικής ταξιαρχίας είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη...